به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو» ابوافضل ظهره وند سفیر پیشین ایران در ایتالیا با انتقاد از قراردادهای واردات محور دولت یازدهم با کشورهای ایتالیا و فرانسه گفت، با توجه به تبلیغات صورت گرفته در خصوص دستاوردهای این توافقات و تمایل کشورهای صنعتی به همکاری با ایران در سایه شرایط پسابرجام چنین ادعایی از سوی مسئولین قابل قبول نیست، ضمن آنکه در این نوع قراردادها باید سابقه رفتاری فرانسوی ها از جمله نوع مواضع آنها در مذاکرات با 1+5 و نیز نوع برخورد آنها در اعمال تحریمها توسط پژو و توتال مدنظر قرار می گرفت.
وی افزود: باید توجه داشت که شرایط اقتصادی کشورهای صنعتی به دلیل رکود و بیکاری بهترین فرصت برای انتخاب های بهینه ما بویژه در زمینه کالاهایی مانند اتومبیل می باشد. لازم بود و هست که به جای شتابزدگی در انجام این نوع قرار دادها معضل خودروسازی کشور را بطور ریشه ای حل می کردیم. حداقل می توانستیم با دامن زدن به رقابت میان کمپانی های خودروساز و تولید کنندگان هواپیما بهترین امتیاز را به دست آوریم. البته بنظر می رسد که انگیزههای قوی تری از انگیزه اقتصادی قرارداد با فرانسویهای ممسک را توجیه و پشتیبانی نموده باشد.
سفیر اسبق ایران در ایتالیا با رد این ادعا که سایر شرکتهای بزرگ خودروسازی مایل به همکاری با ایران نیستند ادامه داد، با توجه به رقابت شدید در این صنعت و نیاز کمپانی ها به بازار جذابی مانند ایران قطعا سایرین نیز تمایل به این همکاری دارند آنهم در شرایط پسابرجام. در دوره سفارت من در ایتالیا مذاکراتی را از طرف ایران خودرو با فیات پیگیری کردم و قائم مقام آقای منطقی مدیرعامل وقت ایران خودرو نیز سفری به آنجا داشت و به نتایج خوبی هم دست یافتند. نکته جالب توجه در ان گفتگوها و بازدیدی که از خطوط تولید فیات و بخش طراحی کارخانه و حتی تولید فراری صورت گرفت گلایه مدیر عامل کارخانه از ایران بود و اینکه علی رغم توافقات صورت گرفته با مسئول قبلی ایران خودرو دایر بر تولید چند مدل از فیات در ایران اقایان تعلل کرده و حتی یک مدل توافق شده ( سیهنا) را 4 سال است که بلا تکلیف نگه داشته اند و این ماشین دیگر مدل به روزی نیست، در شروع مذاکرات انها این نوع از برخورد را نشانه ای از عدم جدیت ما در همکاریها توصیف می کردند.
وی افزود، نکته جالب توجه در ارتباط با تمایل و جدیت طرف ایتالیایی برای همکاری با ایران این بود که در داخل ساختمان فیات دفتری را نیز برای استقرار نماینده اقایان که یک فرد ایرانی بود و از حضور ما نیز چندان راضی بنظر نمی رسید، اختصاص داده بودند و آن فرد به راحتی در داخل کارخانه تردد می نمود و به خیلی از بخشها و افراد نیز دسترسی داشت ولی بنابه دلایلی که چندان موجه و روشن نبود اقایان طی این مدت 4 سال با تخریب موقعیت ما در نزد طرف ایتالیایی فرصتهای فردی را به فرصتهای ملی ترجیح داده بودند.
ظهره وند در پایان تاکید کرد، موضوع شفافیت که مهمترین مشخصه کشورهای توسعه یافته می باشد یکی از راه حلهای جدی و اساسی در حل مشکلات کشور است و به عبارتی ریشه اصلی در مشکلات کشور در تمامی عرصه های اقتصادی نیز موضوع عدم شفافیت است. وقتی صحبت از رانت و حضور منافع پنهان افراد و جریانات به میان می اید، عدم شفافیت بستر اصلی از تحقق این منافع نامشروع خواهد بود، چیزی که در ایتالیا بنده از نزدیک شاهد این رویه از سوی طرفهای ایرانی بودم.
منبع: تسنیم