حجت الاسلام کاظمی، محقق موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام در گفتگو با خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" در مشهد، در خصوص اسلامی بودن علوم انسانی در دانشگاهها و اقدامات لازم برای اسلامی شدن این علوم، گفت: تمرکز بر روی یک پارادایم خاص و نپذیرفتن پارادیمهای جدید یکی از موانع جدی تولید علم دینی است.
وی در رابطه با علوم انسانی و فضای موجود در دانشگاه ها افزود: باید به دو نکته که علم، محصول یک سری روش تحقیق است، مانند روش تحقیق تجربی و تاریخی و خود روش تحقیق محصول یک پارادایم است توجه کرد.
محقق موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام تصریح کرد: ابتدا باید پارادایمها تولید شود و پس از آن تولید علم معنا مییابد.
کاظمی با بیان اینکه باید پارادایمهای موجود علوم انسانی را از حیث افق معرفتی با هم مقایسه تطبیقی کرد، گفت: به عبارت دیگر لازم است این پارادایمها را از فیلترهای معرفتی عبور داد تا بفهمیم چقدر قادرند افق معرفتی انسان را باز کنند.
وی تاکید کرد: توجه به این دو نکته باعث میشود تا شاهد یک تحول عمیق در معنای علم باشیم.
این محقق موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام در خصوص این سؤال که چه موانعی بر سر راه دینی شدن علوم انسانی قرار دارد، گفت: یکی از موانع جدی تولید علم دینی را میتوان تمرکز بر روی یک پارادایم خاص و نپذیرفتن پارادایم های جدید دانست. محقق باید توجه داشته باشد در صورتی که یک پارادایم ثابت شد قادر نیست افق معرفتی انسان را باز کرده و تمام زندگی او را مدیریت کند برای همین باید بدون تعصب به دنبال پارادایمهای جدید رفت.
حجت الاسلام کاظمی افزود: از آغاز انقلاب تا کنون تمرکز حوزه های علمیه بیشتر بر مبانی علم و علوم انسانی بوده و در این حوزه کمتر تولید علم صورت گرفته است.
وی در پایان یادآورشد: اگر به تولید گزارههای دینی در حوزه علوم انسانی بیشتر تاکید میشود به دلیل تأثیر گستردهای است که بر فضای زندگی انسان دارد، در غیر این صورت سایر علوم نیز باید همین مسیر را طی کنند.