به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، دکترمحمد سلیمانی نماینده مجلس در ارزیابی تعلل دولت و به تأخیر افتادن تحویل مسکن مهر به متقاضیان نوشت: در حال حاضر بیش از ۵ میلیون نفر چشم انتظار تکمیل واحدهای خود هستند. به غیر از واحدهای مسکونی افتتاح شده، بیش از ۴۵ هزار میلیارد تومان (آورده متقاضیان+ تسهیلات بانکی) در پروژههای نیمه تمام مسکن مهر معطل مانده و در حال فرسایش است.
سلیمانی میافزاید: آنچه تاکنون در مسکن مهر از طریق خط اعتباری عملیاتی شده است، ۲/۳۷۵/۰۰۰ متقاضی مسکن مهر ساماندهی شده و برای تشکیل پرونده به بانک مسکن معرفی شدهاند. از این تعداد ۲/۳۶۶/۰۰۰ فقره منجر به عقد قرارداد شده و ۱/۲۶۱/۰۰۰ واحد به متقاضیان تحویل شده و به مرحله فروش اقساطی رسیده است؛ یعنی بیش از ۵۳ درصد از مسکن به متقاضیان تحویل شده و کمتر از ۴۷ درصد با پیشرفتهای فیزیکی متفاوت باقی مانده است که عمدتا از پیشرفت فیزیکی بالای ۸۰ درصد برخوردار هستند.
براساس مصوبه شورای پول و اعتبار قرار بوده این برنامه با تخصیص ۵۰ هزار میلیارد تومان (۴۵ هزار میلیارد تومان از منابع بانک مرکزی و از طریق خط اعتباری و ۵ هزار میلیارد تومان از طریق بازگشت اقساط پرداخته شده) تسهیلات خط اعتباری به عاملیت بانک مسکن و با تأمین آورده متقاضیان به اتمام برسد. بانک تاکنون اقدام به امضای قرارداد به ارزش ۴۷/۷۰۰ میلیارد تومان با متقاضیان نموده و از این مقدار تاکنون بالغ بر ۴۳ هزار میلیارد تومان را به پروژهها پرداخت کرده است. مسکن مهر در یک سال اخیر تنها ۶/۶ درصد پیشرفت مالی داشته است. کندی تکمیل مسکن سبب شده تا با قیمت مصالح و دستمزدها منابع مالی مورد نیاز مسکن مهر افزایش پیدا کند، و باید دولت خود را در این خسارت شریک بداند.
دکتر سلیمانی با بیان اینکه مسئولیت مستقیم مسکن مهر بر عهده وزارت راه و شهرسازی است اما این برنامه از اولویت اصلی وزارتخانه خارج شده، مینویسد: جذب و تخصیص آورده متقاضیان به پروژههای مسکن مهر بر عهده وزارت راه و شهرسازی است. بسیاری از متقاضیان با وجود آنکه آورده خود را برای پروژه تکمیل کردهاند، اما هنوز مبالغ آنها به پروژه اختصاص نیافته و در بعضی موارد آورده متقاضیان در بخشهای دیگر مانند احداث پلها و دور برگردانهای پروژهها (اتوبان تهران پردیس) و یا موارد مشابه هزینه شده است.
نماینده مردم تهران در ادامه این یادداشت با اشاره به تصمیم بانک مرکزی برای افزایش دوره پاسخگویی به مسکن مهر خاطر نشان کرد: باید متذکر شد که این رویکرد بانک مرکزی برای جلوگیری از افزایش نقدینگی از طریق پایه پولی بوده است و نه تأمین مالی فعلی مسکن مهر که از طریق بازگشت اقساط صورت میپذیرد و در افزایش نقدینگی کل نقشی ندارد.
سلیمانی همچنین درباره نقش بانک مسکن نوشت: طبق آمار بانک مسکن، ماهانه مبلغ ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیارد تومان اقساط برگشتی ماهانه مسکن مهر است. تا مهر ۹۳ بیش از ۴۲۰۰ میلیارد تومان از اقساط مسکن مهر به بانک مسکن بازپرداخت شده که بانک مسکن فقط ۲۴۰۰ میلیارد تومان از این اقساط را به بانک مرکزی عودت داده است اما با درخواست و نامه وزیر راه و شهرسازی ۲۰۰۰ میلیارد تومان آن دوباره به بانک مسکن با دوره تنفس ۳ ساله واگذار شده است و در عمل مبلغ ۳۸۰۰ میلیارد تومان از محل بازپرداخت اقساط مسکن مهر در اختیار بانک مسکن قرار دارد.
وی ادامه میدهد: وزارت نیرو مسئولیت برقراری انشعابات آب و فاضلاب و برق را برعهده دارد، بعضا از سرعت لازم برخوردار نبوده و در طبق اعلام مسئولان وزارت راه و شهرسازی تعداد ۲۳۰ هزار واحد آماده افتتاح به دلیل نبود امکانات آب، برق و گاز قابل واگذاری به متقاضیان نیست. اگر وزارت نیرو به وظایف خود عمل میکرد حتی با همین روند کند و فرسایشی، امسال امکان بهرهبرداری از بیش از ۳۰۰ هزار واحد مسکن مهر بیشتر از میزان فعلی فراهم میشد و این به معنای اسکان و صاحبخانه شدن بیش از ۱/۲ میلیون نفر است.
دکتر سلیمانی نتیجه میگیرد؛ عدم پیگیری مسئولان وزارت راه و شهرسازی باعث شده است تا فرآیند اجرای پروژه کند و موانع پیشروی پروژه برداشته نشود. همچنین اظهارات منفی و غیرکارشناسی مسئولان سبب سردرگمی مدیران استانی، ستادی، پیمانکاران و مردم، موجب عدم جدیت در سطح مدیران و همچنین باعث دلسردی و در برخی موارد سوءاستفاده در سطح پیمانکاران و ناامیدی مردم به تعهدات دولت شده است. دولت و وزارت راه و شهرسازی باید با ایجاد فضای مثبت و پرهیز از اظهارات غیرکارشناسانه و غیرمسئولانه زمینه لازم برای بازگشت اعتماد عمومی به دولت را فراهم کنند.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات اساسی مسکن مهر، کمبود منابع مالی برای خدمات زیربنایی و روبنایی است. دولت میتواند با استفاده از اراضی در اختیار وزارت راه و شهرسازی و تهاتر، اقدام به تأمین هزینه برای انجام خدمات زیربنایی و روبنایی مسکن مهر کند.
منبع: کیهان