به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، سیدعباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده کشورمان در همایش مذاکرات هسته ای از دیدگاه علوم سیاسی که در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد در مورد مذاکرات هسته ای لوزان اظهار داشت: در واقع سه ماه آینده سه ماه رحمت خداوند است که مصادف با مذاکرات کلیدی ما شده و ما امیدواریم شاهد دستاوردهای خوبی باشیم در ابتدا باید بگویم ما اصولا هنوز هیچ توافقی نداریم و ما یک توافق در یک مرحله خواهیم داشت که حدودا 10 تیر ماه یا شاید هم زودتر خواهد بود آنچه که در حال حاضر ما با آن روبروییم این است که ما یک بیانیه به نام بیانیه مطبوعاتی لوزان داریم که مجموعه ای از راه حل هاست و هنوز هیچ توافقی صورت نگرفته است ما در حال حاضر در همه موضوعات مورد مذاکره به یک مجموعه از راه حل ها رسیده ایم که باید آنها را تصویب کنیم که ممکن است زیاده خواهی هایی صورت گیرد که باعث شود مذاکراتی که در حال جریان است در مسیر دیگری بیفتد چرا که ما همان طور که می بینیم به نظر می رسد این توافق از نظر کنگره خوب نیست و همچنین شاهد بودیم که 47 نماینده کنگره به مقامات ایران نامه نوشتند که در واقع این یک موضوع غیر معمول در روابط بین الملل بود.
وی خاطر نشان کرد: ما از شنیدن صحبت های منتقدین در این دو سه هفته واقعا امیدوار شدیم چرا که نشان داد وضعیت موجود است که همه دغدغه های جدی دارند که مربوط به توافق می شود و دوستان متفق القول هستند تا دستاوردهای کلان ما خدشه ای وارد نشود.
عضو ارشدتیم مذاکره کننده گفت: در مورد برداشته شدن تحریم ها باید مراقب باشید که نقطه ضعفی در آن نداشته باشیم و در واقع خواسته های ما همان بود که رهبری فرمودند که خطوط کلی و چارچوب کلی به دولت فرمودند و انتظار دارند تا همه آن رعایت شود.
عراقچی با بیان اینکه یکی ازمنتقدین در سخنان گفتند که هدف از مذاکرات برداشته شدن تحریم ها است گفت: در واقع این اشتباهی است که وجود دارد و ما هدف مذاکرات را برداشته شدن تحریم ها نمی دانیم چرا که اگر این موضوع محقق نشود توافق خوبی نخواهد بود به خاطر تحریم ها و فشارها ما مجبور به مذاکرات شدیم که در واقع تحریم ها ما را وادار مجبور به مذاکرات کرد اما این موضوع اشتباه است در واقع ما به این دلیل به مذاکرات وارد شدیم که به تمام دستاوردهای هسته ای خود رسیدیم و خواستیم که همه آنها را تثبیت کنیم و اینکه در یک آوردگاه اراده ها در این ده سال بتوانیم اراده خود را تحمیل کنیم.
وی خاطر نشان کرد: غنی سازی موضوعی بود که آمریکا و کشورهای غربی نمی خواستند آن را بپذیرند و به ما تحمیل می کردند که شما نباید غنی سازی انجام دهید اما ما بر روی حقوق غنی سازی خود پافشاری کردیم ما هیچ وقت از غرب نخواستیم که حق مان را به رسمیت بشناسد چون این حق ما وجود داشته و دارد و در واقع ده سال دعوا سر این موضوع بود و این است که ما زیر بار سلطه پذیری نخواهیم رفت.
عراقچی تاکید کرد: در این نبرد ده ساله آخر سر چه کسی عقب نشینی کرد و چه کسی بود که اراده اش غالب شد در واقع این جمهوری اسلامی ایران بودکه توانست اراده خود را غالب آنها کند و با قطعنامه های شورای امنیت باز هم با غنی سازی بیرون بیاید آنها دامنه تحریم ها را تا جایی که می توانستند گسترش دادنداما چه کسی بود که مقاومت کرد در واقع رمز قدرت ایران تسلیم نشدن در برابر زیاده خواهی های آمریکا بود.
وی گفت: اگر توافقی صورت بگیرد همکاری های هسته ای وجود خواهد داشت که ما می توانیم در پروسه ای ده تا پانزده ساله با کشورهای دیگر در این خصوص نیز همکاری داشته باشیم.
عراقچی در ادامه گفت: اگر تهدید نظامی در کار نبود باید برنامه هسته ای خود را تبدیل می کردیم به یک برنامه ای که آنها به آن اعتماد داشتند و غنی سازی نیز هم زمان با این اعتمادسازی صورت می گرفت.
وی گفت: در مذاکرات و بیانیه لوزان برنامه هسته ای ما تثبیت شد و غنی سازی نیز ادامه پیدا می کند اما در یک مدت ده ساله که غنی سازی آینده ما باید صنعتی باشد و این غنی سازی مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز بود که به آن بارها اشاره کرده اند.
وی گفت: در مذاکرات چشم انداز ما باید روشن باشد.
وی گفت: آینده صنعتی غنی سازی ما ملزم به تحقیق و توسعه است و با این ملاک هایی که امروز در اختیار داریم حتی اگر بخواهیم سوخت 190 هزار سویی را با ماشین های IR1 چه اینکه تحریم ها علیه ایران وجود داشته باشد چه نداشته باشد در سال تنها می توانیم 50 هزار سو غنی سازی تولید کنیم اما با ماشین های IR8 6 و 4 می توانیم ظرف یک سال سوخت مورد نیاز کشور را تعیین کنیم.
وی در ادامه تصریح کرد: آنچه که در توافق نامه نهایی خواهد آمد این است که RND های ما تحت ماشین IR4 و IR6 و IR8 ادامه خواهد یافت و استفاده از این نسل ماشین ها تصمیمی است که سازمان انرژی هسته ای گرفته است.
عراقچی گفت: با چشم اندازی که در مذاکرات وجود دارد بعد از ده سال محدودیت تولید ما می توانیم مراحل تکمیل غنی سازی را آغاز کنیم و با ماشین های نسل جدید ظرفیت غنی سازی کشور را به یک میلیون سوخت در سال خواهد رساند و هیچ نیازی از کشور تعطیل نخواهد شد.
عراقچی در ادامه به آب سنگین اراک اشاره کرد و گفت: خواسته ما در مذاکرات این بود که راکتور آب سنگین اراک باید حفظ شود این درحالی است که اوباما در قبل از مذاکرات مصاحبه کرده بود که به هیچ عنوان آب سنگین اراک را نخواهند پذیرفت و در طول مذاکرات نیز حتی حاضر نبودند اسم راکتور آب سنگین اراک را بیاورند و همان گونه که در توافق ژنو مشاهده کردید آن آب سنگین راکتور اراک را به تعبیر اینکه سازمان تاسیساتی که آژانس به آن می گوید آب سنگین اراک اما امروز مقایسه کنید ببینید که کری به چه راحتی و صراحتی از آب سنگین راکتور اراک صحبت می کند با این تفاسیر که آب سنگین اراک می تواند در سال 10 کیلو پلوتونیوم تولید کند و این تولیدات مواد سالم برای ساخت بمب است.
عراقچی در ادامه خطاب به منتقدی که در این جلسه صحبت کرد که قلب آب سنگین اراک را نمی توان عوض کرد گفت: اما در حالی که با طراحی که دانشمندان انجام داده اند می توان تولید آب سنگین اراک را به زیر یک کیلو در سال بیاوریم و این نوع طراحی ها از افتخارات ما است چرا که در توافق نامه ژنو آمریکایی ها بیان کردند که ما پولی را به طراحان خود داده ایم تا آب سنگین اراک شما را به صورت ترکیبی تغییر کاربری دهند و هم بتوان تولید آب سنگین انجام داد و هم تولید آب سبک و ما این طراحی را نزد دانشمندان خود آوردیم و به آنها پس از تحقیق و مطالعه متوجه شدند که طراحی آمریکایی ها تنها طراحی آب سبک است این در حالی بود که ما همواره بیان می کردیم که آب سنگین اراک باید همان آب سنگین اراک باقی بماند لذا 16 ماه حرف ما این بود در حالی که در این مدت جوک های بسیاری برای ما مطرح می شد.
در همین زمان بود که عراقچی بیانیه لوزان را بیانیه لویزان نامید که باعث شد حضار در سالن به این صحبت عراقچی کف بزنند و عراقچی با اصلاح صحبت خود گفت: در بیانیه لوزان شاهد بودیم که آمریکایی ها آب سنگین اراک ایران را پذیرفتند و از آن نام برده شد و ما به خواسته خود در این زمینه دست پیدا کرده ایم.
وی گفت: آمریکایی ها در زمانی که طراحی دانشمندان هسته ای مان را به آنها ارائه کردیم اول با تردید با آن برخورد کردند و جر و بحث هایی در این زمینه صورت گرفت اما بعد از آن و بررسی طراحی ما اذعان کردند که طراحی ایرانیان عملیاتی است و میزان پلوتونیوم با این امر کاهش پیدا کرده است.
وی در ادامه به فردو اشاره کرد وگفت: منتقدان بیان می کنند فردو منطقه مصونیت است اما باید بگوییم که چرا این تاسیسات ایجاد شده است فردو ظرفیت سه هزار ماشین را دارد و ارزش صنعتی ندارد و برای ما ارزش علمی هم ندارد بلکه ارزش فردو ارزش راهبردی است چون نمی شود به آن حمله کنند و جای مصونی است.
وی گفت: مصونیت فردو مصونیت برای غنی سازی نطنز است و بیمه نطنز و سایر تاسیسات هسته ای ما است اگر غرب بخواهد کوچکترین تعرضی به نطنز کند باید منتظر باشند که فردو چه خواهد کرد ما دستور داشتیم تا این ارزش راهبردی فردو حفظ شود و امروز 1044 ماشین آماده به کار در فردو داریم با تمام زیر ساخت هایش و می توانیم با وصل کردن این ماشین ها به برق ظرف یک ساعت برگشت دهیم.
عراقچی تصریح کرد: با توافق نامه و بیانیه لوزان اراک مدرنیزه می شود و ارزش راهبردی فردو حفظ خواهد شد و حتی اراک کاربری اش بیشتر هم خواهد شدو کار تحقیقاتی بهتر انجام خواهد شد این در حالی است که جامعه بین الملل به آن احترام خواهد گذاشت و شورای امنیت این کار را تایید خواهد کرد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای ایران با بیان این مطلب که در مقابل داشته های خود دو چیز را به غرب داده ایم گفت: ما در برابر داشته های خود اعتماد نسبت به برنامه هسته ای و صلح آمیز بودن آن را به غرب دادیم و لازم بود برای این اعتماد سازی محدودیت در تولید و برخی نظارت ها را بپذیریم ما پذیرفتیم تا 10 سال ظرفیت سانتریفیوژهایمان پنج شش هزار باشد و 15 سال مرکز غنی سازی جدیدی تاسیس نکنیم و آب سنگین نسازیم اما در این محدودیت ها ما دو چیز را اصل و مدنظر قرار دادیم اینکه با پذیرش این محدودیتی هیچ نیازی از کشور تعطیل نشود و اینکه تحریم ها لغو شود.
وی در ادامه به نظارت های آژانس اشاره کرد و گفت: در نظارت های مهمترین اصل، پروتکل الحاقی و 3.1 را پذیرفتیم اما پذیرش نظارت 3.1 نیز را قرار داده ایم در پایان توافق آن را بپذیریم و در متن این نظارت ها دقت کردیم تا سوءاستفاده ای صورت نگیرد ما که برنامه هسته ای نظامی نداریم هر چه قدر که دل شان می خواهد بازدید کنند و آماده هستیم که در این زمینه منتقدین هر پیشنهادی را که می دانند مطلوب است و برای منافع ملی ضرورت دارد ارائه دهند و ما آنها را می پذیریم.
عراقچی گفت: آنها می دانند که ایران قدرت بزرگ منطقه می شود در عراق آن گونه وارد شدیم و در سوریه به گونه ای دیگر و در جاهای دیگر هم به نوعی دیگر غرب به دنبال مهار ایران است لذا تحریم ها را برای ضربه زدن و بستن زنجیرهای سنگی بر ایران تحمیل کردند درست است استراتژی آمریکا به استراتژی تحریم محور تبدیل شده است و ما امروز آنها را لغو کرده ایم و مذاکره کنندگان قبلی باعث تدوین چنین تحریم هایی شدند و با این استراتژی آمریکا بازی کردند.
عراقچی در ادامه به دستاوردهای این مذاکرات اشاره کرد و گفت: دستاوردهای که امروز به آن رسیدیم همه برای کیست، این دستاوردها متعلق به ملت ایران است، متعلق به ملتی است که تمام تحریم ها را تحمل کردند، مقاومت کردند و نظام دفاعی کشورمان با توان نظامی خود و زحمات بسیاری که در این عرصه کشیدند توانستند جلوی تهدیدات نظامی غرب را بگیرند.
این دستاورد برای کسانی است که سانتریفیوژهای جدید را تولید کردند و در این راه خون خود را تحت رهبری داهیانه مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری فدای میهن کردند.
عراقچی در ادامه گفت: نگاه ما به موضوع هسته ای باید نگاه ملی باشد بیاید نگاه خود را به مسائل هسته ای نگاه دلسوزانه کنیم.