به گزارش گروه سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو» ؛ بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی بعدازظهر امروز (چهارشنبه)در نشست بررسی نقشه راه بیانیه سوئیس در دانشگاه علوم قضایی به ایراد سخنرانی پرداخت.
وی در ابتدای این نشست با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر با توان اقتصادی و نظامی کمتر از یک ابرقدرت و با قدرتی ایدئولوژیک در سطح دنیا عرض اندام کرد، گفت: این موضوع باعث نگرانی غرب شده است.
کمالوندی همچنین عنوان کرد: غرب سعی میکند تصویر مخدوشی از اسلام ارائه دهد.
وی به توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران و دستاوردهای حاصله در طی ۳۶ سال گذشته اشاره کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران به تدریج مشکلاتش را حل کرد و در حال حاضر دارای ظرفیت خوب نیروی انسانی است که باید در ۲۰ سال آینده از آن استفاده شود.
*دعوای اصلی ما با آمریکاست
معاون سازمان انرژی اتمی در ادامه به تشریح مذاکرات هستهای بین ایران و گروه ۱+۵ پرداخت و گفت: دعوای ما با ۱+۵ نیست، بلکه دعوای اصلی با آمریکاست. لازم بود به جای گفتوگو با کشورهای دیگری که تاثیر عمدهای ندارند، با آمریکا گفتوگو کنیم که در پی اجازه مقام معظم رهبری این گفتوگوها در دولت قبل در سطح معاون وزیر خارجه برگزار شد و در دولت جدید (یازدهم) این روند شتاب گرفت.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ارزیابی از نتیجه بخش بودن این مذاکرات نیز عنوان کرد: هنوز زود است که ارزیابی داشته باشیم که آیا این روند درست بوده یا خیر، ولی اگر در پایان هم به نتیجهای نرسیم، در دنیا ثابت میشود آن کسی که مانع بر سر راه حل این موضوع (هستهای) است و در مذاکرات سازگار نیستند و دائم از این شاخه به آن شاخه میروند، آمریکاییها هستند.
کمالوندی اضافه کرد: مذاکرات براساس چارچوبی آغاز شد که بر طبق آن حقوق ما حفظ و نگرانیهای طرف مقابل نیز برطرف شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به فشارها و تحریمهای اعمال شده علیه کشورمان گفت: گرچه این فشارها مقداری برای مردم ما و اقتصاد کشور مشکل ایجاد کرده، ولی این فشارهای تحریمی نتوانسته، آنها را به هدفشان برساند.
وی با ذکر این نکته که ما اعتمادی به طرف مقابل نداریم، اظهار داشت: آنها نیز اعتمادی به ما ندارند.
کمالوندی در ادامه به مواردی که در مذاکرات به آن پرداخته شد از جمله غنی سازی، فردو، آب سنگین اراک، تحریمها و تحقیق و توسعه اشاره کرد و افزود: در حال حاضر حق ایران در غنی سازی تثبیت شده و به آنچه اصرار داشتیم، رسیدیم.
معاون صالحی با اشاره به ۶ قطعنامه شورای امنیت که در آن از ایران خواسته شده غنی سازی را تعلیق کند، گفت: اگر مذاکرات به نتیجه نرسد و بخواهند قطعنامه دیگری صادر کنند، کاری نمیتوانند انجام دهند.
وی درباره ماشینهای سانتریفیوژ نیز گفت: در حال حاضر ۹ هزار و ۱۰۰ ماشین کار میکند و به ۱۰ هزار ماشین نیز گاز تزریق نشده که این به دلیل سیاسی است و از دولت قبل این چنین تصمیمی گرفته شده است.
کمالوندی درباره تأسیسات هستهای فردو نیز گفت: فردو در واقع به عنوان ذخیره تأمین و بیمه نطنز است. اینکه برخی فریاد میزنند که فردو برای 10 سال متوقف شد و دیگر غنیسازی نمیکند، اشتباه است.
*ما وارد باشگاه صادر کنندگان آب سنگین نیز شدیم
معاون رئیس سازمان انرژی اتمی آب سنگین اراک را از جمله موارد اختلافی بین ایران و ۱+۵ برشمرد و گفت:آنها تلاش زیادی را صورت دادند که آب سنگین را به آب سبک تبدیل کنند، ولی نتوانستند و به دنبال آن بودند که در زمینه خنک کننده، بازتاب دهنده و موادی که در قلب راکتور قرار میگیرد، به نوعی اهدافشان را پیاده کنند، ولی باز هم موفق نشدند. پس از چندین ماه رایزنی بالاخره آنها آب سنگین اراک را با طراحی جدید پذیرفتند. البته مدت زمانی برای باز طراحی این راکتور صرف خواهد شد ولی در عوض ما یک راکتور مدرن و به روز خواهیم داشت که در کل به نفع ماست.
وی در خصوص ایجاد راکتور اراک عنوان کرد: ما به این دلیل سراغ آب سنگین اراک رفتیم زیرا صنعت غنی سازی را نداشتیم و به دنبال راکتوری رفتیم که از اورانیوم طبیعی استفاده کنیم. آنها میخواستند در مذاکرات در این زمینه کلاههایی را سر ما بگذارند ولی موفق نشدند و در حال حاضر طرف مقابل از موضع خود در مورد اراک کاملا عقب نشسته است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با ذکر این نکته که رژیم صهیونیستی قادر به تولید آب سنگین نیست و کانادا و دیگر کشورها نیاز 25 کیلوگرمی این رژیم را تأمین و آب سنگین را در اختیارش قرار میدهند، عنوان کرد: ما وارد باشگاه صادر کنندگان آب سنگین نیز شدیم.
*صدور فکت شیت کاری ندارد/ ما هم فکت شیت آماده کردیم
کمالوندی در ادامه سخنانش به فکت شیتی که آمریکاییها منتشر کردند، اشاره کرد و افزود: صدور فکت شیت کاری ندارد، کما اینکه ما نیز آماده کردیم ولی انتشار آن دست ما را در مذاکره میبندد.
وی اضافه کرد: آمریکاییها با انتشار فکت شیت دست خودشان را بستند و اگر بخواهند چیزی را در مذاکراتی که در حال حاضر در جریان است و همچنین در مرحله نگارش تغییر بدهند، مورد پذیرش ما نخواهد بود. در نشست پایانی مذاکرات لوزان، آقای ظریف به صراحت اعلام کرد بیانیه لوزان باید مورد پذیرش و توافق همه قرار گیرد و نباید اینگونه باشد که هر کسی بیرون میرود آن چیزی را که دوست دارد بیان کند.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان اینکه طرف مقابل از ما خواسته که تعهد کنیم تکنولوژی هستهای را به کشورهای دیگر صادر نکنیم، یادآور شد: آنها نگران این هستند که به عنوان مثال ایران فرمول آب سنگین خود را در اختیار دیگر کشورها قرار دهند. اما ما احساس مسئولیت میکنیم و اینگونه نیست که آن را در اختیار دیگران قرار دهیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه این نشست به ذخایر اورانیوم غنی شده ایران اشاره کرد و افزود: چندین راه در این زمینه مطرح است یکی اینکه این ذخایر صادر و در ازای آن اورانیوم اولیه و همچنین هزینه غنی سازی دریافت شود. دوم اینکه این مواد به مواد اولیه تبدیل شود که این کار به صرفه نیست و سوم اینکه به سوخت نیروگاه تبدیل شود که ما در این زمینه در حال کار هستیم.
وی همچنین گفت که جمهوری اسلامی ایران وارد باشگاه صادر کنندگان مواد هستهای نیز شده است.
*اگر در کشور صبر باشد و عجله نشود، بهتر می توان مذاکره کرد
سخنگوی سازمان انرژی اتمی عنوان کرد: اگر در کشور صبر باشد و عجله نشود، بهتر می توان مذاکره کرد.
کمالوندی با اشاره به تولید سوخت مجازی نیروگاه بوشهر عنوان کرد: اقدام خیلی خوبی در این زمینه صورت گرفت، البته هنوز ما از مواد اصلی برای تولید استفاده نکردهایم ولی در برنامه داریم که مازاد ذخایر خود را به این سمت (تولید سوخت نیروگاه) ببریم.
وی درباره کسانی که عنوان میکنند ایران با توافقاتی که صورت داده کلیه ذخایرش را از دست داده است، عنوان کرد: کسانی که این مطالب را عنوان میکنند و میگویند ایران ذخایر غنی شده خود را از دست داده یا در این زمینه آگاهی ندارند یا اینکه میدانند و میخواهند چیز دیگری را عنوان کنند.
*از محدودیت استقبال نمیکنیم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با ذکر این نکته که ما از محدودیت استقبال نمیکنیم، خاطرنشان کرد: زیرا قرار است معاملهای انجام شود و ما گفتهایم که در این معامله شادابی صنعت هستهای ما نباید از بین برود.
وی با بیان اینکه شادابی صنعت هستهای ما حفظ شده، گفت: شادابی این صنعت در حوزه تحقیق و توسعه است.
کمالوندی با اشاره به تلاشهای زیادی که از سوی طرف مقابل برای ایجاد مانع در این زمینه صورت گرفته، گفت: ما در این زمینه جنگیدیم.
وی همچنین عنوان کرد: ما غیر از تولید سانتریفیوژ در هیچ حوزه دیگری محدویت تحقیق و توسعه نداریم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به آخرین ماشین سانتریفیوژ تولید ایران که توان تولید ۲۴ سو را دارد، گفت: ما حتی قادریم روی ماشینهای با سوی ۱۰۰ نیز کار کنیم.
وی عنوان کرد: آمریکاییها ۱۵ سال است که روی ماشینهایی با سوی ۳۰۰ کار میکنند.
کمالوندی اضافه کرد: با قراردادی که با روسها منعقد کردهایم تا 10 سال دیگر ۲ نیروگاه اتمی دیگر خواهیم داشت که برای تامین سوخت آنها به طور طبیعی قرارداد جداگانه خواهیم داشت.
*توافق نهایی از جنس حقوقی نیست، بلکه سیاسی است
کمالوندی در خصوص تحریمها نیز گفت: هدف ما این بوده که این تحریمها برداشته شود و قرار است همه تحریمها برداشته شود ولی اینکه چگونه این تحریمها برداشته شود، مکانیسم دارد. ما همواره اعلام کردهایم کارهایی که باید انجام شود باید متوازن باشد.
وی ادامه داد: بخش نرم افزاری این است که در روز توافق یک قطعنامه شورای امنیت صادر میشود که قطعنامههای قبلی را لغو و توافق نهایی را تأیید میکند. این توافق البته از جنس حقوقی نیست، بلکه توافقی سیاسی است. براساس حق نیست و براساس زور تنظیم میشود.
کمالوندی اضافه کرد: مهمترین موضوع برای ما این است که از تحت فصل ۷ منشور ملل متحد خارج شویم. البته تحریمهایی که مربوط به حوزه تسلیحات و مسائل دوگانه است، با مقداری تأخیر برطرف میشود، اما تحریمهای مالی، بانکی، نفتی و... باید لغو شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از اظهاراتش به دو مزیت نسبی ایران یعنی انرژی و نیروی انسانی اشاره کرد و گفت: مردم ایران افراد باهوشی هستند و در کشور ما هر کس خودش یک حزب است و نظر دارد.
کمالوندی در ادامه و در پاسخ به سؤال یکی از دانشجویان درباره لغو تحریمها نیز گفت: در روز اولی که توافق امضا میشود قطعنامهای صادر میشود و پس از آنکه درباره زمان اجرای توافق نهایی به نتیجه برسیم، تحریمها لغو خواهد شد.
وی درباره روند تخریبی که علیه دولت در حال انجام است نیز گفت: دولتها در طول ۳۵ سال گذشته عوض شدند و میشوند ولی یک چیزهایی نباید عوض شود. ما برای اخلاق اسلامی انقلاب کردیم و نباید اخلاق سیاسی از بین برود و نباید به دلیل اینکه مسائل سیاسی ایجاب میکند، مطلبی را عنوان کنیم به گونهای که حق را کتمان کنیم.
به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی انتقاد سازنده اشکالی ندارد و تخریب اشکال دارد.
وی در خصوص مطالبی که اخیرا از سوی عدهای به علیاکبر صالحی نسبت داده شد، نیز گفت: چرا تخریب میکنیم؟ ایشان انسان شایستهای است. متاسفانه در برخی انتقادات، دلسوزی حفظ نمیشود.
*هیچ جای پروتکل الحاقی اشارهای به دسترسی به سایتهای نظامی داده نشده
کمالوندی درباره بازدید بازرسان آژانس از سایت پارچین با اشاره به اینکه پیش از این ۲ بار از پارچین بازدید شده، گفت: پارچین جایی نیست که هر دقیقه کسی وارد آن شود و از آن بازدید کند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره اظهارات روز گذشته آمانو مدیرکل آژانس که خواستار بازدید آژانس از سایتهای نظامی ایران شده، نیز گفت: ترجمهای که از اظهارات آقای آمانو شده بود، دقیق نبود. ایشان نگفته بود که باید سایتها را در اختیار ما قرار دهید. ایشان تفسیر خود را از پروتکل الحاقی داشته است.
وی تصریح کرد: هیچ جای پروتکل الحاقی اشارهای به دسترسی به سایتهای نظامی داده نشده است تنها در بند (c) ماده ۵ پروتکل الحاقی آمده که اگر آژانس بخواهد از سایت غیر هستهای بازدید کند و کشور مقصد نتواند خواسته آژانس را اجرا کند، این دسترسی میتواند به طور دیگری جبران شود.
کمالوندی همچنین عنوان کرد: البته نگرانیها باید مستند و مستدل باشد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه اگر به توافق جامع نرسیدید چه اهرمهایی را برای ادامه مسیر در نظر خواهید داشت؟ گفت: ایران نشان داد که اهل تعامل است و این کار کشورهای دیگر بخصوص آمریکا را برای همراه کردن دیگران با خود، سختتر کرده است.
وی گفت: اگر به نتیجه برسیم تحریمها لغو و برنامه غنی سازی و تحقیق و توسعه ادامه مییابد و نگرانی طرف مقابل نیز با بازرسیهای بیشتر برطرف میشود.
کمالوندی تصویب پروتکل الحاقی را با مجلس دانست و گفت: اگر مجلس پروتکل الحاقی را قبول نکند، اجرایی نخواهد شد.