به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، رسانههای غربی بار دیگر ایجاد فضای رسانهای درباره فعالیتهای هستهای ایران و نوع همکاری دولت با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را آغاز کردهاند. روز گذشته خبرگزاری رویترز، خبر داد که آخرین مهلت ایران برای پاسخگویی به سؤالات آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره تحقیقات مشکوک به ساخت بمب هستهای روز دوشنبه پایان یافته اما هنوز معلوم نیست آیا تهران به سؤالات آژانس انرژی اتمی پاسخی داده است یا نه. به گزارش «وطن امروز»، رویترز در همین حال با استناد به گفته دیپلماتهای غربی در هفته گذشته که بیان کرده بودند ایران در هفتههای اخیر همکاریای با بازرسان آژانس نداشته است، نوشته است: مقامات غربی تاکنون بارها بر این مساله تاکید داشتهاند که ایران باید به سؤالات آژانس درباره برخی فعالیتهای مشکوک اتمیاش پاسخ دهد تا این پاسخها بتواند در امر سیاستگذاری در گفتوگوهای دیپلماتیک ایران با کشورهای عضو گروه 1+5 برای پایان دادن به بیش از یک دهه اختلاف بر سر برنامه هستهای این کشور مورد استفاده قرار گیرد. دیپلماتها هفته گذشته به رویترز گفته بودند به نظر میرسد جستوجوها و بررسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران با سرعت بسیار پایینی در حال پیشرفت است و اینکه آیا این تحقیقات به زمان نهایی 25 آگوست یا سوم شهریور ماه میرسد، تردید زیادی وجود دارد. آنها هفته گذشته بیان کردند که ایران هنوز هم زمان کافی برای پاسخ به این سؤالات را دارد و تاکید کردند ایران معمولا تا روزها و ثانیههای آخر برای پاسخگویی به این سؤالات وقت میگذارد اما بهتر است این پاسخها سریعتر به آژانس ارائه شود البته برخی از مقامات رسمی آژانس و دیپلماتهای غربی پیشبینی کرده بودند ایران ممکن است پاسخ به این سؤالات را چند روز عقب بیندازد.
علت تأخیر در پیشرفت اقد امات آژانس
چندی پیش ایران همکاری مناسبی با آژانس درباره مساله چاشنیهای انفجاری یا همان «بریج وایر» داشت اما آژانس از پیشرفت این گزارشها، گزارشی تهیه نکرده و همچنان این مساله را جزو موضوعاتی عنوان کرد که پروندهشان در ایران بسته نشده است. آژانس با خودداری از بستن این مساله و در حالی که در نشست با کارشناسان سازمان انرژی اتمی، از اقناع فنی درباره آن ابراز رضایت شده بود، نوعی خلف وعده را در این زمینه نشان داده است که با رفتار این نهاد طی 8 ماه گذشته تفاوت بارز داشته است.
علیاکبر صالحی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی دیروز در بازدید از نمایشگاه تخصصی مقابله با خرابکاری صنعتی، نسبت به آنچه «سلب اعتماد ایران» اطلاق کرد، هشدار داد. وی درباره نتایج همکاریهای ایران و آژانس در راستای توافق موسوم به «چارچوب همکاری» که در 11 نوامبر 2013 در تهران با یوکیا آمانو به امضا رساند، اظهار داشت: «امیدواریم آژانس از فرصت همکاری با ایران استفاده کند و بهگونهای عمل نشود که اعتماد ایجاد شده سلب شود و همکاریها با محدودیت روبهرو شود». صالحی ضمن رد ادعای رسانههای غربی درباره تقلیل همکاریهای ایران در قبال آژانس، اظهار داشت: همان طور که آقای آمانو بعد از سفر به تهران در وین اعلام کردند جمهوری اسلامی به طور «رضایتبخش» با آژانس همکاری میکند و تا به امروز 13 سؤال را پاسخ داده است و 5 سؤال دیگر در دستورکار است که برخی از این 5 سؤال در شرف به پایان رسیدن است و برخی دیگر در حال انجام است.
تهران در ماه مه سال جاری میلادی توافق کرده بود که تا ماه آگوست یعنی شهریور ماه 5 گام اساسی برای برطرف کردن نگرانیهای غرب درباره برنامه هستهایاش بردارد. این اقدامات شامل ارائه اطلاعات درباره آزمایش مواد منفجره و مطالعات مربوط به محاسبات انفجار هستهای بوده است. دیپلماتهای غربی اما میگویند ایران باید به سؤالات آژانس پاسخ دهد تا بتواند توافق نهایی با آمریکا و کشورهای عضو گروه 1+5 درباره برنامه هستهایاش را محقق کند. این گفتوگوها به گزارش رویترز بر پایه متقاعد کردن ایران برای ممانعت از پیشرفتهای هستهای در ازای لغو تحریمها صورت میگیرد. همه اینها در حالی است که فشارهای غربی برای باز نگه داشتن برخی از مسائل قبلی در پرونده هستهای ایران و بازرسیها و تحقیقات گستردهتر در زمینه مسائل دفاعی و نظامی کشورمان هر روز بیشتر میشود. به نظر میرسد آژانس در تحقیقات جدید خود به دنبال دستیابی به دانشمندان دفاعی کشورمان نیز هست یا اینکه بارها با وجود بازدیدهای قبلی باز هم درخواست بازدید از پارچین را داشته است. این درخواستهای خارج از عرف مذاکرات هستهای و همچنین فشارهای رسانهای برای این صورت میگیرد که آژانس بتواند به لیستی از دانشمندان هستهای و دفاعی کشورمان دسترسی پیدا کرده یا به سایتهای نظامی ایران دسترسی پیدا کند.
منبع: وطن امروز