پژوهشگران کشور دارویی برای بهبود کیفیت زندگی بیماران سرطانی بر پایه گیاهان دارویی تولید کردند و امیدوارند بتواننددر آینده از این دارو برای بیماران مبتلا به ایدز استفاده کنند.
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، داروی حصا- آ (HESA-A) یک ترکیب بیولوژیک طبیعی با منشا گیاهی و دریایی است که بر اساس مطالعات انجام شده بدون هرگونه عارضه بر افزایش کیفیت زندگی برخی از بیماران سرطانی موثر واقع شده است.
این دارو حاوی بسیاری از ترکیبات ارگانیک چون عناصر کمیاب مانند سلنیوم، وانادیوم، تیکل، تیتانیوم، روی و استرانسیوم است که اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ظرفیت ضد سرطانی آنها به اثبات رسیده است. این اثرات نیز در ترکیب حصا-آ مشاهده و قدرت ویژه آن در حفاظت از کبد و اصلاح عملکرد آن به اثبات رسیده است.
عملکرد اختصاصی این دارو بر روی رده سلولهای طبیعی است به طوری که این دارو تا صد برابر دوز مورد استفاده در بالین، بدون سمیت بوده و در دسته داروهای فاقد عوارض قابل مشاهده قرار می گیرد در مطالعات بالینی نیز فقط در تعداد کمی از بیماران مختصر تهوع، استفراغ و سردرد مشاهده شده که به سرعت این عوار ض برطرف شده است.
در آخرین مطالعات منتشر شده درباره حصا-آ، 50 بیمار مبتلا به سرطان کولون یا متاستاز کبد به مدت 6 ماه مورد بررسی قرار گرفتند و بهبود قطعی کیفیت زندگی بیماران بدون هیچ عارضه جانبی مشاهده شد.
افزایش اشتها و وزن، بهبود عملکرد احساس، بهتر بودن و کاهش درد از جمله این آثار است. همچنین ادامه حیات بیماران تا پایان مدت مطالعه با وجود پیش بینی طول عمر متوسط یک ماهه برای آنها از دیگر نکات مورد توجه در این گزارش بوده است.
در مطالعات دیگری 30 بیمار مبتلا به متاستاتیک کبد انجام شد به مدت 12 هفته روزانه 50میلی گرم داروی حصا-آ به صورت قرص دریافت کردند. تغییرات وزن و دمای بدن، وضعیت اشتها، دردهای شکمی در هفته های یک، 4، 8 و 12 بررسی شدو نشان داد که تجویز دارو باعث افزایش معنادار اشتها و کاهش دردهای شکمی در بیماران شده بود.
مصرف این دارو همچنین موجب کاهش آنزیم های کبدی شد که نشان از اثرات این دارو در حفاظت از کبد دارد.
در حال حاضر تیم تحقیقاتی این دارو مطالعه بر روی اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد ویروسی آن و اثرات بر روی بیماریهای متاثر از سیستم ایمنی مانند پسوریایس، ایدز و اثرات ضد ویروسی را در دستور کار دارند.
این طرح در دانشگاه شاهد با همکاری مرکز تحقیقات کبد و گوارش دانشگاه بقیه الله، مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، انیستیتو پاستور تهران و مرکز تحقیقات سم شناسی نرمز تحقیقات سم شناسی بیمارستان امام رضا دانشگاه علوم پزشکی مشهد اجرایی شده است.