به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، سیدحسین موسویان عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته ای در همایش مذاکرات لوزان از دیدگاه علوم سیاسی که در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد اظهار داشت: من از 11 سپتامبر 2013 شهریور 92 شروع می کنم. اوباما رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی بی سابقه در سازمان ملل پنج نکته اساسی را مطرح کرد و قبل از اینکه ایشان صحبتی بکنند مطرح کرد که بی سابقه ترین صحبت های رئیس جمهور آمریکا بود.
وی تصریح کرد: این اولین باری بود که رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد که ما خواهان سیاست تغییر رژیم در ایران نیستیم و هیچ مقامی تا آن زمان آن را اعلام نکرده بود و دوم اعلام کرد که ما به دنبال مذاکرات بدون پیش شرط با ایران هستیم و همچنین به دنبال احترام روابط متقابل و فتوای رهبر انقلاب اسلامی را قبول داریم که به نظر بنده این اظهارات بسیار مهمی در این خصوص بود.
وی تصریح کرد: ما در توافق هسته ای با غرب دو امتیاز بزرگ را خواهیم گرفت و دو امتیاز بزرگ نیز می دهیم اول اینکه تمام تحریم های مرتبط با هسته ای باید برداشته شود و حق غنی سازی و حق آب سنگین از سوی غرب پذیرفته می شود اما دو امتیاز بزرگ که می دهیم این است که راستی آزمایی بسیار وسیع و گسترده انجام خواهیم داد و محدودیتی بر روی برنامه هسته ای ما صورت خواهد گرفت که در واقع اگر این دو امتیاز را نداشته باشیم آن دو امتیاز را نخواهیم گرفت.
موسویان ادامه داد: تمام نگرانی های ما بر روی این دو امتیاز است که می خواهیم بدهیم همه دوستان می گویند ما فراتر از ام پی تی امتیاز داده ایم که از نظر من نیز این حرف درست است و برای دوره مشخص خواهد بود اما چرا ما موضوع را پذیرفته ایم چون قطعنامه سازمان ملل فراتر از ام پی تی بوده و منشور سازمان ملل را پذیرفته ایم که طبق آن منشور تمام اعضا باید تمام قوانین را اجرا کنند و ما نیز براساس مصوبه مجلس نیز ام پی تی را امضا می کنیم که این یک قانون داخلی شده است.
وی ادامه داد: پس ما مجبور خواهیم بود که بین قطعنامه های سازمان ملل و شورای امنیت مذاکره کنیم متاسفانه مسئله قطعنامه ها اصلا در کشور باز نشد.
موسویان ادامه داد: در واقع بعد از توافق لوزان اوباما 5 موضوع را مطرح کرد که این بود که تحریم ها در غنی سازی اثر معکوسی داشته است و نشان داد که ایران تسلیم زور نخواهد شد و در دراز مدت برای ما ثابت کرد که سیاست تحریم و فشار به جایی نمی رسد و ایران به تعهدات خود عمل کرده است و ما باید سیاست تعامل را ادامه دهیم که این موضوع بسیار بزرگی است.
عضو سابق تیم مذاکره کننده اظهار داشت: در واقع مسئله فقط مسئله هسته ای نیست و در حال حاضر شکافی بین حاکمیت جدی داخلی آمریکا و لابی صهیونیست ایجاد شده است که این برای اولین بار صورت گرفته است و همچنین شکافی درداخل حاکمیت اسرائیل ایجاد شده است که این نیز استثنایی است.
وی گفت: ما همچنین با مذاکرات هسته ای توانستیم شکافی بین روابط آمریکا و اسرائیل به وجود بیاوریم و شکافی نیز بین اعراب و قدرت های بزرگ منطقه ای شکل گرفت در حال حاضر اعراب می گویند مخالف این توافق هستند چرا که جمهوری اسلامی ایران علی رغم همه تحریم ها از نفوذ و قدرت بالایی برخوردار است و اگر تحریم ها برداشته شود ایران قدرت و نفوذ بیشتری پیدا می کند و دیگر هیچ گاه سیاست تغییر رژیم در ایران رخ نمی دهد. به نظر بنده دوستان باید به این نکات جزئی بیشتر توجه کنند.