به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» عصر امروز مناظره ای به عنوان اعتماد ایرانی خدعه امریکایی به منظور مذاکرات لوزان با حضور مهرداد بذرپاش عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی و حسن بهشتی پور کارشناس ارشد امور بین الملل و خانواده شهدای هسته ای در سالن پیامبر اعظم دانشگاه شاهد برگزار شد.
در این برنامه حسن بهشتی پور گفت: من طی ۱۲ سال گذشته به دلیل اقتضائات و علایق شخصی با موضوع هسته ای درگیر بوده ام مذاکره کنندگان ما از نظر فنی باید اطلاعات قوی داشته باشند نیروگاه بوشهر به بیش از ۵ درصد غنی سازی نیاز ندارد.
وی با بیان اینکه ما باید در خصوص روند مذاکرات علاوه بر اطلاعات فنی اطلاعات سیاسی نیز داشته باشیم اظهار داشت: اطلاعات سیاسی به آن جهت که بدانیم چرا شش کشور بزرگ دنیا حاضر هستند در برابر ایران پای میز مذاکره بنشینند.
تحلیل گر مسائل سیاسی با تأکید بر اینکه بیانیه سوئیس یک بیانیه مطبوعاتی است و الزام آور نیست ادامه داد: این بیانیه در حقیقت یک نقشه راه است که نه تعهدی برای ایران به وجود می آورد و نه برای طرف مقابل به وجود می آورد.
وی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب درخصوص عدم موضع گیری ایشان در مورد این بیانیه گفت: این بیانیه چیزی بیش از یک بیانیه نیست. این مطرح می شود آنچه ایران پذیرفته شفاف و تعهدات طرف مقابل غیرشفاف می باشد به دلیل آن مطرح شده که بیانیه خیلی کلی است و باید به صورت دستور کار مذاکراتی روی آن بررسی شود.
بهشتی پور ادامه داد: زمانی که اجزای کوچک تر این بیانیه مشخص شود جای برای عدم شفافیت تعهدات طرف مقابل نیست.
وی به عنوان اینکه مطلق کردن یک بیانیه مبنایی ندارد تصریح کرد: به اعتقاد من معیار ما برای اینکه بدانیم مسیر را درست طی می کنیم یا خیر سخنان رهبری است که در بخشی از سخنان خود می فرمایند طرف مقابل اهل فریب است و مذاکره کنندگان ما باید مواظب این موضوع باشند.
تحلیل گر مسائل سیاسی ضمن بیان اینکه در حقوق بین الملل مرسوم است که کلیات را با یک بیانیه مشخص می کنند و سپس به جزئیات می پردازند گفت: تمام مذاکرات با این هدف پیش خواهد رفت که بهانه را از دشمن بگیرد تا آنها هیچ قدرتی نداشته باشند که به واسطه آن ما را به ساخت بمب هسته ای متهم کنند.
وی در ادامه سخنان خود تکنولوژی های پیشرفته روش های مختلفی دارد خاطرنشان کرد: مثلا پلمپ های الکترونیکی که مشخص می کند که این پلمپ ها در چه زمانی باز و بسته شده اند نوعی از این تکنولوژی محسوب می شوند و استفاده آن در مقابل استفاده از دوربین آنلاین خیلی متفاوت است.
وزارت خارجه ایران زیر ننگ استفاده از دوربین های آنلاین نمی رود
وی خطاب به بذرپاش گفت: محال است دولت ایران زیر بار ننگ استفاده از دوربین های آنلاین برود و هیچ یک از گروه های مذاکره کننده در دولت های مختلف نیز نرفته اند.
بهشتی پور با بیان اینکه یکی از وظایف آژانس آن است که از مرکز هسته ای بازدید کند گفت: همان طور که آژانس از مراکز هسته ای ایران دیدار و گزارشات خود را مبنی بر عدم تولید بمب هسته ای ارائه داده است اما آژانس عنوان می کند ایران ممکن است مراکزی داشته باشد که از بازدید ما دور مانده باشد اما از نظر جمهوری اسلامی چنین مرکزی وجود ندارد اختلاف ما با آژانس تنها در این زمینه است.
تحلیل گر مسائل سیاسی افزود: آنچه گروه ۱+۵ از آژانس می خواهد این است که تعداد سانتریفیوژهای ما کاهش یافته یا خیر اما آژانس در مقامی نیست که مطالعات هسته ای را بحث و پیگیری کند.
مطلق انگاری در تحلیل های سیاسی آفت است
تحلیل گر مسائل سیاسی با بیان اینکه مطلق انگاری در سیاست آفت تحلیل است گفت: آقای بذرپاش تصور می کنند یک بیانیه یا فکت شیت یا به طور مطلق دروغ است و یا به طور مطلق راست و صحیح است. باید گفت یک فکت شیت می تواند مخلوطی از راست ودروغ باشد و اگر قرار باشد تمام یک فکت شیت و بیانیه راست و یا دروغ باشد پس مرور زمان آشکار خواهد شد.
وی با بیان اینکه ما موظفیم مشخص کنیم کدام بیانیه راست و کدام دروغ است ادامه داد: وزیر امور خارجه مورد اعتماد ماست یا طرف مقابل؟ وقتی وزیر خارجه مان دو ساعت در برنامه تلویزیونی توضیح می دهد باید تعداد سانتریفیوژها فلان مقدار باشد آیا صحبت های وی باید مورد استناد باشد یا سخنان امریکایی ها؟
بهشتی پور با بیان اینکه وظیفه ما این است که دشمن را مانیتور کرده و فکت شیت را باید بخوانیم ادامه داد: حواسمان باشد فریب غرب را نخوریم.
وی در پایان گفت: رصد کردن یک دشمن یک موضوع است و حجت قرار دادن فکت شیت برای کوبیدن فرزندان انقلاب که چندین ماه زحمت می کشند و این برای منافع ملی کار درستی نیست.
تحلیل گر مسائل سیاسی ادامه داد: من به مجلس پیشنهاد می کنم این متن را به کارشناسان رسمی دادگستری با تسلط کامل به مسائل فنی و حقوقی آن را ترجمه کند سپس از روی آن برای مخاطبان بخواند.
وی با انتقاد از عملکرد بذرپاش که مرتبط متن را به زبان انگلیسی بیان می کرد تصریح کرد: این نمی شود که شما یک متن انگلیسی را برای کسانی که زبان مادریشان فارسی است بخوانید و مرتب به آن استناد کنید.
بهشتی پور با اشاره به پنج فاکتور اصلی در سخنان رهبری مبنی بر وظایف اصلی تیم مذاکره کننده تصریح کرد: رهبری لغو یکجای تحریم ها، عدم اجازه ورود به بهانه نظارت به حریم امنیتی کشور از طرف مقابل، جلوگیری از روند دفاعی کشور، عدم شیوه های نظارتی غیرمتعارف از سوی ایران و ادامه تحقیق و توسعه فنی در ایران را از وظایف تیم اصلی تیم مذاکره کننده اعلام کرد.
وی خطاب به بذرپاش گفت: اگر مواردی که عنوان کردم خلاف است شما تصحیح بفرماید.
تحلیل گر مسائل سیاسی در پایان با انتقاد از روند مناظره و طرح مسائل متعدد در زمان محدود خاطرنشان کرد: بهتر است در خصوص تحریم ها به صورت دسته بندی و تفکیک شده و پرداختن به این مسئله که این تحریم ها چگونه و با شرایطی لغو می شود صحبت می شد.
بذرپاش: عراقچی گفت برخی تعهدات الزام آور را پذیرقته ایم
در ادامه این مناظره مهرداد بذرپاش عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در واکنش به صحبت های بهشتی پور که گفته بود بیانیه لوزان غیرالزام آور است گفت: ما هم امیدواریم این بیانیه غیر الزام آور باشد.
وی با طرح چند سوال که تعریف بیانیه مطبوعاتی در قاموس قانون بین المللی چیست و اینکه در کدام قانون و ایین نامه بین المللی تعریف شده است گفت: در نظام بین المللی چیزی به نام بیانیه مطبوعاتی نداریم البته وقتی سخنگوی وزارت خارجه یک کشوری اعلام موضع می کند این مطلب صدق می کند ولی وقتی وزیر خارجه یک کشور به افراد دیگری هم در کنار وی در باره موضوعی متفق القول صحبت و آن را تأیید می کنند این دیگر اسمش اعلان موضع نیست.
عضو هیئت رئیسه مجلس با بیان اینکه باید کاری کنیم که آیندگان از کارهای ما لذت ببرند افزود: این اتفاق آیندگان را متأثر از خود می کند ما در حال تصمیم برای نسل های بعدی هستیم چه این تیم مذاکره کننده و چه تیم های هسته ای بسیاری آمدند تا منافع ملی را در نظر بگیرند.
وی ادامه داد: تیم هسته ای اصالتی ندارد اگر مدعی هستیم که این بیانیه الزام آور نیست پس چه لزومی دارد بعد از توافق ژنو و ۱۶ ماه برای بار مجدد به مذاکره برویم و تعهداتی را تصویب کنیم آیا تیم ما تنها برای تصویب یک متن یک صفحه ای بی ارزش به سوئیس رفت امیدواریم که این متن الزام آور نباشد.
بذرپاش با ارائه مثالی گفت: مثلا در مجلس شورای اسلامی با یک بیانیه اعلام موضع می کنیم اگر در همان بیانیه اعلام کنیم که ایران قبول کرده کاری را انجام دهد تبدیل به قانون می شود و دیگر نمی توانیم آن متن را بیانیه بنامیم.
وی اضافه کرد: در سازمان بین الملل و یا نهادهای رسمی باید گفت بیانیه مطبوعاتی در کدام از قوانین مبتنی بر حقوق تعریف شده است.
این نماینده مجلس با اشاره به سخنان عراقچی در تلویزیون گفت: آقای عراقچی به عنوان عضو ارشد در تلویزیون گفت تغییر غرب به اندازه صفر است. ما برخی تعهدات الزام آور را پذیرفته ایم. حال تیم مذاکره کننده، متن و عقل می پذیرد که تعهدات ایران الزام آور است ولی برخی از مسئولین و افراد این را نمی پذیرند.
وی بیان داشت: اگر فرض کنیم فکت شیت امریکایی الزام آور نیست چرا وزارت خارجه کشورمان آن متن را تکذیب نمی کند، چرا علاوه بر امریکا شش کشور دیگر مذاکره آن را تکذیب نمی کنند و به چه دلیل طبق آن متن مسئولین به آن استناد می کنند. باید گفت در باره فکت شیت ساده گذشتیم و باید این امر توسط وزارت خارجه تکذیب شود.
بذرپاش ادامه داد: اگر ما تکذیب نمی کنیم لاقل آن پنج کشوری که در کنار امریکابا ما مذاکره کردند بیاید و فکت شیت را تکذیب کنند ولی آنها این کار را نکردند.
وی با عنوان این مطلب که حرف های ظریف برای ما کد نیست و متن بیانیه سوئیس برای ما مهم است افزود: ما به طرف مقابل بی اعتمادیم اما به گروه خودمان اعتماد داریم اماباید اشکالات گفته شود. وقتی این سند این قدر واضح است لوکزامبورگ و جزایر هاوایی می خواهند تحریم ها را بردارند.
بذرپاش با بیان اینکه ما می گویم فکت شیت غلط است و از طرف دیگر متن بیانیه لوزان غیرالزام آور افزود: بعد می گویند چرا امسال بذرپاش به وزیر خارجه خودمان اعتماد ندارد؟ مگر ما در ژنو توافق نکردیم؟ بیانیه مطبوعاتی لوزان چه بود که در آمد؟ ما که صبر کردیم این سه ماه را هم تا تیر ماه دست نگه می داشتیم. نباید این قدر ساده به مسائل نگاه کرد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه ۹ توافق که در ژنو میان ایران و گروه ۱+۵ منعقد شد در لوزان نقد گردید افزود: در توافق ژنو به صراحت آمده که تحریم های فناوری، اقتصادی و مالی و نفت لغو خواهد شد و برداشته شدن تحریم های نظامی هم در بندی دیگر از همان توافق ذکر شده است اما ما در بیانیه لوزان شاهد بودیم که اروپایی ها صرفا به خاتمه تحریم های مالی و اقتصادی مربوط به هسته ای متعهد شده اند و از طرف دیگر امریکایی ها به همین میزان تعهد نیز پایبند نبودند.
وی تصریح کرد: این لغو توافقات که میان ژنو و لوزان دیده می شود در حالی است که باید سند ژنو مادر و سند لوزان مادر توافق نهایی باشد.
بذرپاش با استناد به متن بیانیه مطبوعاتی اظهار داشت: در بیانیه لوزان به خاتمه شش قطعنامه سازمان ملل تأکید شده در حالی که این تحریم که بر روی موضوع هسته ای بودند و در شورای امنیت و علیه ما صادر شده است هیچ کدامشان مسیر قانونی را طی نکرده اند.
این نماینده مجلس در خصوص مسیر قانونی اعمال تحریم های از سوی شورای امنیت گفت: شورای حکام پایبندی و یا عدم پایبندی یک کشور به صلح جهانی را تأیید و این تأییدیه را به سازمان شورای ملل ارسال می کند. این مسیر در خصوص تحریم های اعمالی علیه ایران طی نشده و شورای امنیت به پیشنهاد امریکا آن شش قطعنامه را تصویب کرده است.
وی در خصوص برداشته شدن تحریم ها علیه ایران تأکید کرد: مسئولین ما می گویند همه تحریم ها یکباره و در روز توافق برداشته می شود اما این موضوع را نه متن بیانیه لوزان، نه فکت شیت و نه مصاحبه های مسئولین کشورهای غربی تأیید می کند.
بذرپاش با استناد به متن بیانیه لوزان اظهار داشت: این بیانیه می گوید در صورتی تحریم های طرف غربی برداشته می شود که ایران به همه تعهدات خود عمل کند.
ما را محکوم می کنند چرا به ظریف تبریک نمی گوید
وی خطاب به بهشتی پور گفت: قبل از صحبت های رهبری شما مدام به ما می گفتید که چرا از ظریف تشکر نمی کنید اگر ما متن بیانیه لوزان را اکازیون در نظر بگیریم در حال حاضر ما به مرحله توافق نرسیده و اینکه مدام می گوید پیروز شده ایم برای طرف مقابل اشتباه محاسبه ای ایجاد می کند.
عضو هیئت رئیسه مجلس در پایان با اشاره به اینکه پذیرش متن بیانیه لوزان برای من سخت است خطاب به بهشتی پور خاطرنشان کرد: نه آقای ظریف باقی خواهند ماند و نه امثال من و شما. باید در این میان جوابگوی آیندگان باشیم.
به خدا ما عوام نیستیم. 35 ساله که زبان شیطان بزرگ را با گوشت و پوست و خون مان فهمیده ایم.
آمریکا ذاتش شیطانی است، و هرگز تغییر نخواهد کرد.