یک تشکل دانشجویی، کار باقیمانده سایر نهادها را انجام نداده و با گفتمانسازی و مطالبهگری ضمن اصلاح جهتگیریهای مسئولین، اساتید، نخبگان و مردم، تشخیصها از مسائل کشور را اصلاح مینماید.
گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، محمد واحدی؛ جنبش دانشجویی به حرکت جمعی و غالباً آگاهانه تعدادی از دانشجویانعموماً در قالب تشکّل، گروه، کانون و امثال اینها گفته میشود که سعی دررسیدن و نیل به اهداف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی دارند. بنابراین کاملاً مشخص است که جنبش دانشجویی صرفاً سیاسی نیست ممکن است فکری، فرهنگی یا حتی اقتصادی و صنفی باشد که عموماً این خصوصیات و این مختصات و ویژگیها در مرامنامه یا اساسنامه آن تشکل و یا آن جنبش ذکر میشود.
دهه عدالت و پیشرفت دهه چهارم انقلاب اسلامی و ورود انقلاب به مرحله ایجاب و تلاش برای تحقق دولت اسلامی (در قالب تغییر روش و منش مسئولین) و جامعه اسلامی (در قالب اصلاح ساختارها و تغییر اخلاق، سبک زندگی مردم و مهندسی فرهنگی و اصلاح فرهنگ عمومی و…) لوازم متعددی دارد که از جمله اصلاح رویکردهای جنبش دانشجویی را ضروری میسازد.
رهبر معظم انقلاب نیز در چند سال اخیر با تأکید بر همین نکات بهضرورت تداوم آرمانگرایی و حضور فکری و فیزیکی دانشجویان در مسائل مختلف کشور و تعمیق در مواجهه با مسائل مختلف فراخواندهاند. از این رو نقش های اصلی گفتمانسازی، تصمیمسازی و مطالبهگری جنبش دانشجویی در صورت تسری به مسائل گوناگون کشور در مسیر تحقق پیشرفت و عدالت، ضمن جلو بردن جدّی فرآیند انقلاب کبیر اسلامی، با گره خوردن حرکت های انقلابی و علمی بابی جدید به روی جنبش دانشجویی میگشاید و زمینه نقشآفرینی غیر سیاستزده و انفعالی را فراهم میکند، ورود به مسائلی نظیر اقتصاد مقاومتی، حماسه اقتصادی، سبک زندگی، تحقق عدالت در نظام سلامت، ، یافتن و عملیکردن راههای عینی مبارزه با استکبار و….. را ممکن میکند.یعنی علاوه بر گشودن عرصههای جدید آرمانگرایی، فعالیت دانشجویی را به مسائل عینی زندگی مردم گره میزند. یعنی هم فعالان دانشجویی نگاهی از بالا به مسائل کشور پیدا میکنند و دغدغههای آنان ارتقاء مییابد، هم به مسائل حوزه تخصصی خودشان ورود کرده و یک سر و گردن از بقیه افرادی که بهصورت انتزاعی بهصرف خواندن دروس اکتفا میکنند پیش میافتند.
از همه مهمتر در فرایند ساختن خود برای پاسخگویی به مسائل نظام در بلندمدت، در کوتاهمدت نیز اشراف و ارتباط با مسائل واقعی نظام پیداکرده و به نیازهای امروز آن نیز پاسخ میگویند. از سویی دیگر با درک ویژگیهای ممتاز یک تشکل دانشجویی، کار باقی مانده سایر نهادها را انجام نداده و با گفتمانسازی و مطالبهگری ضمن اصلاح جهتگیریهای مسئولین، اساتید، نخبگان و مردم، تشخیصها از مسائل کشور را اصلاحکرده و زمینه اصلاح برنامهها از جانب آنان برای اداره کشور و جهتیافتن صحیح مطالبات مردم را فراهم میآورند. قوت حرفهای جنبش دانشجویی حاصل از این رویه، علاوه بر جلو انداختن نظام در تحقق پیشرفت و عدالت، شوری تازه و محوریتی دوباره به جنبش دانشجویی در کشور خواهد بخشید .
سنگبنا و خشت اوّل جنبش دانشجویی بر مبنای دو مفهوم "مبارزه با استبداد داخلی" و "استکبار خارجی" شکل گرفته است. جنبش دانشجویی در ابتدا علیه آمریکا و علیه انگلیس فعالیتش را شروع کرده است. بنابراین اگر کسی لباس جنبش دانشجویی بپوشد ولی حلقومش را به آمریکا و ایادی او در منطقه بدهد در واقع به جنبش دانشجویی خیانت کرده است و یا به تعبیری بهتر اساساً این جنبش که دم از حمایت آمریکا میزند جنبش دانشجویی قلّابی و بدلی است!
ایران، مهد جنبش دانشجویی است که مبارزه با آمریکا را فریاد میزند. در این دوره، نیروهای اسلامگرا بیشترین میزان از فعالیتهایشان را داشتهاند. اسلامگرایانی که با پیوند با حوزههای علمیه و روحانیت توانستند در بهمن و رژیم تا دندان مسلّح و مورد حمایت دنیای شرق و غرب را بشکنند. پس توان و قدرت جنبش ها و تشکل های دانشجویی در اداره کشور و اصلاح امور بسیار مهم و همکاری آن با مسئولین ضروری است.
از دیگر مواردی که جنبش دانشجویی در حال حاضر با آن روبروست ، آغاز کاردولت یازدهم است. تعریف درست رابطهی جنبش دانشجویی با دولت در چهارچوب نگاه مثبت و سازنده، تلاش در جهت کمک به دولت از یک سو و مراقبت از آرمانها و مطالبهگری درست و منطقی آنها از سوی دیگر، از دیگر وظایف جنبش دانشجویی است.