به گزارش خبرنگار سیاست خارجی اعزامی «خبرگزاری دانشجو» به وین، مذاکرات حساس ایران و 1+5 با بحث و رایزنیهای مقامات مذاکره کننده درباره اختلافات باقی مانده درحالی ادامه دارد که دو طرف تلاش میکنند با کاستن از دامنه اختلافات و نزدیک کردن مواضع، زمینه دستیابی به توافق نهایی را فراهم کنند. ناظران سیاسی و تحلیلگران معتقدند که دو موضوع غنیسازی ایران و نحوه برداشتن تحریمها از اختلافات اساسی و باقیمانده بر روی میز مذاکرات است.
از جمله اختلافات کنونی، خواستههای غرب از ایران برای انجام تغییراتی در ظرفیت غنیسازی ایران است. ایران در حدود 20 هزار دستگاه سانتریفیوژ دارد که تقریبا نیمی از آنها فعال هستند. اما کشورهای غربی خواهان کاهش قابل توجهی از تعداد دستگاههای فعال کشورمان هستند. مطالبهای که با مخالفت تهران روبرو شده است.
رهبر معظم انقلاب چندی پیش طی اظهاراتی نیاز اصلی کشور در خصوص برنامه های هسته ای ایران در حدود 190 هزار سو اعلام کردند. ایشان تصریح کردند: هدف آنها این است که جمهوری اسلامی را در باب ظرفیت غنیسازی مثلا که یکی از مسائل است به ده هزار سو راضی کنند، منتهی از پانصد سو و هزار سو شروع کردهاند، که حدود ده هزار سو مثلا محصول حدود ده هزار سانتریفیوژهمین قدیمیهایی که از قبل داشتیم و داریم است، هدف آنها این است.
بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری بود که سیدعباس عراقچی نیز به دنبال این موضع گیری، 190 هزار سو را نیاز قطعی کشور برای ادامه برنامه های هسته ای دانست و گفت که این دستورالعمل در چشمانداز پیش روی تیم مذاکره کننده قرار دارد. به این ترتیب تیم ایرانی تلاش کرد در جریان مذاکرات با 1+5، بر اساس این خطوط ترسیم شده و با توجه به این نیاز به مذاکره با قدرتهای بزرگ بپزدازد
یکی دیگر از موارد مورد اختلاف ایران و 1+5، بحث تحریمهای دو جانبه و چند جانبهای است که در پروسه ای پیچیده و چندوجهی علیه ایران اعمال شده است. این در حالی است که آمریکا در راس طراحان تحریمهای گسترده علیه ایران نقش فعالی داشته است به همین دلیل بخش بیشتر مذاکرات هستهای اخیر به دیدارهای ایران و امریکا اختصاص یافته است.
جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر در ازای رفع نگرانیهای بینالمللی درباره برنامهای هستهای خود، خواستار لغو تمام تحریم است این در حالی است که رئیسجمهور امریکا در برداشتن همه تحریمهایی که از سوی ایران به تصویب رسانده است، دچار مشکل با برخی از گروههای مخالف توافق هسته ای با ایران است. حال انکه باراک اوباما تنها اختیار لغو برخی از تحریمها را دارد و برداشته شدن بخش مهمی از تحریمها باید با تصمیم کنگره صورت گیرد. این درحالیکه است که مخالفان که بخش زیادی از آنها را جمهوری خواهان امریکا تشکیل میدهند در انتخابات میان دورهای کنگره به برتری رسیدند از این روز به باور صاحبنظران رئیس جمهور آمریکا مسیر دشورای را برای متقاعد کردن این جریان های تندرو کنگره جهت برداشتن تحریمهای ضد ایرانی دارد.
در حال حاضر مقامات کشورمان می گویند اختلافات داخلی دولتمردان آمریکایی ارتباطی به مذاکرات هستهای ندارد و در توافقی که ایران و قدرت های بزرگ برای رسیدن به ان تلاش می کنند باید همه جرئیات مربوط به تعلیق و در نهایت لغو تحریمهای یک جانبه و چندجانبه مشخص شود.
اکنون هم دو طرف در مذاکرات جاری به دنبال راه حلی میانه می گردند تا با کم کردن اختلافات زمینه دستیابی به توافق نهایی را هموار سازند.