به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه نشست ملی مذاکرات هسته ای و علوم سیاسی ایران پس از شنیدن سخنان اساتید مطرح در حوزه علوم سیاسی برای پاسخ به ابهامات پیش رو برای بار دوم پشت تریبون قرار گرفت و در خصوص ضمیمه قطع نامه 2231 اظهار داشت: ضمیمه قطع نامه مشکلی ندارد و ضمیمه B نیز در بستر مقایسه با قطع نامه 1929 که معمولا دوستان آن را فراموش می کنند قابل دفاع است.
وی اضافه کرد: در قطع نامه 1929 خرید و فروش تسلیحات با ایران و هم چنین خرید همه اقلام دو منظوره ممنوع شده بود و به صورت کامل همکاری با جمهوری اسلامی در حوزه هسته ای ممنوعیت داشت و حتی اقدام به این اعمال نیز مستلزم مجازات بوده است اما امروز همکاری هسته ای مجاز شد و خرید و فروش کالای دو منظوره نیز در کانالی قرار گرفت که ایران نیز عضو آن است.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به ممنوعیت های نظامی یادآور شد: براساس قطع نامه اخیر ممنوعیت نظامی قبل تبدیل به ممنوعیت موقت شد و ممنوعیت موشکی نیز تبدیل به یک محدودیت بدون الزام شده است به هر حال زمینه B نکات قابل توجهی از این دست دارد که متاسفانه محجور مانده است.
ظریف در ادامه سوالات مطرح شده در خصوص روند مذاکرات را به سه بخش تقسیم کرد که بخش اول آینده ایران در منطقه بخش دوم آینده اجرای قطع نامه2231 و بخش آخر گشایش اقتصادی پس از مذاکرات بود.
وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص این سه بخش اظهار داشت: حال باید دید آیا ما برجام را به عنوان فرصت تلقی می کنیم یا به عنوان تهدید پیش بینی تصمیم گیرندگان در این مسیر بسیار مهم است از نظر نتایج حاصله پیش بینی های آینده خود تحقق بحث بسیار مهمی تلقی می شود.
وی اضافه کرد: اگر برجام را فرصت ببینیم برجام زمینه را برای پیشرفت ما مهیا می کند و اگر به چشم محدودیت به آن نظاره شود حاصلی جز محدودیت در بر نخواهد داشت.
**با عنایت به اقتصاد مقاومتی برجام را فرصت می بینیم
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان این که ما نباید فراموش کنیم مبنای پیشرفت اقتصادی در کشور باید همان اقتصاد مقاومتی و توجه به نیرو و توان داخلی باشد یادآور شد: با این عنایت است که برجام را فرصت می بینیم.
** برجام فضای ضد ایرانی را در هم شکست/ امروز ایران امن ترین منطقه برای سرمایه گذاری اقتصادی در جهان است
ظریف اضافه کرد: برجام فضای ضد ایرانی را در هم شکست و با استفاده از این موقعیت باید به همسایگان خود نیز اطمینان دهیم و امکان استفاده از برجام را برای بهره مندی از فرصت های اقتصادی در کشور ببینیم چون امروز ایران امن ترین منطقه برای سرمایه گذاری اقتصادی در جهان است و برجام یکی از فرصت های بی نظیر در جهان است.
ظریف ادامه داد: مهمترین مولفه شرایط کنونی این است که ما که در حال گذار هستیم شرایطی متصور است که نظام دو قطبی در جهان حاکم شده و هنوز شرایط جدیدی جایگزین آن نشده است.
وی تصریح کرد: برخی پس از فروپاشی نظام دو قطبی با توهم و با عجله وعده ایجاد یک نظام نوین جهانی را دادند.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه براساس آن نظم نوین جهانی اقدامات وسیعی را صورت دادند اظهار داشت: فلسفه نومحافظه کاری در این بود که نظم نوین جهانی را که به نظر آن ها در حال شکل گیری بود را نهادینه کنند چه بسا پس از ده سال و حتی بعضا تا ابتدای سال 2000 براساس این توهم شکل گرفت در این میان چه بسیار خون ها ریخته و ناملایماتی بر دنیا حاکم شد.
ظریف افزود: این اقدامات انجام شد تا یک فهم ناصحیح از یک نظام دو قطبی به یک نظام تک قطبی آمریکا محور نهادینه شود اگر فلسفه نومحافظه کاران را مطالعه کنیم شاهدیم که این وضعیتی که آمریکا قدرت برتر نظامی سیاسی بوده با استفاده از منبع قدرت (ابزار نظامی) نهادینه کند.
وی با بیان اینکه آن ها می دانستند که وضعیت کنونی جهان سیال و گذراست تاکید کرد: به همین دلیل دو جنگ را به جهان تحمیل کردند اگر تمام دوران ریاست جمهوری کلینتون را مد نظر قرار دهیم آمریکا هر سال یک اقدامات نظامی را پیرامون کشوری صورت می داد هر سال برای استفاده از ابزار نظامی جهت نظم نوین جهانی صورت می داد.
وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد: اما نظم جدید علی رغم همه تلاش ها صورت نگرفت در این میان خون های بی گناهان در عراق و افغانستان ریخته شد البته اشتباه نکنید تحولات افغانستان و عراق به دلیل برداشت غلط از شرایط در حال گذار منجر به این رفتارها شد.
ظریف با بیان اینکه صدام فکر می کرد با توجه به اینکه در دنیای گذار قرار داشت می توانست قدرت جدیدی را ایجاد کند تاکید کرد: باید گفت این امر در حد و اندازه صدام نبود و در واقع اشتباه محاسباتی در دوران گذار همان طور که برای آمریکا گران تمام شد برای لیبی، عراق و دیگر بازیگرانی که این اشتباه را کردند گران تمام شد.
وی با بیان این که اشتباه محاسباتی یکی از شرایط دوران گذار است افزود: همواره دوستان در شرایط گذار در روابط بین الملل قدرت های جدیدی را روی کار آوردند و قدرت های قدیمی به دلیل همین اشتباهات محاسباتی از بین رفتند این امر ضمن این که سیال بودن شرایط می تواند امکان را برای تاثیرگذاری بیشتر تغییر دهد اشتباه محاسباتی هم می تواند به نابودی بینجامد.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه در شرایط سیال کار محاسباتی و پیش بینی دقیق و حساس و نیازمند به تخصص آکادمیک و میدانی دارد گفت: یکی از وجوه اشتباه محاسباتی تعدد بازیگران و تکثر منابع قدرت می باشد امروز دیگر بازیگران تغییر کرده اند در دوران متزلزل جنگ سرد تنها دو بازیگر وجود داشت گروهی میانه رو و گروه دیگر مجبور به همراهی بودند شکست خورده است.
ظریف با بیان اینکه امروز حتی دولت ها هم تنها بازیگر میدان نیستند تصریح کرد: امروز وضعیت قدیمی شکست خورده است دولت ها هم از انحصار بازیگری خارج شدند و تعداد بسیاری از بازیگران وارد بازی های بین المللی شدند.
وی ادامه داد: این باعث می شود که اگر برمبنای معادلات جهانی جنگ فردی پیش بینی کنید این پیش بینی ها غلط از آب در می آید.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود:چرا که برمبنای معادلات جهانی، جهان دو قطبی خواستیم تحولات جهان سیال و در حال گذراست را طراحی کنیم لذا مجبوریم که شرایط بین المللی را درک کنیم که چگونه منجر به ورود بازیگران در عرصه بین المللی خواهد شد.
ظریف با بیان اینکه این بازیگران در حوزه های مختلف می توانند امنیت زا و امنیت ساز باشند ادامه داد: القاعده و داعش حکومت های امنیت زدا هستند و حزب الله بازیگران امنیت ساز منطقه که این گروه ها امروز وارد صحنه عمل شده و دیگر نمی توان با تصور کنش گرای قدیمی تحولات کنونی را پیش بینی کرد.
وی با اشاره به منابع قدرت متنوع در جهان کنونی اضافه کرد: در زمانی قدرت نظامی حرف آخر را در تحولات بین المللی می زد زمانی پذیرفتیم قدرت اقتصادی را به قدرت نظامی استفاده کنیم و در زمان های بعد قدرت فرهنگی به این میان اضافه شد و در گذشته دیپلماسی تنها ارتباط بین دولت ها بود و دولت ها هم بسیار در شناسایی سایر بازیگران دخیل بودند چرا که کسی نمی خواست انحصار بازیگری خود را از دست بدهد.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه انسان ها تابع دولت ها بوده اند گفت: در روابط بین الملل روزگاری برای شخص انسان ارزشی قائل نبودند بعد از مدتی دیپلماسی اقتصادی، فرهنگی و آموزشی شکل گرفت و امروز نیاز دولت ها و درک دولت ها از این که کنش گرا هستند از یک محدوده مخصوص کنش گری دولتی خارج شدند.
ظریف با بیان اینکه امروزه ابزار قدرت متکثر شده است اضافه کرد: امروز مجبوریم از قدرت اقتصاد و قدرت فرهنگ برای پیشبرد اهداف ملی مان استفاده کنیم.
وی گفت: امروز تصور جدیدی را ایجاد کرده و دولت ها بازیگری جدیدی را در جهان ایجاد کردند که ما بدون شناخت اهداف نمی توانیم پیش برویم.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه جمهوری اسلامی با استفاده از ابزار قدرت و ابزار جدید توانسته به یک قدرت منطقه ای تبدیل شود اضافه کرد: این یک روند طولانی داشت یکی از نخستین کسانی که به تحولات بین المللی دست پیدا کرد امام خمینی(ره) بود که فهمیدند ابزاری برای بازی وجود دارد که از قدرت های مادی فراتر است.
ظریف تصریح کرد: از ایشان برچه اساسی می توانند بگویند آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند. وی براساس قدرت نظامی این صحبت را نگفته است بلکه براساس فهم اینکه ایران منابعی را به عنوان منابع قدرت در اختیار دارد که بسیار فراتر از قدرت نظامی و اقتصادی دیگر کشورهاست یکی از این منابع خودباوری می باشد این که ما بپذیریم می توانیم حرف داشته باشیم بپذیریم که ما می توانیم دیدگاه متفاوتی داشته باشیم ما می توانیم به گونه دیگر فکر کنیم و قالب های فکری را بشکنیم ما می توانیم در برابر روش های گذشته روش های دیگری را هم ارائه دهیم بدیهی است که لزومی ندارد که تنها حرف دیگران را تکرار کنیم.