به گزارش گروه اشتغال«خبرگزاری دانشجو»، علی قنبری با اشاره کاهش قیمت نفت و کاهش وابستگی آن در بودجه دولت به فارس گفت: سالهاست که بودجه بدون نفت را مطرح میکنیم، اما هیچوقت عزم ملی و جدی در این راستا وجود نداشته، چون قیمت و میزان فروش نفت خوب بوده است.
وی افزود: در تحریمهای گذشته نیز به دلیل اینکه فشار زیادی احساس نشد، به فکر کاهش اتکاء این درآمدها نبودیم، اما در تحریمهای کنونی که نتیجه آن کاهش درآمدها و میزان فروش نفت بوده است، با توجه به اینکه فروش بسیار پایین آمده و جنگ نفتی وجود دارد، توفیق اجباری حاصل شده تا به دنبال جایگزینهای دیگر باشیم.
این استاد اقتصاد با تاکید بر اینکه هر وقت از جانب نفت زیر فشار بودیم، صادرات غیر نفتی تاحدودی تقویت شده است، گفت: الان بهترین شرایط بوده که بتوانیم اقتصاد بدون نفت را پیگیری کنیم و البته نه اینکه صد درصد شعار بدهیم، بلکه باید با برنامههای عملی و اجرایی به دنبال این موضوع باشیم.
* ترکیب نیروهای دولت توان اراده و انجام برای کاهش اتکا به نفت را دارد
قنبری در پاسخ به این سوال که در شرایط کنونی با توجه به کاهش قیمت نفت آیا اراده از سوی دولت و مسئولان برای کاهش اتکا به این درآمدها وجود دارد، عنوان کرد: ترکیب مسئولان دولتی نشان میدهد، افراد اقتصادی توانمند وجود دارند که به ابعاد اقتصادی مختلف و نیز مشکلات کنونی و بخش خصوصی تسلط دارند و میتوانند بخش خصوصی را به حرکت در بیاورند. دولت باید با کاهش هزینههای جاری و واگذاری امور، خود را کوچک کند تا درآمدها به سمت طرحهای عمرانی برود، هر دولتی وقتی زیر فشار درآمدی باشد، ناچار به دنبال جایگزین برای کسب درآمد است و اکنون زمینه این کار در دولت وجود دارد.
این استاد اقتصاد با تاکید بر اینکه هر دولت نیازمند مسیرهای جایگزین بوده که با نیروهای متخصص کنونی امکان آن فراهم است، بیان داشت: باید عزم ملی به وجود آید و اگر فرض را بر تخصص و داشتن اراده بگذاریم بخشهای مختلفی از جمله پتروشیمیها، معادن، صنایع با دانش فناوری پیشرفته، طراحیهای صنعتی، لوازم خانگی و کشاورزی فرصت خوبی برای افزایش درآمدها است.
* مالیات یکی از ابزارهای جبران کاهش درآمد نفت
این استاد دانشگاه با بیان اینکه درآمدهای جایگزین نفت به راحتی قابل جبران است، تصریح کرد: دولت باید به سمت مردم گرایش پیدا کند و از آنها کمک بگیرد، یکی از کارهایی که میتواند منجر به افزایش درآمدها میشود و کار فرهنگی در کنارش نیاز دارد، موضوع مالیات بوده که میتوان آن را دنبال کرد.
قنبری یکی از معضلات کنونی بخش مالیات را فرار مالیاتی دانست و افزود: کارمند قبل از اینکه حقوق دریافت کنند مالیات خود را تمام و کمال پرداخت میکند، اما در بسیاری از بخشهای اقتصادی فرار مالیاتی وجود دارد که قابل شناسایی است.
* علامت مثبت دولت برای حضور بخش خصوصی
به گفته این اقتصاددان، اکنون علامتهایی میبینیم که دولت به دنبال همکاری با بخش خصوصی است و البته باید اتاق بازرگانی و بخش خصوصی فعالتر عمل کند. پولهای سرگردان در جامعه زیاد وجود دارد که میتوان با آنها پروژههای متعددی را با حمایت و هدایت دولت به پایان رساند و عرضه محصولات را زیاد کرد.
* نقش موثر کشاورزی در افزایش درآمدزایی کشور
این استاد دانشگاه به یکی دیگر از راههای درآمدزا در راستای کاهش اتکا به نفت اشاره کرد و گفت: بخش کشاورزی پتانسیل بسیار خوبی در این راستا دارد، شرکت مادر تخصصی جهاد کشاورزی مزارع بسیاری خوبی در اختیار دارد که به درستی مدیریت نمیشود؛ در شرایط فعلی گرچه زیر فشار کسری درآمدها هستیم و این توفیق اجباری نصیبمان شده و دولت باید با واگذاری درست مزارع و هدایت تولید در جهت صادرات و افزایش بهرهوری اقدام کند.
* تحریمها، ما را از بازارهای جدید غافل نکند
وی تاکید کرد: اکنون با تهدیدهای یک جانبه آمریکا و اروپا خود را از ما دور کرده و به نوعی نیز ما از آنها دور هستیم، اما از طرف دیگر بازارهای جدید پیش روی ماست که نباید از این فرصت غافل شد. بازار روسیه نباید دست کم گرفته شود، زیرا فرصت مناسبی برای عرضه محصولات کشاورزی است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ایران پتانسیل خوبی در زمینه شیلات و پرورش آبزیان مختلف دارد که میتواند قراردادهای متعددی با کشور روسیه در این زمینه منعقد کند، عنوان کرد: در صورتی که در بخش کشاورزی مدیریت وجود داشته باشد علاوه بر اشتغالزایی، درآمدزایی نیز وجود خواهد داشت. میتوان در جهت بهینه کردن هزینهها و بهرهوری اقدام کرد. بسیاری از مزارع اکنون در مناطق حاصلخیز مغفول مانده که توسط جهاد کشاورزی مدیریت درست نمیشود و حتی محصولات زیان ده کشت شده که نیاز به بازنگری دقیق دارد.
* دولتها رغبتی برای واگذاری شرکتهای سودده ندارند
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که دولتها با مدیریت بر شرکتهای سودده رغبت چندانی برای واگذاری آنها ندارند، اظهارداشت: برای مثال در بخش صنعت فلسفه وجودی سازمان گسترش صنایع این است که واحدهای بزرگ را با سرمایهگذاری سنگین راه اندازی و سپس آن را به بخش خصوصی واگذار کند، اما بررسیها نشان میدهد، پس از ایجاد این شرکتها به دلیل سود آوری بالا به بخش خصوصی واگذار نشده و توسط مسئولان و دولتها نگهداری و مدیریت میشود، در حالی که اصل ۴۴ و روند خصوصیسازی باید انجام شود.
قنبری تاکید کرد: در حال حاضر نیز بسیاری از شرکتهای دولتی سود ده وجود دارند که میتوانند واگذار شوند، بسیاری از معادن به دلیل داشتن درآمدهای سرشار موجب شده که دولتها بی میل به واگذار کردن آنها باشند، در صورتی که باید نگاه و تفکر مدیران در این بخش تغییر کند، زیرا در بعد قوانین مشکلی وجود ندارد. در بحث واگذاریها، اگر دولتها راضی شوند، صنایع را به مردم واگذار کنند، بسیار سودآورتر از شرایط کنونی برای کشور خواهد بود.
* خام فروشی ممنوع
این استاد اقتصاد با تاکید بر اینکه نباید به دنبال خام فروشی و حتی حاکمیت بخش خصوصی برای فروش و عرضه مواد اولیه باشیم یادآور شد: چند نوع برنامهریزی از جمله کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت وجود دارد که به اقتضاء زمان کارکردهای خاصی دارد و نباید خام فروشی صورت بگیرد، بلکه ارزش افزوده باید ایجاد شود.
وی با طرح این سوال که چرا در صنعت خودروسازی و کشاورزی عملکرد و راندمان خوب وجود ندارد، افزود: این بخشها نیازمند مدیریت بهینه هستند، در بخش کشاورزی مدیریت منابع آب نیاز جدی است، بیشترین مالکیت بخش خصوصی در عرصه کشاورزی وجود دارد، اما بهترین اراضی دست دولت بوده و مشکلاتی از جمله مکانیزاسیون، سطح سواد کشاورزان، مدیریت و منابع مالی وجود دارد.
قنبری ادامه داد: مدتی موجود یکپارچه سازی اراضی دنبال شد، اما با مشکل مواجه شده که در شرایط کنونی نیاز به سازماندهی مجدد و واگذاری اراضی دولتی مشاهده میشود و باید با توجه به اصل مزیت نسبی هر منطقه این اقدامات عملی شود.
* دولت از مدیریت نادرست در بخش کشاورزی پرهیز کند
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه سالهاست در خوزستان نیشکر تولید میشود که زیان ده است، گفت: چرا باید با وجود زیانده بودن، چنین کاری ادامه یابد و به صرف نگرانی از بیکاری کارگران هزینههای زیاد تحمیل شود، در صورتی که میتوان با جایگزین کردن کشت مناسب، آموزش و مدیریت صحیح آن را بهرهور کرد. کشت کنونی، سنتی بوده و از نسلهای گذشته به ارث رسیده است و به دلیل سود آور نبودن، جوانها رغبت به این بخش نشان نمیدهند.
این استاد دانشگاه به آسیبشناسی عدم رونق بخش کشاورزی پرداخت و عنوان کرد: واحد ترویج، آموزش و تحقیقات وزارت جهاد کشاورزی فعال نیست در حالیکه باید ترویج پلی میان آموزش و مزرعه باشد و با استفاده از تکنولوژیهای برتر با زبان ساده کشاورزان را هدایت کرد.
قنبری به ضرورت بها دادن به کارآفرینان اشاره کرد و افزود: کارآفرینان افراد خلاق بوده که با سرمایه کم میتوانند سودآوری زیاد ایجاد کنند.
* کمبود اعتبار حرف اول را در تولید و اشتغال نمیزند
قنبری با بیان اینکه اعتقاد ندارم حرف اول را در کارآفرینی و مشکلات بخشهای دیگر، پول و منابع میزند، گفت: با حضور کارآفرینان حرف اول را سرمایه نمیزند، بلکه بازاریابی و حتی پیشپرداخت منجر به سودآوری و اشتغال میشود، زیرا این افراد با ایده پردازی و خلاقیت تولید را به حرکت در میآورند.
وی به آسیب شناسی درامدهای سهل الوصول نفت اشاره کرد و بیان داشت: نفت تنها از یک بعد به کشور ضربه نزده، بلکه همه را کارمند بار آورده و کارمند پرور شدهایم، در صورتی که نیاز به پرورش کارآفرین داریم.
قنبری با تاکید بر اینکه ریسکپذیر و نوآور نیستیم، اظهارداشت: نظام آموزشی در خدمت بازار نیست و یک مهندس کشاورز در طول تحصیل خود حتی یک مزرعه را به چشم نمیبیند و نمیتواند پس از فارغالتحصیلی در مزرعه کار کند، زیرا کارورزی در دانشگاه وجود ندارد و همچنین وقتی مهندس میشود، شخصیت کاذب پیدا میکند که آن کار را در شأن خود نمیداند.
این استاد اقتصاد به بعد دیگر مشکلات کشور پرداخت و یادآور شد: اینکه تعداد مجوزها برای راهاندازی یک کسب و کار زیاد است مهم نیست، بلکه باید زمان دادن این مجوزها کاهش یابد و یک کارآفرین و تولید کننده در یک روز یا نهایتاً چند روز مجوزهای لازم را اخذ کند. اکنون برای گرفتن یک وام یا بخشهایی مانند واردات، صادرات، مشکلات و مجوزهای زیادی مشاهده میشود و اگرچه این فرایندها بهتر شده اما با ایدهآل فاصله داریم، اگر فضای کسب و کار درست نشود، مانند این است که با ماشین آخرین مدل در جاده خاکی حرکت کنیم.
* بسیج سازمانها برای چوب لای چرخ تولید گذاشتن
به گفته وی در بحث تولید، بهجای آنکه همه سازمان ها بسیج شده و به تولید کمک کنند، همه بسیج میشوند تا به نوعی چوب لای چرخ آن بگذارند که این موضوع خلاقیت و توان افراد را کاهش میدهد.
وی پیشنهاد داد: در بخش کشاورزی با واگذاری اراضی و هدایت امور از بازارهای ایجاد شده خارجی به نحو احسن بهترین سود و بهرهبرداری را داشته باشیم و همچنین در بخش مالیات زمینه کاهش فرار مالیاتی و در بخش واگذاریها با سپردن مدیریتی واقعی به بخش خصوصی زمینهساز درآمدهای بیشتر برای کشور شویم.
منبع: فرهنگ نیوز