اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سیف الله جلیلی، موسس موزه علم و فناوری در نشست خبری که ظهر امروز در این موزه برگزار شد، گفت: موزه علوم و فناوری جمهوری اسلامی ایران یکی از عرصه های تحقق آینده ای است که باید براساس برنامه توسعه بلند مدت کشور در پیشرفت علمی سرآمد منطقه باشیم و برای تحقق این هدف توجه ویژه به برنامه توسعه بلند مدت کشور اهمیت زیادی دارد.
موسس موزه علم و فناوری افزود: اکنون نگاه به موزه از دو جنبه مورد توجه است؛ یکی جمع آوری و نگهداری اشیا و دیگری جنبه ارتباطی و رسانه ای آنها. در واقع رویکرد رسانه ای به موزه یا بالاتر از آن یعنی موزه به عنوان یک موسسه فرهنگی و آموزشی اهمیت زیادی دارد. ما به دنبال ایجاد موزه ای هستیم که علاوه بر ایجاد رابطه بین علم و عمل به پذیرش خلاقیت و تفکر در بازدیدکنندگان منجر شود؛ از این رو موزه علوم و فناوری نه تنها به عنوان مکانی برای نمایش توانایی ها و قابلیت های گذشته و حال سرزمین ایران و تمدن ایرانی اسلامی است، بلکه مکانی برای چگونه خلاق شدن و متفکر شدن نیز می باشد.
جلیلی در ادامه بیان داشت: ایجاد پژوهشکده ها، جذب متوازن هیئت علمی و کارشناسان خبره، انجام پژوهش، ارتباط با دانشگاه ها و موسسات پژوهشی، استفاده از نظرات نخبگان و مشاوران توانا، برگزاری دوره های تخصصی کوتاه مدت و حرفه آموزی در زمینه موزه داری و نمایشگاه، افزایش مخاطبان شهری، ملی، منطقه ای و بین المللی، ایجاد موزه های استانی و تبلیغات و بازاریابی از عمده راهبردهای موزه برای پنج سال آینده خواهد بود و جذب حامیان مالی و خیرین برای دستیابی به اهداف موزه یکی از راهبردهای اصلی برای کاهش وابستگی به منابع دولتی است.
وی با اشاره به شعار موزه علوم و فناوری گفت: شعار ما این است: «موزه علوم و فناوری؛ موزه ای متفاوت در بنا، پژوهش، آموزش، طراحی و ساخت و تعامل با مخاطبان».
موسس موزه علم و فناوری در ادامه به معرفی واحدهای مختلف موزه علوم و فناوری پرداخت و گفت: معاونت پژوهشی، اجرایی، امور موزه ها، مدیریت طرح و برنامه، مدیریت ارتباطات و امور بین الملل از جمله قسمت های موزه علوم و فناوری است.
جلیلی درباره وظایف موزه علوم و فناوری گفت: این موزه پایگاهی است با محوریت علم جهت ارائه دستاوردهای علمی روز دنیا با شیوه جذاب و زبان ساده در قالب دستگاه ها، ابزار و وسایل آموزشی که با هدف افزایش سطح سواد و علم در جامعه بستری را فراهم می کند تا افراد بتوانند بر مبنای علاقه، دانش قبلی و ظرفیت یادگیری خود با ماهیت علوم مختلف به طور عملی آشنا شوند.
وی در ادامه تاکید کرد: موزه علوم و فناوری ایران در افق چشم انداز کشور سازمانی پویا است که سعی دارد به مردم و دانش پژوهان در سرتاسر کشور کمک کند تا آنها از ظرفیت های کامل خود آگاهی یابند و از دانش، خلاقیت و نوآوری برای یک زندگی بهتر استفاده کنند. موزه به عنوان نهاد برتر ترویج علم در کشور و مرکز معتبر پژوهش و نمایش مفاهیم و مباحث مطرح علم و فناوری مورد توجه و بازدید بسیاری از ایرانیان قرار گرفته است و در مجامع جهانی مرتبط نامی آشنا و موسسه ای فعال و تاثیرگذار است.
موسس موزه علم و فناوری درباره ماموریت موزه علم و فناوری گفت: این موزه به عنوان تنها موزه علوم و فناوری در سراسر کشور این وظیفه را برعهده دارد که با حفظ و تقویت میراث علمی دانشمندان اسلامی ایرانی ترویج و همگانی کردن علم و نمایش سیر تحول علم و فناوری در کشور را از طریق آموزش تعاملی لذت بخش و سرگرم کننده زمینه لازم را فراهم کند.
جلیلی در ادامه به برگزاری جشنواره علم و عامه توسط این موزه خبر داد و گفت: دومین جشنواره علم و عامه توسط موزه علوم و فناوری جمهوری اسلامی ایران برگزار می شود که محورهای جشنواره در بخش اصلی شامل ارائه، معرفی یا آموزش مفاهیم علمی به زبان ساده و در قالب ساخت ابزار برای آموزش و نمایش مفاهیم علمی، داستان های علمی و تخیلی، ساخت کلیپ علمی، جنگ و قصه گویی علمی، طراحی و ساخت اسباب بازی های علمی می باشد.
وی در ادامه اظهار داشت: محورهای جشنواره در بخش ویژه با موضوع بهینه سازی مصرف آب و انرژی شامل اجرای تئاتر، ساخت ابزار، نقاشی، پویا نمایی، شبکه اجتماعی و عکاسی ارائه می شود. راهکارهای کاربردی تولید انرژی پاک در محیط های خصوصی و عمومی، آگاه سازی مردم نسبت به تخریب محیط زیست، افزایش حساسیت و مسئولیت پذیری شهروندان در مقابل رفتارهای نادرست مصرف و تشویق و فرهنگ سازی عامه مردم برای اصلاح الگوی مصرف و انتقال و آموزش مفاهیم علمی مربوط به بهینه سازی مصرف، از جمله محورهایی است که در این جشنواره مورد تاکید است.
موسس موزه علم و فناوری با اشاره به مهلت دریافت آثار برای دومین جشنواره علم و عامه گفت: 15 مهر 95 آخرین مهلت دریافت آثار است و جشنواره 15 تا 20 آبان ماه برگزار می شود.
در ادامه احمدی، دبیر همایش سالانه موزه علوم و فناوری گفت: موزه علوم و فناوری در راستای تحقق مطالبات فرهنگی مقام معظم رهبری و هم چنین رسیدن به اهداف سازمانی خود که پژوهش، ترویج و عمومی سازی علم است، اقدام به برگزاری همایش تخصصی در حوزه موزه علوم و فناوری می کند.
وی به اهداف برگزاری این همایش اشاره کرد و افزود: هدف اصلی از برگزاری این همایش دسترسی به نتیجه آخرین تحقیقات علمی در حوزه ترویج و آموزش مفاهیم علمی در موزه های علم و بومی سازی آنها متناسب با فرهنگ ایرانی اسلامی و تبیین جایگاه موزه های علم در چرخه تولید، انتشار و یادگیری مفاهیم علمی است.
دبیر همایش سالانه موزه علوم و فناوری محورهای این همایش را برشمرد و افزود: محور اصلی همایش با دو رویکرد عمده تعیین می شود؛ توجه به کارکرد آموزشی موزه ها و توجه به شعار جهانی ایکوم که این دو رویکرد اهمیت زیادی دارند. موزه علوم و فناوری تاکنون پنج همایش سالانه در مقیاس ملی با حضور میهمانان خارجی و داخلی و با موضوعات کارگاه موزه علوم و فناوری پیشینه حال و آینده علم در موزه های علوم و فناوری، آموزش غیررسمی در موزه ها و مراکز علم، ترویج علم در موزه و مراکز فرهنگی و جامعه پایدار و جایگاه موزه در ترویج علم سبز برگزار شده است.
احمدی درباره تاریخ برگزاری این همایش گفت: امسال نیز همایش ششم موزه علوم و فناوری در مقیاس ملی و با رویکرد بین المللی سازی همایش با محوریت یادگیری مفاهیم علمی در موزه ها در روزهای ۱۴، ۱۵ و ۱۶ دی برگزار می شود.
وی درباره میهمانان خارجی این همایش گفت: در راستای بین المللی سازی این همایش، امسال دو تا سه میهمان خارجی در همایش حضور پیدا می کنند و البته کشورهایی نظیر تاجیکستان، افغانستان، پاکستان حضور دارند. مخاطبین این همایش اهالی علم و فرهنگ هستند و موزه قصد دارد تا با رعایت استانداردهای بین المللی علمی و اجرایی همایش را به سطح بین المللی برساند. در اولین گام دعوت از میهمانان و متخصصین خارجی انجام شده و در دومین گام عملیاتی نیز فراخوان همایش برای رایزن فرهنگی مستقر در سفارت خانه کشورهای فارسی زبان ارسال خواهد شد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: محصول این همایش علاوه بر تبیین جایگاه موزه های علم در چرخه تولید، ترویج و انتشار علم، ارائه روش های بومی برای آموزش مفاهیم علمی است.
در ادامه حسین مدنی، دبیر نشست فصلی سار گفت: سار به معنی سخنرانی اندیشه های راهبر است که در آن تجربه های زیستی که به ثمر رسیده و از مرحله ایده گذشته است، به اشتراک گذاشته می شود و تمام کسانی که ایده و فعالیت و خلاقیت و نوآوری داشتند، در این نشست حضور دارند و می تواند کمک زیادی به اقتصاد دانش بنیان کند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: در نخستین نشست سار 9 سخنران به سخنرانی پیرامون ایده های خود که عملی شدند، پرداختند و ۱۳ شهریور ماه همزمان با روز بزرگداشت ابوریحان بیرونی دومین نشست فصلی سار برگزار می شود.