گروه ورزشی خبرگزاری دانشجو، برای کسانی که هر هفته به سانتیاگو برنابئو میروند تا از روی سکو شاهد بازی تیمشان باشند فرقی نمیکند چه کسی روی نیمکت تیمشان نشسته باشد. حرفهایترین تیم دنیا، حرفهایترین تماشاگران دنیا را هم دارد. آنها همان طور که از فابیو کاپلو، ویسنته دل بوسکه و پلگرینی حمایت کردند، بعدها پشتیبان مورینیو و حالا رافا بنیتس هم بودهاند. اما این حمایت به معنای رضایت همیشگی از عملکرد سربازان پادشاه نبوده است.
رئال مادرید ۶ سال پس از برکناری خوانده راموس، امسال یک اسپانیایی دیگر را به عنوان سرمربی خود برگزید و به دوران کاری کارلو آنچلوتی فاتح دسیما پایان داد. نشستن روی داغترین نیمکت دنیا همین است: آنچلوتی با فتح دسیما و در فصل دوم با وجود رسیدن به نیمه نهایی چمپیونز لیگ و نایب قهرمانی در لالیگا فقط با ۲ امتیاز کمتر از بارسلونا، توسط فلورنتینو پرز اخراج شد و حالا بنیتس به خوبی میداند که در مادرید خوب بودن کافی نیست بلکه باید عالی بود!
تغییرات رئال مادرید نسبت به فصل گذشته
بنیتس در فصول گذشته چه در زمانی که با لیورپول به افتخارات بزرگی رسید و چه در دوران حضور در ناپولی نشان داد میتواند از موجودی خود بهره کافی بگیرد. ژابی آلونسو و فرناندو تورس در زمان حضور وی در لیورپول چهره شدند و او در ناپولی نیز هیگواین و خوزه کایخون را احیا کرد.
با این حال وی در آغاز فصل کنونی لالیگا تیمی را وارد لیگ کرد که چندان باب میل هواداران نبود. خروج سامی خدیرا، فابیو کوئنترائو و کاسیاس و در مقابل خریدی چون کواچیچ و دانیلو و بازگشت کاسیمیرو نمیتواند برای هیچ یک از هواداران مادرید در سراسر جهان جذاب باشد. گرچه به نظر میرسد بنیتس به دنبال بهره وری حداکثری از ظرفیتهای فعلی تیمش است.
وی در حالی پا به مادرید گذاشت که خود در مقابل ستارگانی چون راموس و کریس رونالدو میدید که به صورتی پنهان مخالف رفتن آنچلوتی بودند و در چنین شرایطی، کنار آمدن با رختکن رئال مادرید کار آسانی نبود. به عبارت دیگر بنیتس با وجود اشکهایی که در مراسم معارفهاش در سانتیاگو برنابئو ریخت به خوبی میدانست کار وی از مربیان قبلی سختتر است. گرچه قرارداد وی با مادرید ۳ سال است اما وی به خوبی میداند برای اثبات خود در مادریدیستا فقط یک سال زمان دارد و حتی اگر پرز نیز پشتیبان وی باشد فشار هواداران و منتقدین سبب تغییر نظر پرز خواهد شد.
تغییر مکتب؛ از فوتبال هجومی به تدافعی
برای تیمی که همواره هجومیترین بازیکنان جهان را در ترکیب خود داشته حضور یک مربی با تفکرات دفاعی میتواند به معنای تغییر مکتب مادریدیستا یا حداقل مقدمهای برای این تغییر باشد.
زمانی که گمانهزنیها درباره احتمال پایان دوره کاری کارلتو مطرح شد اهالی فوتبال منتظر گزینهای با افکار تهاجمی نظیر یورگن کلوپ بر روی نیمکت رئال مادرید بودند، اما شاید خاطرات نه چندان دلچسب با برند شوستر مانع از حضور یک آلمانی دیگر در سانتیاگو برنابئو شد. با این حال کمتر کسی گمان میکرد پرز ناگهان به سمت بنیتس برود اما این اتفاق رخ داد و مردی بر روی نیمکت هجومیترین تیم دنیا نشست که تفکرات دفاعی وی در تمام تیمهایش از والنسیا گرفته تا ناپولی زبانزد خاص و عام بود. بخشی از این تصمیم که شاید آغازی بر تحول ایدئولوژیک در مادرید باشد به آمار گلهای خورده رئال مادرید در فصول گذشته بر میگردد و ممکن است حاصل آن رئال مادریدی باشد که در آینده تیمی با شانس پیروزی بیشتر اما در عین حال با گلهای زده کمتر است.
عادت به رئال تدافعی
بنیتس با نمایشی که تیمش در ۱۰ بازی سپری شده از لالیگا داشته به تمامی هواداران رئال مادرید میگوید که باید به دیدن رئالی تدافعیتر نسبت به گذشته عادت کنند. نگاهی به عملکرد تاکتیکی رئال مادرید در مسابقات این فصل لالیگا نشان میدهد بنیتس به دنبال گل نخوردن و سپس گل زدن است و دیگر خبری از حملات پرتعداد و حضور حداکثری در زمین حریفان نیست.
اتخاذ سیستم 1-3-2-4 در زمین از سوی بنیتس با محوریت حضور بازیکنان دفاعیتر در جایگاه هافبکهای میانی و صدور دستورات دفاعی به آنها سبب شده رئال مادرید از نظر دفاعی فشردهتر باشد و محوریت برنامههای هجومی این تیم بر پایه بازیکنان سریع در کنارهها قرار گیرد. برای مثال، رئال مادرید در دیدار برابر سلتاویگو در بالایدوس، فاقد برنامهای برای حمله همه جانبه بود و با درس گرفتن از شکست بارسلونا در همان ورزشگاه تلاش کرد با ارائه یک بازی دفاعی به دنبال استفاده از تک موقعیتها برای ضربه زدن به حریفش باشد و در عمل به هدف خود نیز رسید. تساوی برابر اسپورتینگ گیخون در آغاز فصل با وجود اینکه نتیجهای ناامیدکننده برای مادرید محسوب میشد اما سرآغازی بر تغییرات تاکتیکی اساسی در تیمی بود که همیشه به دنبال گل زدن بود تا گل نخوردن یعنی درست بر خلاف آنچه از رئال آنچلوتی دیده شد.
آمار معنادار و مثبت بنیتس در مادرید
نگاهی به نتایج رئال مادرید در دوران حضور رافائل بنیتس نشان دهنده تغییرات معنادار نزد سپیدپوشان مادریدی است. صرف نظر از صدرنشینی رئال مادرید با ۲۴ امتیازی که این تیم از ۱۰ بازی به دست آورده، آمار گلهای خورده رئال مادرید و نحوه آنها نشان میدهد ساختار دفاعی در رئال مادرید در حال تغییر است. رئال بنیتس در لیگ قهرمانان اروپا در ۴ مسابقه از جمله ۲ بازی در برابر پی اس جی با موتورهای تهاجمی قدرتمندش حتی یک گل هم دریافت نکرده است.
آنها در لالیگا در ۱۰ مسابقه فقط ۴ گل دریافت کردهاند و دارای بهترین خط دفاعی لالیگا هستند، در حالی که بارسلونا ۳ برابر رئال، یعنی ۱۲ گل دریافت کرده است.
نکته جالب دیگر این است که رئال مادرید امسال در هیچ یک از مسابقات خود با بنیتس گل اول را دریافت نکرده؛ به عبارت دیگر در هر ۴ مسابقه برابر بیلبائو، اتلتیکو مادرید، سلتاویگو و لاس پالماس که رئال در آنها دروازه خود را باز شده دید، ابتدا از حریف پیش افتاده و دریافت گل نیز مانع پیروزی مادرید نشده است. با مقایسه همین آمار با عملکرد رئال آنچلوتی در فصل گذشته با احتساب دیدار سوپرجام برابر اتلتیکو، در مییابیم رئال آنچلوتی در همین مقطع در ۵ بازی گل اول را دریافت کرده است که ۲ بازی از این این ۵ مسابقه به شکست مادردید منجر شده ضمن اینکه آنها در خانه سوسیه داد ۲ گل به این تیم زدند و سپس ۴ گل دریافت کردند و بازنده شدند.
رئال بنیتس با وجود اینکه از نظر تهاجمی در حد و اندازههای تیم آنچلوتی نیست اما تیمی فکورتر در بخش دفاعی است و همین مسئله میتواند در بلندمدت حامیان بنیتس نزد خانواده مادریدیستا را افزایش دهد. بنیتس در نظر دارد با همین تفکرات خاطره خوش لیورپول رویایی را در رئال مادرید تکرار کند. آیا او منتقدانش را ساکت خواهد کرد؟