به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، میزگرد هسته ای «تجربه تلخ اعتماد» با حضور سیدمحمود نبویان و فریدون عباسی در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد.
فریدون عباسی در این میزگرد در ابتدا در مورد توافق نامه بروکسل و فعالیتهای هسته ای ایران از سال 81 اظهار داشت: در 23 مرداد ماه سال 81 منافقین با استفاده از اطلاعاتی که در اختیار داشتند فعالیت های هسته ای ایران در نطنز و اراک را منتشر کردند البته نمی توان گفت که این موضوع مخفی کاری بوده است چرا که به دلیل اینکه آن زمان در دوران صدام قرار داشتیم دولت وقت نیز آن زمان باید از آن حمایت می کرد و به دلیل اینکه خودشان این موضوع را پیش بینی کرده بودند از آن به فعالیت مخفی کاری نام بردند که براساس این موضوع آژانس بر مبنای این اقدامات ایران را مجبور به پاسخ به سوالاتش کرد.
وی تصریح کرد: در 21 شهریور 82 اولین قطع نامه در شورای امنیت به تصویب رسید که پس از آن توافق نامه سعدآباد بین ایران و سه کشور اروپایی صورت گرفت که تمام تعهدات ایران در این قطع نامه آمده است اما تعهدات سه کشور اروپایی درج نشد همچنین ایران تمام تعهدات خود را اجرایی کرد اما سه کشور اروپایی به تعهدات خود عمل نکردند.
عباسی ادامه داد: ما بعد از این توافق نامه هشدار مقام معظم رهبری را در جمع کارگزاران در این خصوص داشتیم همچنین دوباره در 30 آبان 82 تصویب امضای پروتکل الحاقی از ایران خواسته شد و ایران آن را انجام داد در واقع توافق بروکسل در اصل پیشرفت سه کشور اروپایی مطرح شد چرا که تعهدات ایران در این توافق نامه تعلیق آزمایش سانتریفیوژ و تعلیق تمام فعالیت های غنی سازی در تمام تاسیسات هسته ای ایران بود.
عباسی افزود: ما در 25 اسفند 82 با تقابل بیشتر اروپایی ها مواجه می شویم و آنها قطع نامه دیگری در شورای امنیت تصویب می کنند اما باز ما در خرداد 83 با آنها تعامل بیشتری برقرار می کنیم و به تبیین مشروح برنامه های هستهای ایران به آژانس تن می دهیم که باز هم با تصویب قطع نامه شورای حکام مواجه می شویم که در اینجا نیز باز مقام معظم رهبری هشداری در این مورد می دهند.
وی با بیان اینکه ما برداشت میکنیم که مذاکرات برای ما کاربردی ندارد اظهار داشت: به نظر می رسد مذاکرات برای ما کاربردی ندارد و باید زودتر از شر آن خلاص شویم همچنین ما با جمله معروف روحانی که سانتریفیوژ بچرخد اما زندگی مردم هم باید بچرخد مواجه هستیم.
عباسی در مورد مسائل فنی هسته ای افزود: شهدای هسته ای ما نیازهای مربوط به سانتریفیوژها را با تیم های علمی و فنی در سال 65 تا 73 انجام داده اند اما سوالی که برای ما پیش آمده است این است که تمام افرادی که در دولت روحانی هستند تعداد تحصیل کرده هایشان در آمریکا بیشتر از دولت اوباما است و این خود جای سوال دارد.
وی ادامه داد: چرا ما باید فضاهای علمی را در کشورمان باز نکنیم ما در مدت 25 سال و بعد از دوران جنگ لشکر با استعداد ما امکان درس خواندن را پیدا کرد و جنگ هم رشادت های خود را برای ما به وجود آورد که آنها فقط به غرب فکر نمی کردند و می گفتند ما می توانیم کار انجام دهیم.
عباسی با بیان اینکه ما در یک مقطعی می گفتیم که نباید مردم را در جریان مذاکرات قرار دهیم افزود: ما در یک مقطعی می گفتیم نباید مردم را در جریان مذاکرات قرار دهیم به طور کامل و باید بتوانیم از صاحب نظران علمی در این موضوع استفاده کنیم که این قضایا در آخر دولت دهم به وجود آمدو آنها به این نتیجه رسیدند که ما از صاحب نظران علم استفاده کنیم تا اجماع نخبگانی به وجود آید تا نتیجه آن در اغنای افکار عمومی صورت بگیرد حتی ما در این اجتماعات نیز مخالفین احمدی نژاد هم زیاد بودند اما ما از این موضوع ابایی نداشتیم و هدایت این کار توسط خود سازمان انرژی اتمی صورت می گرفت و زمان این بود که باید تمام دستاوردهای هسته ای برای مردم بازگو شود.
عباسی ادامه داد: کسانی که اختراعات بزرگی به وجود آورده اند مسئول خود کشورمان بودند و نباید تنها دیدگاه ما رویکرد غربی باشد ما سطح مذاکرات را با غنی سازی بیست درصد بالا بردیم ما نمی خواهیم گریز هسته ای بکنیم بلکه ما می خواهیم فناوری هسته ای خودمان را نشان دهیم دانشجویان ما با همه مشکلاتی که دارند اما توانسته اند مسیر را عوض کنند و ما توانستیم دانشجویان را از خارج از کشور به داخل جذب کنیم.
عباسی ادامه داد: مهمترین دستاورد ما راکتور اراک است و زحماتی که در دولت هشتم و اوایل دولت احمدی نژاد در این خصوص انجام شد اعتماد به بخش خصوصی کشور بود و آنها ساخت محفظه اصلی را به عهده گرفتند اما متاسفانه رئیس سازمان انرژی اتمی وقت گاف سیاسی میدهد و می گوید که ما میزان تولید پلوتیوم را پایین آوردهایم که این حرف درستی نیست بلکه ما فقط باید نظارت آژانس را بپذیریم.
عباسی خاطر نشان کرد: در حق مجموعه وزرا معاونین و دست اندرکاران دولت نهم و دهم اجحاف وجود دارد و ما هیچ موردی اختلافی با آژانس در هشت دولت نهم و دهم نداشتیم.