به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور در افتتاحیه نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران که امروز در سالن خلیج فارس برگزار شد، گفت: مصرفکننده مورد نظر ما مراکز تحقیقاتی هستند که برای جذب اعتماد باید کالای با کیفیت ارائه داد البته به دانشگاه ها مدتی کم توجهی شد و یکی از دغدغه های جدی تجهیزات و مواد بوده است که ردیف متمرکزی برای آنها در نظر گرفته ایم.
وی افزود: یکی از گتفمان های جدی که در سال اخیر رواج یافته و در نظام مطرح است توسعه شرکت های دانش بنیان است ما از منظری به اقتصاد ایران نگاه کنیم و اقتصاد را بخواهیم از تک محصولی نفت نجات دهیم باید به کالای مبتنی بر مغز انسان تکیه کنیم و آن را صادر کنیم.
معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه توسعه شرکت های دانش بنیان یک اولویت است گفت: باید برای توجه به آن سیاست های مبتنی بر آن تدوین شود که تا حدی انجام شده است صندوق توسعه ملی هم قبول کرده وام ریالی برای بحث های دانش بنیان در بخش کشاورزی ۱۰ درصد و تجاری ۱۲ درصد پرداخت کند.
وی در ادامه تصریح کرد: صندوق نوآوری و شکوفایی جمعا ۲۵ میلیارد تومان اعتبار داشته با اینکه در سال های گذشته درآمدهای بسیاری بود که می توانست به این قسمت ارائه داده شود ولی نشد در طول دو سال گذشته ۵۰۰ میلیون دلار به سرمایه این صندوق اضافه شده است.
جهانگیری در ادامه بیان داشت: یکی از دغدغه های تولیدات کشور از این است که بازار مصرف نیست در حالی که بازار بزرگترین مطالبه سرمایه گذاران است اقتصاد ایران به همین وضع فعلی تحریم یک اقتصاد ۲۰۰ میلیارد دلاری است و بازار بزرگی داریم سال گذشته ۵۲ میلیارد دلار حجم واردات کالایی ما بود ولی می توان بازار کالای دانش بنیان را توسعه داد.
وی افزود: مهمترین جهت گیری برای سال ۹۴ این است که اقتصاد کشور وارد رونق شود و یک سری راهکار وجود دارد با حجم نیروی کار جوانی که در ایران وجود دارد این راهکارها یک ضرورت است.
وی به تصویب مصوبه ۱۰۷ بندی اشاره کرد و گفت: بخشی از آن در اختیارات دولت است که اجرایی شده ولی بخشی از آن برای دستگاههای اجرایی است که آنها باید انجام دهند بخشی نیز اختیارات مجلس است و برای قانون گذاری به مجلس فرستاده شده ولی برخلاف انتظار ما در مجلس معطل شده است چرا که از مرداد ماه سال گذشته درگیر تصویب مجلس هستیم.
جهانگیری در ادامه بیان داشت: مدیران بخش خصوصی تامین منابع مالی واحدهای تولیدی را دارند که برای اینکه این تامین ها صورت بگیرد باید زمینه ای فراهم شود که بخش خصوصی را فعال کنیم.
وی به آسیب های سیستم بانکی اشاره کرد و گفت: سیستم بانکی طی سال های گذشته آسیب های زیادی دیده و با معوقه های بانکی روبرو بوده ایم سال گذشته 90 هزار میلیارد تومان معوقه بانکی داشته ایم از طرفی سیستم بانکی با بنگاه داری روبرو است که دولت در لایحه خارج از رکود برنامه ای برای بانک ها دارد نرخ سود بانکی باید مطابق با تورم باشد و ما نمی خواهیم به عنوان دولت دستوری برخورد کنیم در حال حاضر تورم از ۴۰ درصد به ۲۶ درصد رسیده بنابراین باید نرخ سود بانکی هم کاهش پیدا کند.
جهانگیری در ادامه بیان داشت: تامین منابع مالی مورد نیاز دوران رونق یکی از مباحث مطرح شده است درست است که واحدهای تولیدی مشکل رونق و بازار و تکنولوژی را دارند و سیاست های اصلاح درون اصلاحی اتفاق بیفتد ولی از هر بنگاهی بپرسید تامین مالی را بزرگترین مشکل می داند یکی از مهمترین محورها میدان دادن به بخش خصوصی است بخش خصوصی باید نسبت به آینده ایران امیدوار باشد و حضور پیدا کند تا بتواند سیستم را رونق بدهد.
وی افزود: مسئله دوم سیستم بانکی است که سال های گذشته مشکلات زیادی داشته است سیستم بانکی از طرفی با بنگاه داری روبرو است و نرخ سود بانکی به هیچ وجه نرخ مناسبی نیست ما به عنوان دولت انتظار داریم نرخ دستوری تعیین نکنیم.
وی با اشاره به اینکه حجم قابل توجهی از منابع کشور در موسسات پولی غیر مجاز است گفت: این حجم پول تحت عنوان تعاونی اعتبار و موسسات قرض الحسنه سیاست های ما را اعمال نمی کنند و ما فکر می کنیم که با اصلاحاتی که انجام می گیرد سیستم بانکی خودش را برای این قضیه تجهیز می کند سال گذشته ۳۴۰ هزار میلیارد تومان سیستم بانکی پرداخت کرده است صندوق توسعه ملی منابع و فرصت هایی دارد که البته برخی قسمت های آن در کشورهای دیگر به خاطر تحریم ها محدود شده است.
وی گفت: خوشبختانه در سال گذشته به گشایش های خوبی در این بخش رسیده ایم و استفاده از منابع خارجی نیز یکی از مباحث مهم است. سال گذشته پیگیری های انجام شده گشایش اعتبار شده است. ایران کشوری است که خیلی از کشورها می خواهند با آن همکاری کنند ان شاالله اگر توافق صورت بگیرد شرکت های خارجی به دنبال عقد قرار داد می باشند.
وی باتاکید بر اینکه بودجه کشور مشکلات جدی درباره قیمت نفت دارد گفت: پیش بینی کردیم حدود ۴ میلیارد دلار ازمنابع صندوق توسعه ملی باید به صورت طرح عمرانی وارد کار شود این محور مجموعه منابع قابل توجهی خواهد بود که کمک به رونق بخش اقتصادی در سال ۹۴ می کند.
جهانگیری به دو کار مهم برای شرکت دانش بنیان اشاره کرد و گفت: باید ملت و دولت در سالی که بحث عزم ملی و همدلی و هم زبانی مطرح است باید از تولیدات داخلی کشور بیشتر استفاده شود تا تولید کننده ایرانی مجبور نباشد روی کالای خود نام یک کالای خارجی را بگذارد. همه کشورهایی که به توسعه رسیدند مهمترین اتفاق این بوده است که تولیدات خود را مصرف می کردند.
وی در ادامه بیان داشت: ۷۰۰ میلیارد دلار پول مملکت در طی دوره کوتاه مصرف شد و رفت و هیچ کس سوال نپرسید که روزی که ۷۰۰ میلیارد وارد کشور شد روزی که از بین رفت چرا تعداد شاغلین در کشور مساوی بود در حالی که می توانست موجب اشتغال جوانان ایرانی شود اما موجب اشتغال جوانان چینی شد.
جهانگیری در ادامه بیان داشت: بخش دوم صادرات است صادرات غیرنفتی یک موضوع مهم در سال ۹۴ است و باید همه روی این موضوع تمرکز داشته باشیم سال گذشته حدود ۱۵۰ میلیارد دلار صادرات داشته ایم ولی امسال باید افزایش بدهیم و این امکان دارد چرا که کشوری مثل افغانستان بازار چندمیلیارد دلاری دارد و سالانه چند میلیارد دلار واردات دارد و ما می توانیم در این بخش با آنها معامله داشته باشیم.