گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ به منظور تدوین نظام «پایش شاخصهای فناوری اطلاعات و ارتباطات» کشور، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اقدام به طراحی مدلی برای بررسی وضعیت توسعه ICT کشور کرده است.
نظام پایش شاخصهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، شامل، مفاهیم کلیدی مجموعه کلیدی شاخصهای فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور، روش سنجش، ارزیابی و تحلیل شاخصهای فناوری اطلاعات در کشور، متولی تامین زیرساختهای فنی، آموزشی و پژوهشی (ساختار نهاد راهبری) و ساز و كارهای لازم به منظور تعامل با نهادهای بین المللی، ظرفیت سازی فنی و آموزش است.
توسعه زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات، گسترش امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات، اقتصاد فناوری اطلاعات، پژوهش و توسعه در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات ، بسط قوانین و مقررات ناظر بر فضای مجازی، دولت الکترونیکی، سلامت و رفاه الکترونیکی، تجارت و كسب و كار الکترونیکی، بانکداری الکترونیکی، یادگیری الکترونیکی، فرهنگ و محتوای ایرانی-اسلامی در فضای مجازی، عدالت الکترونیکی، دسترسی خانوارها به فاوا و استفاده افراد از فاوا جزو شاخصهای فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور است.
همچنین محورهای کلیدی نظام شامل دولت الکترونیک، سلامت و رفاه الکترونیکی، تجارت و کسب و کار الکترونیکی، بانکداری الکترونیکی، آموزش و یادگیری الکترونیکی، فرهنگ و محتوی ایرانی-اسلامی در فضای مجازی و عدالت الکترونیکی است.
مجموعه کلیدی شاخصهای فاوا نیز عواملی مانند توسعه زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات/ مخابرات، گسترش امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات، اقتصاد فناوری اطلاعات، پژوهش و توسعه در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، بسط قوانین و مقررات ناظر بر فضای مجازی است.
در نمودارها و جداول زیر وضعیت توسعه ICT و شکاف دیجیتالی در کشور بررسی وبراساس شاخصهای مختلف به تصویر کشیده شده است.
بر همین اساس و براساس آنچه که آمارها نشان میدهد، کشور دانمارک برترین کشور جهان از لحاظ توسعه شاخصهای فناوری اطلاعات بوده و در این حوزه ایران در میان کشورهای جهان رتبهای بهتر از ۹۴ کسب نکرده است.
همچنین رتبه ایران در شاخص توسعه دولت الکترونیک ۱۰۵ بوده و کشور کره توانسته است رتبه برتر اجرایی کردن دولت الکترونیک را به نام خود ثبت کند.
براساس این گزارش کشور ایران در رتبهبندی شاخص امنیت سایبری رتبه ۱۹ را کسب کرده و این در حالی است که کشور امریکا برای چندمین سال پیاپی رتبه اول این شاخص را به خود اختصاص داده است.
در بخش دیگری از گزارش پایش شاخصهای فناوری اطلاعات در مورد شاخص سبد هزینه فناوری اطلاعات و ارتباطات بحث شده است که براساس آن ایران رتبه ۱۲ این حوزه را در جهان کسب کرده و کشور چین نیز به عنوان برترین کشور در این شاخص معرفی شده است.
این گزارش در مورد رتبه ایران در شاخص اقتصاد دانش بنیان نیز میافزاید که رتبه ایران ذر این شاخص ۹۴ بوده و سوئد برترین کشور این حوزه شناخته شده است.