محمد ناصری مدیر کل تکنولوژی آموزشی آموزش و پرورش در گفت وگو باخبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ گفت: در دوران طلایی شکوفایی علم و فرهنگ سرزمینهای اسلامی، ترجمه اطلاعات و دانشهای سراسر جهان، شوق یادگیری را در مسلمانان بیشتر کرد و جایگاه مسلمانان به مرحلهای رسید که سایر کشورهای جهان از علم و دانش آنان استفاده کرد. اما متاسفانه در قرنهای اخیر، این رویه رو به افول رفت.
وی با بیان اینکه برای بازگشت به دوران شکوفایی علم باید بسترهای لازم فراهم شود افزود: یادآوری عصر طلایی بسیار ضروری است، ضمن اینکه نباید در تاریخ گذشته توقف نمود و باید نقش خود را در شرایط کنونی جهان که بسیار جلوتر در این حوزه هستند تبیین کرد.
مدیر کل تکنولوژی آموزشی آموزش و پرورش با اشاره به اینکه جوایز بهانهای برای طرح موضوعات مهم است اظهار داشت: یکی از نقشهای اعطای جوایزعلمی را میتوان در انگیزه بخشی به دانشمندان و محققان و نیروی محرکهای برای جوانترها قلمداد کرد، علاوه بر اینکه از تلاشهای افرادی که در این راه گام برداشتهاند تقدیر نمود.
وی با بیان اینکه جای خالی جایزه مصطفی(ص) احساس میشد، تصریح کرد: در جهان اسلام جایزه بزرگی چون جایزه مصطفی(ص) نداشتیم و جوایز از نگاه دینی، به طور عمده متعلق به کشورهای غیر اسلامی است. وقتی در شکلگیری این جایزه از شخصیتهای علمی برجسته و نهادهای مهم علمی و سایر کشورهای اسلامی بهره گرفته شده و از جانب آنها پذیرفته میشود، مشوق خوبی برای جوانان در توسعه علمی و فناوری است و در شناسایی توانایی علمی کشورهای جهان اسلام، گام بسیار موثری است.
ناصری تاکید کرد: برنامهریزی و تفکری که در پشت جایزه مصطفی(ص) وجود دارد بسیار مهم است اما این فکر و جریان باید به یک جریان فرهنگی تبدیل شود. جامعه علمی و فرهنگی ما هنوز دقیقا حد و اندازه این جایزه را نمیداند.
وی به تاثیر جایزه مصطفی(ص) در برگزاری مسابقه دانش آموزی نور ابن هیثم اشاره کرد و گفت: با توجه به شرایط روحی دانشآموزان و مقاطع سنی مختلف آنان، برگزاری مسابقات و جوایز در این رده سنی، نسبت به بزرگسالان تاثیر و اهمیت بیشتری دارد. جشنوارههای مختلف كه در سطح کشور و بینالمللی برگزار شده، بیانگر انگیزه و استقبال بیشتر دانشآموزان بوده است . در مسابقه نور ابن هیثم که برگرفته از نام جهانی سال "نور" است، طبعا شاهد انگیزه و اشتیاق بیشتر دانشآموزان خواهیم بود همانطور که شرکت 11 هزار نفر در مسابقه ابن هیثم ثابت کننده این واکنش خوب آنان است.
مدیر کل تکنولوژی آموزشی آموزش و پرورش با اشاره به رویکردهای تحولی در سیستم آموزش و پرورش بیان داشت: طی چند سال گذشته، آموزش و پرورش با آوردن فضای آموزشی به خارج از کلاس، دانشآموز را در شرایطی قرار میدهد که همه لحظات به دانشآموختن او کمک کند. و در این راه از انواع ابزارهای نوین استفاده می شود.
وی با بیان اینکه یادگیری تنها در کلاس درس حاصل نمیشود، تصریح کرد: مسابقه نور ابن هیثم با استفاده از ابزار فیلم در سادهترین شکل آن یعنی به کمک تلفن همراه، شکل نوینی از مطرح شدن یک موضوع علمی را، از زوایای مختلف دانش آموزان پرداخته است.
ناصری با اشاره به اینکه باید برای سیر کنجکاوی دانشآموزان جایگاهی تعیین کرد یادآور شد: هر دانشآموز استعداد بالقوهای دارد که باید شرایط شکوفایی و بستر فعالیت و جست و جوگری او فراهم شود و بی شک ایجاد فضاهای علمی بی تاثیر نیست. مسابقه نور ابن هیثم در برانگیختن استعداد و انگیزه دانشآموزان بسیار خوب عمل کرده است.
گفتنی است "مسابقه دانشآموزی نور ابنهیثم" توسط دبیرخانه جایزه مصطفی(ص) به منظور ارتقاء سطح نوآوري و خلاقيت نسل نوجوان و الگوسازي از شخصيتهاي علمي جهان اسلام اجرا شده است و اختتامیه این مسابقه با تقدیر از 200 دانشآموز برجسته در 17 اردیبهشتماه در تهران برگزار میشود.