به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، مصطفی باقرزاده شب گذشته در مناظره «تحلیل بیانیه لوزان» که در مسجد امام رضای دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، دلیل اهمیت توجه به مسئله هستهای را یادآور شد و گفت: ما هم در عرصه اتمی و هم در سه عرصه کشاورزی ،پزشکی و صنعت و انرژی تحول ایجاد خواهیم کرد و چنانچه این تحول صورت گیرد انقلاب صنعتی نیز بروز خواهد کرد و به طبع آن مولفههای امنیت ملی رشد خواهد نمود.
وی با بیان اینکه در جهت رسیدن به این پیشرفت نیازمند فنی سازی 20 درصد هستیم تصریح کرد: فعالیت شش ساله جلیلی ختم به داشتن 20 درصد اورانیوم غنی شده، احداث سایت هستهای فردو و حذف گزینههای نظامی دشمن شد.
دانش آموخته فیزیک هستهای ادامه داد: اما با فعالیتهای اخیر در ازای برداشته شدن تحریمها در آینده ما باید 20000سانتریفیوژ نوع یک را به 5040 سانتریفیوژ در مرکز نطنز کاهش دهیم. در صورتی که ما تنها برای نیروگاه بوشهر 190000سوخت نیاز داریم.
باقرزاده با اشاره به اینکه برای 20000 مگابایت برقی که بناست در آینده اتمی شود به سه میلیون سوخت غنی شده نیازمندیم خاطرنشان کرد: اما بر اساس بیانیه لوزان جهت این کاهش باید نابود سازی صورت پذیرد یعنی بعد از پلمپ شدن به مدت ده سال، سانتریفیوژهای ما بلا استفاده خواهد بود و حکم عتیقه را در سیستم سانتریفیوزها خواهد داشت.
وی افزود: طبق این توفقنامه قلب راکتور اراک باید باز طراحی شده و مرکز تحقیقاتی فردو به طور کل نابود و به مرکز تحقیقاتی فیزیک و فناوری تبدیل شود و حتی اجازه قرار دادن مواد شکافت پذیر را در آن نخواهیم داشت و در نتیجه 68 درصد فعالیت نطنز از بین خواهد رفت.
این فعال سیاسی با اشاره به اینکه چندی پیش از متوقف شدن چرخ سانترفیوژها جهت چرخیدن چرخ اقتصادی سخن به میان آمد خاطرنشان کرد: بعد از ماجرای ژنو ما بخشی از چرخ سانتریفیوژ ها را از کار انداختیم؛ اما چرخ اقتصاد نچرخید.
باقرزاده افزود: بعد از این بیانیه بناست کل چرخ سانتریفیوژ ها نابود شود. بعد از آن قرار است کدام قسمت اقتصاد بچرخد؟
وی ادامه داد: در اثر موج اولیه این بیانیه شاخصههای بورس بالا رفت؛ اما امروز شاهد کاهش شاخصههای بورس هستیم، قیمت نفت و طلا و دلار بعد از این بیانیه کاهش پیدا کرد؛ اما امروز افزایش آنها را مشاهده میکنیم.
دانش آموخته فیزیک هستهای گفت: جالب اینجاست که ما در بیانیه ژنو تحریمهای اقتصادی، مالی، انرژی و صنعت را داشتیم؛ اما در بیانیه لوزان تنها به تحریمهای اقتصادی و مالی اشاره شده است!
آیا صحیح است همه هم و غم کشور را به مسئله هستهای گره بزنیم؟
در ادامه این مناظره امیر اقتناعی، فعال سیاسی اصلاحطلب بیان کرد: در یک دهه گذشته در عرصه سیاسی جامعه ایرانی، بنده تا این اندازه احساس شادمانی و غرور درونی نداشتم که از توافقنامه لوزان در من بوجود آمد.
وی در ارتباط با دست آوردهای بیانیه لوزان تصریح کرد: به صورت کلی آن چه که مشخص است این است که تحت تاثیر این بیانیه قرار نیست خللی در باب دستاوردهای هسته ای اتفاق بیفتد و چنانچه قرار است برای مدتی امتداد برنامه هستهای متوقف شود باید از خود پرسید در قبال این توقف،چه چیزهایی بدست میآوریم؟
اقتناعی در ادامه به جایگاه انرژی هستهای اشاره و خاطرنشان کرد: جایگاه انرژی هستهای باید در طرح جامع، انرژی کشور مشخص شود و میزان هزینه برای آن مشخص شده و به این بیندیشیم که آیا صحیح است همه هم و غم کشور را به آن گره بزنیم؟
این فعال سیاسی یادآور شد: بحث من این است که انرژی هستهای مانند سایر علوم ارزشمند است؛ اما نباید به عنوان ابزار ماجراجویی مورد استفاده قرار گیرد. اعتماد سازی در زمینه هستهای و حقوق بشر به این معنا است که ما به گونهای رفتار کنیم که هیچ شبههای در آن نباشد و این روشی مثبت است.