فواد ایزدی، کارشناس مسائل سیاستخارجی و استاد دانشگاه تهران در گفتگویی با خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، به سئوالاتی پیرامون موضوع هستهای پاسخ داد.
سوال: ارزیابی کلی شما از توافقات وین و تمدید ضرب الاجل ژنو چیست؟
پاسخ: مقامات همه کشورها مطرح کردند که توافق ژنو تمدید شد، اما همانطور که توافق ژنو در راستای منافع ملی ایران نبود، تمدید آن نیز لزوماً به نفع ایران نیست چراکه تمدیدشدن توافق ژنو وضعیت آن را بهتر نمیکند و نتیجه تمدید توافقی که از اول مشکل داشته قطعاً به نفع ایران نیست. مشکل اساسی توافق ژنو این است که در آن بصورت یکطرفه بیشتر به دغدغههای طرف مقابل توجه شده است. جانکری پس از مذاکرات لیستی ارائه کرد که شامل مباحث مثبتی بود که توافق ژنو برای آمریکا داشت.
آمریکا به سه دلیل علاقهمند به توافق ژنو بود؛ دلیل اول اینکه تحریمها در فضایی قرار گرفته بود که در آستانه فروپاشی بود و چند روز پیش از توافق، کری به صراحت بیان میکند که اگر این توافق صورت نگیرد تحریمها سست میشود. و از لفظ frail برای تحریمها استفاده کرد که به معنای نحیف شدن است. این نشان میدهد که مجموعه کشورهای 1+5 منافع خودشان را در تحریم بیشتر ایران نمیدیدند اما باز آمریکاییها توانستند جبههای ایجاد کنند که این کشورها را بر علیه ایران منسجم کنند. دلیل دوم این است که سرعت پیشرفت برنامه هستهای ایران متوقف شد و این توافق ژنو بود که این کار را برای آمریکاییها انجام داد. در این مدت غنی سازی 20 درصد انجام نشد و در خیلی از حوزهها که در دانش هستهای پیشرفت داشتیم متوقف شدیم.
سومین دلیل این است که در این مدت نه تنها ایران پیشرفت هستهای نداشت بلکه به عقب نیز بازگشت و این نیز نکته مهمی بود که جان کری در مصاحبه مطبوعاتیاش بدان اشاره کرد. کری در این مصاحبه به صراحت میگوید توافق ژنو موفق شد برنامه هستهای ایران را متوقف کند و روال آن را به عقب برگرداند و در حوزه هستهای ایران پس رفت ایجاد کند. در واقع هدف آمریکاییها این بود که اهرمهای قدرت ایران را با این مذاکرات فیزیکی از دستش بگیرند و پیشرفت سیاسیاش را متوقف کنند.
سوالی که خبرنگار شبکه خبر در مصاحبه مطبوعاتی دیروز از کری پرسید که چرا شما در حوزه تحریمها به ایران امتیاز نمیدهد و کری در پاسخ گفت در توافق ژنو امتیاز دادیم؛ امتیاز این بود که پول ایران (چهار میلیارد از صد میلیارد) آزاد شد و این امتیازی بود که در نظر گرفته بودیم. در واقع ما تمام دغدغههای آنها را در حوزه هستهای جواب دادیم و به ازای آن چهار میلیارد از پول خودمان را به ما برگردانند از این جهت کری میگوید که ما امتیاز دادیم. دلیل علاقه آمریکا به توافق ژنو این بود که در این توافق حق غنیسازی مشروط ذکر شده بود و درصد آن با نظر طرفین تعیین میشد. یکی از دلایلی که موجب شد در مذاکرات پیشرفت نداشته باشیم این است که ما به توافق ژنو را قبول کردیم و راضی شدیم که در حوزه غنیسازی به همین درصد تعیین شده اکتفا کنیم.
مشکل دوم توافق ژنو، در حوزه تحریم ها است. تیم مذاکره کننده قبول کرده بود که فقط تحریمهای هسته ای برداشته شود، ولی ما در حال حاضر می گوییم همه تحریمها باید برداشته شود؛ طرف مقابل هم حاضر به چنین کاری نیست و فقط تمرکز دارد بر روی تحریم های هسته ای و تحریم های بانکی و نفتی در کنگره آمریکا بر کشور ما همچنان باقی است. توافق ژنو طرف مقابل را ملزم نکرده است که در حوزه تحریم ها از خود حرکتی نشان دهد. مشکل سوم توافق ژنو، بحث موشک های ایران و نظامی بود در توافق ژنو موشک های نظامی به قطعنامه سازمان ملل پیوند زده شده است که در آنجا مباحث مرتبط با این فضا آورده شده بود.
دلیل اصلی اینکه چرا ما دیروز به توافق نرسیدیم این است که در توافق ژنو امتیازات را داده بودیم و دغدغه های طرف مقابل را برطرف کرده بودیم و طرف مقابل برای رسیدن به توافق عجله ای نداشت. توافق ژنو مشکلاتی داشت و به خاطر این مشکلات رسیدن به توافق جامع امکان پذیر نبود، بدلیل اینکه تعهداتی در ژنو داده بودیم که در حال حاضر در آن گیر کرده بودیم طرف مقابل هم توافق ژنو را پذیرفته بود و می گفت که باید به نظرات توافق ژنو توجه کرد اما ما در عمل نمی توانستیم این کار را بکنیم. توافق ژنو خیال طرف مقابل را راحت کرده است، در توافق ژنو به همه دغدغه های طرف مقابل توجه شده است اما به دغدغه های ما توجهی نشده بود.
سوال: برای رسیدن به توافق جامعه چه تضمین حقوقی وجود دارد در صورتی که نوشتهای انجام نشده است و چه تضمینی وجود دارد که در تاریخ گفته شده این توافق صورت گیرد؟
با توجه به گفتگوهای وین قرار است تا اول ماه مارس دو طرف به یک توافق سیاسی می رسند و تا اول ماه جولای هم قرار است به توافق نهایی برسیم این تاریخی بود که گفته شده است. 24 نوامبر همان سوم آذر دو طرف خواستار توافق بودند اما ایران یک سری خطوط قرمزی دارد که دیگر از این خطوط قرمز نمی تواند عبور کند به هر صورت در توافق ژنو آن قدر ما عقب نشینی کرده ایم که دیگر در عمل نمی توانیم عقب نشینی کنیم. طرف مقابل هم برای خودش یک سری خطوط قرمز دارد که خیلی جلوتر از آن چیزی است که باید باشد و فراتر از خواسته هایش است، حتی فراتر از قراردادهای ام پی تی و بین المللی. غرب خواهان ایجاد تبعیض است بدلیل اینکه همه کشورهای دنیا می توانند یک سری کارها را انجام دهند اما به ایران اجازه نمی دهند، این تبعیضی است که از سوی آمریکایی ها اعمال شده است.
همچنان "تحریم ها سر جای خودش است"، به این نکته باید توجه شود که اگر خطوط قرمز را هم رد کنیم کمابیش تحریم ها وجود دارد و طرف مقابل هیچ نیازی ندارد که بخواهد تحریم ها را بردارد زیرا دلیلی برای برگرداندن تحریم ها ندارد. همواره به دغدغه های طرف مقابل توجه شده است و عجله ای ندارد. اما ما هستیم که باید فعالیت هسته ای و برنامه هسته ای صلح آمیز داشته باشیم اما طرف مقابل سیاستی را اعمال کرده است "سیاست تحریم" که در نگاه خودش جواب داده است چرا باید سیاستی را که جواب داده است "تحریم" را بردارد.
بعضی از دوستان در داخل کشور متاسفانه تصوری در ذهن طرف مقابل ایجاد کردند که این تحریم ها بوده که ایران را به پای میز مذاکره آورده است. در مصاحبه ها و سخنرانی ها بیان کردند، تحریم ها را بردارید تا چرخ زندگی مردم بچرخد. گره زدن چرخ زندگی مردم با مذاکرات خارجی از سوی بعضی از مسئولان در داخل، که تصمیم گرفته شد با دنیا رابطه مان را خوب کنیم؛ اما این دنیا است که با مسئله هسته ای ما مشکل دارد! دنیا چهار کشور(آمریکا، انگلیس، فرانسه و اسرائیل) است؟ خیر . ما بیش از 200 کشور داریم. بعضی از مسئولان کشور ما این تفکر را پیدا کرده اند که دنیا یعنی آمریکا، دنیا یعنی کدخدا! بنابراین پای میز مذاکره افرادی که این تفکر را دارند مشخص نیست که چه قدر بتوانند به حقوق کشور توجه کنند.
سوال: در توافق ژنو قید شده بود در یک سالی که طرفین به یک توافق برسند، بعد از یک سال به توافق جامع رسیده شود که این امکان پذیر نشد آیا از نظر حقوقی تمدید مذاکرات ایراد ندارد و ضرب الاجلی که تا اسفند ماه و مرحله دوم آن در تابستان است، آیا آخرین مراحل مذاکرات است و تضمینی وجود دارد که به مراحل بعدی و بعدی موکول نشود؟
پاسخ: در گفتگوی پایانی جان کری گفت که ما پیرامون توافق ژنو زندگی می کنیم. یعنی با توافق ژنو کار را ادامه می دهیم که این برخلاف متن توافق نامه است. در نهایت هفت کشور دوباره آمدند و همین روش را ادامه دادند که این از نظر حقوقی قاعدتا نباید مشکل خاصی داشته باشد چون توافق ژنو بین هفت کشور بوده و در حال حاضر این هفت کشور به توافق رسیده اند که این روند ادامه پیدا کند. نقض جمله در توافق ژنو مشخص است ولی تمام اعضا با این موضوع مشکلی نداشتند چراکه آمریکایی ها بسیار هنرمندانه در بازی با این مباحث، امکان تمدید را بوجود آوردند.
سوال: آیا توافق نامه ژنو منع قانونی داشته است؟
پاسخ: منع قانونی نبوده است. توافق ژنو بین هفت کشور صورت گرفته است و در نهایت قانونی نبوده است که بخواهد نقض شود. توافقی نقض شد که هر هفت کشور راضی بودند نقض شود و آمریکایی ها این هنر را دارند که پس فردا اگر خلاف توافق ژنو عملی انجام دهند خواهند گفت که توافق ژنو یک ساله بوده است.
سوال: سوالی دیگری هم که مطرح است این است که آیا توافق اخیر که انجام شده مکتوب بوده و اینکه این هفت کشور تحت توافق ژنو همین مسیر را خواهند رفت یا خیر یعنی اینکه مکتوب شده است؟
پاسخ: اگر در جلسه فقط صحبتی شده باشد، دست آمریکایی ها باز خواهد بود برای نقض در مفادی که در توافق ژنو آمده است، که همین توافق ژنو را نیز آمریکایی ها بارها نقض کرده اند.
سوال: در اذهان عمومی سوالی مطرح است که آیا ایران راهی جز قبول تمدید مذاکرات داشته یا خیر؟ آیا رسانه های غربی موجی راه انداخته اند که مذاکرات تمدید شود و از این طرف مسئولین خود ما اصرار داشتند که اگر به نتیجه نرسیدیم به سمت تمدید مذاکرات برویم و این موج را نیز در ایران شاهد بودیم و این مقابله را می دیدیم که افکار عمومی تحت فشار بودند و راهی جز این نداشته اند.
پاسخ: دوستان نباید توافق ژنو را انجام میدادند چراکه مشکلاتی که در حال حاضر ما داریم به خاطر ضعیف بودن توافق ژنو است؛ اما حالا توافق ژنو انجام شده و از آن طرف دوستان نباید در مصاحبه های مطبوعاتی اعلام کنند که توافق انجام می شود و از سوی دیگر شاهد هستیم که از اوباما می پرسند که توافق صورت می گیرد یا خیر می گوید که 50-50 است. اما بعضی از مسئولین کشور گفتند که قطعا توافق صورت می گیرد. این کار فشار را برروی سیستم ایجاد می کند. طرف مقابل سیستم ما را رصد می کند و احساس می کنند که با توجه به قولی که فلان مسئول ارشد ما داده است در حال حاضر زمان گرفتن امتیاز است؛ اما آن امتیاز را نمی توانند بگیرند و بعد هم توافق نمی شود و شکست می خورند.
در این مقطع زمانی نیاز است کسانی که در دولت یازدهم هستند به نوع ادبیاتی که استفاده می کنند بازبینی داشته باشند حداقل از طرف مقابل یاد بگیرند. طرف مقابل این ذهنیت را ایجاد می کند توافق نکردن بهتر از توافق بد است، برای ما هم همین طور است ما هم به این نظر رسیدیم که توافق نکردن بهتر از توافق بد است. زمانی که شما پوستر چاپ کردید که در آن هر توافقی بهتر از عدم توافق است. چه ذهنیتی را در طرف مقابل ایجاد می کند؟ این ذهنیت را ایجاد میکند که شما آن قدر نیاز به توافق دارید که حاضر هستید هر چیزی را امضا کنید و سپس آن امضا صورت نمی گیرد و بعد هم شکست می خوریم.
گره زدن معیشت مردم به مسائل هسته ای و مساوی دانستن آسیب ها و علاقه بیش از حد به رسیدن توافق و بعد هم پیش بینی که حتما توافق می شود؛ جملاتی است که دوستان باید از آن خودداری کنند. اما متأسفانه هر دفعه که سخنرانی صورت می گیرد ما شاهد این جملات و صحبت های متفاوت و مکرر از سوی برخی از مسئولین کشور هستیم.
سوال: در حین مذاکرات اخیر "تفاهم سیاسی" مطرح شد. تفاهمنامه سیاسی اولین باری است که مطرح می شود این تفاهم نامه چه کمکی به توافق جامع می کند؟
پاسخ: در برخی از حوزهها توافق وجود دارد، یک سری هم توافق در کلیات وجود دارد. بحث این است که ما برای مباحثی که در کلیات توافق شده است یک متن تولید کرده و توافق را اعلام کنیم و بعد برویم روی جزئیات و مشکلاتی که وجود دارد و در چند ماه آینده وقت بگذاریم که این جزئیات را حل کنیم.
پاسخ: اختلافاتی که بر سر غنیسازی و یا لغو زمان بندی تحریم ها وجود دارد، جزو کلیات است؟
پاسخ: در ادبیات دوستان شاهد این جمله هستیم که خیلی پیشرفت داشتهایم و خیلی به توافقات نزدیک شدهایم منتهی خیلی زمان محدود بوده و نیاز به زمان داریم اما این ادبیات را دوستان تولید کرده اند که در دو مرحله مذاکرات می تواند تأثیرگذار باشد که در مقابل هم می تواند نباشد.
سوال: در مورد فضای که ایران از مذاکرات به صورت مثبت ارائه می کند تضادی با طرف مقابل وجود دارد. ذهنیت طرف مقابل متفاوت است. این مسئله را چگونه ارزیابی می کنید؟
پاسخ: مشکل دیگری که در کشور ما از سوی مسئولین دولتی مشاهده می شود این است که مسئولین در مذاکرات خارجی نیم نگاهی به مباحث داخلی و رقابت های داخل کشور دارند. نگاه به مسائل جناحی و سیاسی داخل کشور در مذاکرات خارجی سم است؛ مسئولین ما سختشان است همان طور که جان کری صحبت کرده است صحبت کنند چراکه سرمایه گذاری آبرویی در مذاکرات داشته اند. تقریبا سه هفته پیش مقام ارشد کشور در مصاحبه مطبوعاتی گفت حتما توافق انجام می شود اما بعد از سه هفته طرف مقابل عنوان می کند که خیلی در مذاکرات پیشرفت نداشتیم و مشکلات زیاد داریم. اتفاقات که در نوع گفتمان یکی از طرفین انجام می شود مربوط به حرف های گذشته این افراد است.
سوال: جان کری در انتهای نشست در مورد تحریم ها گفت باید ببینیم کنگره آمریکا علیه ایران تحریم جدیدی وضع می کنند یا خیر. در یکسال گذشته در توافقنامه ژنو قرار بود تحریم جدید نشویم اما پنج دور تحریم شدیم. آیا احتمال دارد که در این هفت ماه نیز برای مذاکرات بعدی تحریم جدید شویم؟
پاسخ: بله. نقض توافق ژنو از طرف مقابل بارها انجام شده و متأسفانه دوستان ما در دولت اعتراض جدی به این مسئله نداشتند. وزارت خارجه روسیه نسبت به تحریم های جدید علیه ایران بیشتر از وزارت خارجه خود ما عکس العمل نشان داده است.
[snews] => [bimg] => NULL [tmpl] => [sdate] => 13930909113500 [pdate] => 13930909093000 [udate] => 0 [sendby] => system [publishby] => system [updateby] => system [service_id] => 12 [cat_id] => 75 [sec_id] => 219 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 386182 [title] => اوباما: ایران به «توافق اقدام مشترک» ژنو پایبند بوده است/ لایحه تحریمهای جدید علیه ایران را وتو خواهم کرد [pdate] => 13931112183801 [service_id] => 12 ) [1] => Array ( [id] => 385937 [title] => نامههایی به شرق و غرب [pdate] => 13931112090900 [service_id] => 6 ) [2] => Array ( [id] => 385896 [title] => اوباما : ایران به مفاد «توافق ژنو» پایبند بوده است [pdate] => 13931111223544 [service_id] => 12 ) [3] => Array ( [id] => 378550 [title] => بخشی از مواد هستهای ایران به روسیه منتقل میشود [pdate] => 13931013024823 [service_id] => 6 ) [4] => Array ( [id] => 373004 [title] => ایران بخشی از راه حل "داعش" است/ ناچاریم به ایران اعتماد کنیم [pdate] => 13930915104457 [service_id] => 6 ) [5] => Array ( [id] => 372995 [title] => منافع مشترک تهران و واشنگتن در عراق تضمین تصویب توافق هستهای در کنگره آمریکا [pdate] => 13930915103131 [service_id] => 6 ) [6] => Array ( [id] => 372239 [title] => ایران مقدار بیشتری از اورانیوم غنیشده خود را به سوخت تبدیل میکند [pdate] => 13930910184242 [service_id] => 6 ) [7] => Array ( [id] => 371850 [title] => ورود علم هستهای به زندگی مردم سبب همراهی آنان با نظام میشود [pdate] => 13930909114200 [service_id] => 12 ) [8] => Array ( [id] => 371783 [title] => ایران درخواست 1+5 برای بازدید از مراکز ساخت موشک و اماکن نظامی را رد کرد [pdate] => 13930909095220 [service_id] => 6 ) [9] => Array ( [id] => 371772 [title] => حضور ظریف در مجلس منتفی شد [pdate] => 13930909091000 [service_id] => 12 ) [10] => Array ( [id] => 371740 [title] => تمدید 7 ماهه مذاکرات هستهای، پیشنهاد فابیوس بود [pdate] => 13930908195718 [service_id] => 6 ) [11] => Array ( [id] => 371738 [title] => رویکرد روسیه در راستای گسترش مذاکرات درون منطقهای با ایران است [pdate] => 13930908195018 [service_id] => 6 ) [12] => Array ( [id] => 371593 [title] => سفر محرمانه مقام آمریکایی به لبنان با هدف بررسی پرونده مذاکرات هستهای ایران [pdate] => 13930908120324 [service_id] => 6 ) [13] => Array ( [id] => 371582 [title] => کاریکاتور/ تمدید توافق ژنو [pdate] => 13930908215000 [service_id] => 12 ) [14] => Array ( [id] => 371573 [title] => فیلم/ بیانات رهبر انقلاب درباره مذاکرات هستهای وین [pdate] => 13930908105500 [service_id] => 3 ) [15] => Array ( [id] => 371461 [title] => دستاورد یک سال تمام مراوده و تعامل و ۱۰ دور مذاکره رسمی و نفسگیر چه بود؟ [pdate] => 13930908120054 [service_id] => 11 ) [16] => Array ( [id] => 371451 [title] => چرا باید با شیطان بزرگ مذاکره کنیم [pdate] => 13930909100237 [service_id] => 11 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 371573 [title] => فیلم/ بیانات رهبر انقلاب درباره مذاکرات هستهای وین [pdate] => 13930908105500 [service_id] => 3 [rutitr] => فیلم؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 386182 [title] => اوباما: ایران به «توافق اقدام مشترک» ژنو پایبند بوده است/ لایحه تحریمهای جدید علیه ایران را وتو خواهم کرد [pdate] => 13931112183801 [service_id] => 12 [rutitr] => در مصاحبه با شبکه «سی ان ان» مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 385937 [title] => نامههایی به شرق و غرب [pdate] => 13931112090900 [service_id] => 6 [rutitr] => یادداشت/ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 385896 [title] => اوباما : ایران به مفاد «توافق ژنو» پایبند بوده است [pdate] => 13931111223544 [service_id] => 12 [rutitr] => در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «سیانان»؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 378550 [title] => بخشی از مواد هستهای ایران به روسیه منتقل میشود [pdate] => 13931013024823 [service_id] => 6 [rutitr] => «اسوشیتدپرس» مدعی شد [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 373004 [title] => ایران بخشی از راه حل "داعش" است/ ناچاریم به ایران اعتماد کنیم [pdate] => 13930915104457 [service_id] => 6 [rutitr] => هاموند: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 372995 [title] => منافع مشترک تهران و واشنگتن در عراق تضمین تصویب توافق هستهای در کنگره آمریکا [pdate] => 13930915103131 [service_id] => 6 [rutitr] => هاآرتص خبر داد [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 372239 [title] => ایران مقدار بیشتری از اورانیوم غنیشده خود را به سوخت تبدیل میکند [pdate] => 13930910184242 [service_id] => 6 [rutitr] => رویترز: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [8] => Array ( [id] => 371850 [title] => ورود علم هستهای به زندگی مردم سبب همراهی آنان با نظام میشود [pdate] => 13930909114200 [service_id] => 12 [rutitr] => معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی سازمان انرژی اتمی: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [9] => Array ( [id] => 371451 [title] => چرا باید با شیطان بزرگ مذاکره کنیم [pdate] => 13930909100237 [service_id] => 11 [rutitr] => یادداشت دانشجویی/ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [10] => Array ( [id] => 371461 [title] => دستاورد یک سال تمام مراوده و تعامل و ۱۰ دور مذاکره رسمی و نفسگیر چه بود؟ [pdate] => 13930908120054 [service_id] => 11 [rutitr] => یادداشت دانشجویی/ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [11] => Array ( [id] => 371593 [title] => سفر محرمانه مقام آمریکایی به لبنان با هدف بررسی پرونده مذاکرات هستهای ایران [pdate] => 13930908120324 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [12] => Array ( [id] => 371738 [title] => رویکرد روسیه در راستای گسترش مذاکرات درون منطقهای با ایران است [pdate] => 13930908195018 [service_id] => 6 [rutitr] => لاوروف: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [13] => Array ( [id] => 371740 [title] => تمدید 7 ماهه مذاکرات هستهای، پیشنهاد فابیوس بود [pdate] => 13930908195718 [service_id] => 6 [rutitr] => سفیر اسبق فرانسه در ایران: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [14] => Array ( [id] => 371582 [title] => کاریکاتور/ تمدید توافق ژنو [pdate] => 13930908215000 [service_id] => 12 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [15] => Array ( [id] => 371772 [title] => حضور ظریف در مجلس منتفی شد [pdate] => 13930909091000 [service_id] => 12 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [16] => Array ( [id] => 371783 [title] => ایران درخواست 1+5 برای بازدید از مراکز ساخت موشک و اماکن نظامی را رد کرد [pdate] => 13930909095220 [service_id] => 6 [rutitr] => روزنامه الرأی کویت: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => توافقات هسته ای [id] => 551329 [tag_id] => 53671 ) [1] => Array ( [tag] => توافق هسته ای [id] => 551330 [tag_id] => 1568 ) [2] => Array ( [tag] => برنامه هسته ای [id] => 551331 [tag_id] => 13712 ) [3] => Array ( [tag] => مذاکرات هسته ای [id] => 551332 [tag_id] => 3005 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( [N] => 1 ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1
به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، روزنامه واشنگتن پست در تحلیلی به قلم دیو ایگناتیوس نوشت: هر دو طرف مذاکرات معتقدند که توافق نکردن بهتر از توافق بد است؛ با این التزام که گفتوگوها هم جریان عادی خود را طی کند.
واشنگتن پست نوشت: عرصههایی که مذاکرهکنندگان آمریکایی مشغول کار کردن بر روی آنها هستند شامل تعداد سانتریفیوژها، ابعاد انبار اورانیوم، مدت زمان اعتبار توافق و راستیآزمایی است. این شرایط ظاهرا به نفع غرب است. تحریمها به قوت خود باقی است و قیمت نفت هم پایین است.
درآمدهای ایران بسیار فشرده شده است و این در حالی است که ایران همزمان مشغول جنگیدن در دو جبهه عراق و سوریه است.
در پایان این تحلیل آمده است: اگر فشارهای اقتصادی میتوانست همه تاثیرش را برجای گذارد، ایران حاضر به توافق میشد. اما رهبر عالی ایران عبارت مشهوری دارد که گفته است: «من انقلابیام؛ دیپلمات نیستم». این مانع از تن دادن به فشار غرب است.
در همین حال، روزنامه لسآنجلس تایمز در یادداشتی نوشت: تیم مذاکرهکننده ایران هرگز بدون تایید رهبر این کشور حاضر به تمدید مذاکرات نمیشد. او حرف آخر را در سیاستهای حکومتی میزند. آیتالله خامنهای از مذاکرات حمایت میکند اما در عین حال نسبت به نتیجهبخش بودن آن بدبین است و همواره بر غرور ملی ایرانیان تاکید دارد. او میگوید؛ دشمنان نمیتوانند ملت ایران را به زانو درآورند و ایران مقابل زورگوییهای غرب ایستاده است.
منبع: کیهان
به گزارش حوزه سیاست خارجی "خبرگزاری دانشجو" «عبدالله سلیمان عبدالله ابورمان» سفیر جدید اردن در تهران امروز - یکشنبه - رونوشت استوارنامه خود را به محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان تقدیم کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در این دیدار با اشاره به اینکه امروزه منطقه و جهان اسلام با مشکلات عدیدهای روبرو است، فائق آمدن بر این مسائل به ویژه مقابله با اقدامات رژیم صهیونیستی علیه قدس شریف و همچنین مبارزه با افراط گرایی را نیازمند همفکری و همکاری کشورها دانست.
ظریف در این دیدار، آمادگی کامل جمهوری اسلامی ایران برای همکاری تنگاتنگ با کشور برادر اردن در جهت رشد و توسعه روابط دوجانبه و همچنین مبارزه با افراطیگری و فتنههای طایفهای را اعلام کرد.
عبدالله سلیمان عبدالله ابورمان سفیر جدید اردن نیز ضمن ابراز خرسندی از مأموریت جدید خود، اهتمام ویژه اردن به توسعه و تقویت روابط با جمهوری اسلامی ایران را مورد تأکید قرار داد و ابراز امیدواری کرد تا با تلاش و همکاری سفارتخانههای دو کشور، مناسبات سیاسی و اقتصادی ایران و اردن شاهد ارتقاء هر چه بیشتری باشد.
سفیر جدید اردن که قبلاً وزیر مشاور در امور رسانهها بوده است، ضمن تأکید بر ضرورت فعالیتهای فرهنگی و رسانهای در مسیر مبارزه با تروریسم و تکفیر، برگزاری کنگره جهانی جریانهای افراطی و تکفیری از دیدگاه علمای اسلام در قم و دیگر جلسات هم اندیشی مشابه را قابل تحسین و حائز اهمیت برشمرد.
به گزارش گروه سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، "حسین خلفی" در مراسم بزرگداشت چهارمین سالگرد شهادت دکتر مجید شهریاری، گفت: در مورد ویژگیها و سجایای اخلاقی شهید شهریاری صحبتهای زیادی شده است و به برکت خون شهدا است که کشور حالت ثبات و رو به جلو دارد که امیدواریم این وضعیت تداوم یابد.
وی افزود: از سال 70 با شهید شهریاری دوست بودم که داشتن روحیه گذشت علمی و بینش عمیق وی سبب شده بود به منشا علوم اشراف داشته باشد، به همین جهت همواره دوستان و همکاران این شهید به بودن در کنار او افتخار میکردند. شهید شهریاری در کنار بینش عمیق دارای خصیصه دوراندیشی بود و همین موضوع سبب شده بود که همواره چند قدم از سایر افراد جلوتر باشد.
این مسئول خاطرنشان کرد: این شهید تاکید داشت که باید علم و دانش را به دل جامعه برد و به مردم شناساند و توانست مقامات را متقاعد کرد که برای توسعه پایدار هستهای باید این علم وارد زندگی مردم شود، در این صورت میتوان از مردم انتظار حمایت داشت و خداوند را شاکریم که این مهم به خوبی محقق شده است.
وی اظهار کرد: مردم ایران به قدری حقشناس هستند که همواره از نظام، سیاست و رهبری دفاع کردهاند و این دانش و سودمندی آن کمک بزرگی برای بالا بردن کیفیت زندگی مردم است، لذا مردم راضی هستند برای رسیدن به توسعه پایدار هستهای ظلمهایی را که به آنان میشود تحمل کنند.
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: در دوستی با مجید شهریاری همواره احساس میکردم کمبود فعالیتهای عملیاتی او را ناراحت میکند، به گونهای که میگفت آرزو دارد یکی از سیستمهای پرتودهی گاما در کشور ساخته شود که خدا را شاکریم این سیستم سال گذشته در کشور کاملاً بومی شد و در زمینه ارتقاء سلامت فعالیت میکند.
وی یادآور شد: فعالیتهای شهید دکتر شهریاری کاملاً شجاعانه بود. مثلاً تا قبل از وی کسی جرات نمیکرد وارد کدهای محاسباتی شود. در واقع معتقدیم انقلاب نرمافزاری یکی از انقلابهای مهم کشور است. مثلاً مجتمع راکتور تهران که قبل از انقلاب توسط پاکستانیها اداره میشد در سال 85 با تحریم رادیو دارو به تولید آن پرداخت و هماکنون امیدواریم با صدور خدمات علمی، زیرساخت تولید استاندارد و صادرات در کشور فراهم شود.
رییس دانشگاه زنجان نیز در این مراسم گفت: دوستان و همکاران شهید شهریاری همواره بر مومن بودن وی تاکید دارند و همواره همکلاسیهای وی اعلام میکنند که این شهید به عنوان فردی درسخوان در کلاسهای درس مطرح بود که با کمی تامل در زندگی و شخصیت این شهید بزرگوار مشخص میشود که وی ودیعهای از سوی خداوند برای سرافرازی کشور بود.
جمشیدی افزود: تا زمانی که ایمان و علم به نقطه اوج خود نرسد شهادت اتفاق نمیافتد و لذا در خصوص این شهید نیز علم و ایمان در نقطه اوج با یکدیگر تلاقی داشتند.
وی خاطرنشان کرد: دشمنان همواره تلاش کردهاند نشان دهند که معنویت و دینداری مانع توسعه و رشد است، ولی شهدا ثابت کردهاند که هم میتوان دیندار بود و هم علم را به نقطه اوج خود رساند که سبب افتخارات کشور و مصون بودن از شیطنتها و مشکلات در برابر صفآرایی زورگویان است و قطعاً این امنیت و اعتماد به نفس بالا در سایه توجه خداوند و ودیعههای او است.
جمشیدی اظهارداشت: توجه خداوند به کشور سبب شده است هماکنون در کشور در نهایت امنیت باشیم و با وجود فشارهای زیاد کمر خم نکنیم که امیدواریم به برکت خون شهدا متوجه وظایف خود بوده و راه شهدا را استمرار دهیم.
به گزارش گروه سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، حضور وزیر امور خارجه کشورمان در مجلس برای پاسخ به سوال کریمی قدوسی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیات خارجی منتفی شد.
بر اساس این گزارش؛ قرار بود امروز یکشنبه ظریف به 7 سوال 100 نماینده پاسخ دهد که به دلیل انصراف کریمی قدوسی از طرح سوال از وزیر امور خارجه هیأت رئیسه مجلس این سوال را از دستور کار مجلس خارج کرد.
[snews] => [bimg] => NULL [tmpl] => [sdate] => 13930909092519 [pdate] => 13930909091000 [udate] => 0 [sendby] => system [publishby] => system [updateby] => system [service_id] => 12 [cat_id] => 75 [sec_id] => 219 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 372263 [title] => همایش دیپلماسی هستهای با حضور ظریف آغاز شد [pdate] => 13930911091400 [service_id] => 12 ) [1] => Array ( [id] => 371996 [title] => آمادگی ایران برای همکاری با اردن در مبارزه با افراطیگری و فتنههای طایفهای [pdate] => 13930909203800 [service_id] => 12 ) [2] => Array ( [id] => 371778 [title] => تحریمها همچنان سر جای خود قرار دارد/ توافق ژنو سرعت هستهای ما را متوقف کرد [pdate] => 13930909093000 [service_id] => 12 ) [3] => Array ( [id] => 371740 [title] => تمدید 7 ماهه مذاکرات هستهای، پیشنهاد فابیوس بود [pdate] => 13930908195718 [service_id] => 6 ) [4] => Array ( [id] => 371738 [title] => رویکرد روسیه در راستای گسترش مذاکرات درون منطقهای با ایران است [pdate] => 13930908195018 [service_id] => 6 ) [5] => Array ( [id] => 371593 [title] => سفر محرمانه مقام آمریکایی به لبنان با هدف بررسی پرونده مذاکرات هستهای ایران [pdate] => 13930908120324 [service_id] => 6 ) [6] => Array ( [id] => 371582 [title] => کاریکاتور/ تمدید توافق ژنو [pdate] => 13930908215000 [service_id] => 12 ) [7] => Array ( [id] => 371573 [title] => فیلم/ بیانات رهبر انقلاب درباره مذاکرات هستهای وین [pdate] => 13930908105500 [service_id] => 3 ) [8] => Array ( [id] => 371544 [title] => نگاه به دستان شیطان بزرگ ثمرهای ندارد [pdate] => 13930908101704 [service_id] => 11 ) [9] => Array ( [id] => 371534 [title] => کور خوانده کری! [pdate] => 13930908094800 [service_id] => 6 ) [10] => Array ( [id] => 371492 [title] => نتیجه مذاکرات برای ملت ایران آشکار شدن مقاصد غرب بوده است [pdate] => 13930908095403 [service_id] => 11 ) [11] => Array ( [id] => 371461 [title] => دستاورد یک سال تمام مراوده و تعامل و ۱۰ دور مذاکره رسمی و نفسگیر چه بود؟ [pdate] => 13930908120054 [service_id] => 11 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 371582 [title] => کاریکاتور/ تمدید توافق ژنو [pdate] => 13930908215000 [service_id] => 12 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 371740 [title] => تمدید 7 ماهه مذاکرات هستهای، پیشنهاد فابیوس بود [pdate] => 13930908195718 [service_id] => 6 [rutitr] => سفیر اسبق فرانسه در ایران: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 371738 [title] => رویکرد روسیه در راستای گسترش مذاکرات درون منطقهای با ایران است [pdate] => 13930908195018 [service_id] => 6 [rutitr] => لاوروف: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 371593 [title] => سفر محرمانه مقام آمریکایی به لبنان با هدف بررسی پرونده مذاکرات هستهای ایران [pdate] => 13930908120324 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 371461 [title] => دستاورد یک سال تمام مراوده و تعامل و ۱۰ دور مذاکره رسمی و نفسگیر چه بود؟ [pdate] => 13930908120054 [service_id] => 11 [rutitr] => یادداشت دانشجویی/ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 371573 [title] => فیلم/ بیانات رهبر انقلاب درباره مذاکرات هستهای وین [pdate] => 13930908105500 [service_id] => 3 [rutitr] => فیلم؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 371544 [title] => نگاه به دستان شیطان بزرگ ثمرهای ندارد [pdate] => 13930908101704 [service_id] => 11 [rutitr] => بیانیه جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 371492 [title] => نتیجه مذاکرات برای ملت ایران آشکار شدن مقاصد غرب بوده است [pdate] => 13930908095403 [service_id] => 11 [rutitr] => نبوی در گفتگو با "خبرگزاری دانشجو": [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [8] => Array ( [id] => 371534 [title] => کور خوانده کری! [pdate] => 13930908094800 [service_id] => 6 [rutitr] => یادداشت/ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [9] => Array ( [id] => 371778 [title] => تحریمها همچنان سر جای خود قرار دارد/ توافق ژنو سرعت هستهای ما را متوقف کرد [pdate] => 13930909093000 [service_id] => 12 [rutitr] => ایزدی در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو»: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [10] => Array ( [id] => 371996 [title] => آمادگی ایران برای همکاری با اردن در مبارزه با افراطیگری و فتنههای طایفهای [pdate] => 13930909203800 [service_id] => 12 [rutitr] => ظریف در دیدار سفیر جدید امان در تهران اعلام کرد [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [11] => Array ( [id] => 372263 [title] => همایش دیپلماسی هستهای با حضور ظریف آغاز شد [pdate] => 13930911091400 [service_id] => 12 [rutitr] => در دانشگاه علامه طباطبایی [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => مذاکرات وین [id] => 551304 [tag_id] => 264498 ) [1] => Array ( [tag] => محمدجواد ظریف [id] => 551305 [tag_id] => 747 ) [2] => Array ( [tag] => مذاکرات [id] => 551306 [tag_id] => 693 ) [3] => Array ( [tag] => مذاکرات 1+5 [id] => 551307 [tag_id] => 325469 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( [N] => 1 ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1