به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، قاسم افتخاری عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در همایش مذاکرات هسته ای لوزان ضمن قدردانی از شکیبایی و مهارت تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان گفت: شاید بنده جزو عده ای معدود باشم که پرونده هسته ای را به دقت پیگیری کرده چرا که به دلیل تدریس استراتژیک در سال های طولانی مجبور بودم پرونده هسته ای را به دقت دنبال کنم تکنولوژی هسته ای را باید به دو گروه تقسیم بندی کرد که یکی تکنولوژی بالا دست و دیگری پایین دست است. تکنولوژی بالا دست شامل غنی سازی اورانیوم و موارد دیگر می شود اما تکنولوژی پایین دست شامل فناوری های پایین تر مثل صنعت کشاورزی مواد غذایی و ... است.
وی تصریح کرد: در واقع درسال 1989 نظام بین المللی به طور کامل دگرگون شد و تمام استراتژی ها به صورت شرق و غرب به وجود آمدند که استراتژی هسته ای نیز یک ضربه ای هم در آن زمان خورد اما ما امروزه شاهد اتفاقات دیگری در عرصه بین المللی به جز مسئله هسته ای هستیم. از جمله داعش القاعده و بسیاری از حوادثی که در عرصه بین المللی و منطقه رخ می دهد.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: اما در مورد مذاکرات هسته ای لوزان باید بگویم که این تفاهم نامه هیچ چیزی در حال برای ارزیابی ندارد و شما می توانید هر بند این توافق نامه به صورت دقیق مطالعه کنید من بیش از چندین بار از بالاترین مقام کشور شنیدم که فرمودند ما سلاح هسته ای نخواهیم ساخت پس این برنامه برنامه غیرنظامی بوده و شامل تکنولوژی پایین دست است که این تفاهم را به این دلیل باید عالی دانست.
وی ادامه داد: هیچ بخشی از تعهدنامه نمی تواند با هدف تعهدات مغایر باشد دیپلمات های هسته ای مان اقدامی انجام دادند تا حق غنی سازی به رسمیت شناخته شود پیامدهای حقوقی مختلفی در بر داشته است و این یعنی باطل کردن 6 قطعنامه شورای امنیت علیه ایران پس زمانی که خود غربی ها پذیرفتند که ایران حق غنی سازی دارد یعنی قطعنامه شورای امنیت را قبول ندارند.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: وارد شدن به تکنولوژی پایین دست یعنی وارد شدن به مواد بازار جهانی که امتیاز بسیار زیادی را برای ما به دست می آورد و ما آن را نباید دست کم بگیریم لذا در این مذاکرات دستاوردهای ما در زمینه های حقوقی بسیار زیاد بوده است و ایران توانسته موقعیت استثنایی در ام پی تی پیدا کند.
وی خاطر نشان کرد: تمام تحریم هایی که علیه ایران وضع شده است برای متوقف شدن فعالیت های هسته ای ایران است لذا وقتی شورای امنیت خودش حق غنی سازی را قبول می کند اصل بنیادی حقوقی همه تحریم ها سست می شود.
افتخاری خاطر نشان کرد: به نظر بنده ما چیزی از دست نداده ایم چرا که تاسیسات هسته ای ما برایمان به جا مانده است و حق غنی سازی به رسمیت شناخته شده است.