گروه ورزشی خبرگزاری دانشجو، محمدمهدی حاجیپروانه فوتبال، این روزها بحث نخست فضای سیاسی و فرهنگی کشور شده است. در روزها و شبهایی که حال و هوای عاشورایی دارد، بازار اظهارنظر و نامهنگاری در این یکی دو روز داغتر از همیشه شده است. از آیتالله «محمد یزدی» عضو فقهای شورای نگهبان گرفته تا «علی مطهری» نماینده مجلس شورای اسلامی و حتی «افشینعلاء» و «عبدالجبار کاکایی» شاعر و «مهراب قاسمخانی» نویسنده و کارگردان طنز، همه از برگزاری یا عدم برگزاری مسابقه فوتبال در شب عاشورای حسینی؟ع؟ ابراز نگرانی میکنند. صحبت و مذاکره درباره تغییر زمان بازی، جابهجایی میزبان و مهمانبازی و حتی حاضر نشدن مقابل حریف نیز، راست یا دروغ مطرح شده است. وعدههایی که البته هیچ یک به لحاظ قانونی شدنی نیست. از یک سو، قانون فیفا، اجازه تغییر در زمان روزهای موسوم به «FIFA Day» را نمیدهد و از سوی دیگر عدم حضور در بازی مهمی که ما میزبان آن هستیم، حاشیههای فراوانی دارد که رسیدن به آن را تقریباً غیر ممکن میکند.
جانمایه کلام مخالفان برگزاری این بازی، نگرانی از شکسته شدن حرمت شب عاشورا و عزای امام حسین (ع) با رفتار تماشاگران در شادی پس از گلهای احتمالی ایران است. آنان معتقدند این بازی باید به هر صورت ممکن، لغو یا زمان آن جابهجا شود. از جمله آیتالله یزدی در نشست خبری یازدهم مهرماه خود در این باره واکنش نشان داد. او گفت: «اگر قرار است این مسابقه فوتبال تعطیل شود بهتر از حرمتشکنی است. اگر قرار باشد که برای حفظ حرمت عاشورا قبل از مسابقه مداحی صورت بگیرد، پس از گل توسط ایران آیا کسی خوشحالی نخواهد کرد و آیا میتوان جلوی خوشحالی مردم را گرفت؟» در سوی دیگر اما، موافقان برگزاری بازی معتقدند برگزاری این مسابقه فوتبال همزمان با شب عاشورا، ارتباطی با هتک حرمت حضرت سیدالشهدا (ع) و عزاداران حسینی ندارد. آقای «علی مطهری» در بخشی از نامهاش در این باره به آیت الله یزدی نوشته است: «فرضاً مردم برای گلی که ایران به کره جنوبی بزند خوشحال شوند و عدهای ابراز شادی کنند آیا این امر به معنی خوشحالی و شادی برای شهادت امام حسین(ع) و هتک حرمت و اهانت به ساحت سیدالشهداست؟» از سوی دیگر، آقای «افشین علاء» شاعری که اتفاقاً دیدگاههای سیاسی همسو با مطهری دارد، در نامهای به این نماینده، پاسخ نامه او را هم داده است. علاء در بخشی از نامهاش به مطهری نوشته است:
« این اولین باری بود که با خواندن نامه شجاعانه دیگری از شما احساس غرور و شادی نکردم! ... فوتبال مهم است، ولی احساسات اکثریت مردم سوگوار سالار شهیدان (ع) مهمتر از آن است. آن قدر مهم که به احترام آن از بازی فوتبال در شب عاشورا صرف نظر کنیم!» اما آقای «عبدالجبار کاکایی» نیز به نوعی پاسخ «افشین علاء» را داد. او در بخشی از یادداشتش نوشت: «مردمی که عید و محرم را در هم ادغام کردند و به زندگیشان شکوه بخشیدند، معطل فتوای این و آن نیستند که بروند یا نروند... در استادیوم و حسینیه بازاست، شما نگران چه هستید ؟» همه اینها در حالی است که ایران، سابقه میزبانی از یک رقابت مهم آسیایی در روزهای عزاداری محرم را داشته است. هشتم اردیبهشت ماه 1378، همزمان با 12 محرم، استقلال ایران که میزبان مرحله نهایی رقابتهای قهرمانی جام باشگاههای آسیا بود به دیدار «دالیان» چین رفت. دیداری که در آن، شالهای عزا، پرچمهای سیاه «یا حسین (ع)» و مداحیها و سینهزنیهای تماشاگران و بازیکنان باشگاه ایرانی را در خاطرهها ماندگار کرده است. آن روز، تجربهای تاریخی برای فوتبال ایران بود. تجربهای که نشان داد وقتی به هر دلیل( اعم از بیتوجهی مدیران فدراسیون فوتبال یا نبود کرسیهای مهم تصمیمگیری در کنفدراسیون فوتبال آسیا یا هر دلیل دیگری) ناچار به برگزاری مسابقهای ورزشی همزمان با ایام خاص عزاداری شدهایم، میتوانیم با مدیریت صحیح، پرهیز از احساسات زودگذر و تصمیمگیریهای درست و به موقع، از این «تهدید» به عنوان «فرصت» مناسبی برای تعظیم شعائر دینی و معرفی فرهنگ ناب عاشورایی استفاده کنیم.
مسابقه ایران - کره جنوبی در شب عاشورای امسال، حالا تبدیل به فرصتی کمنظیر شده است که مدیرییت مدبرانه و همراهی مسوولانه را میطلبد. فرصتی که استادیو آزادی را تبدیل به بزرگترین حسینیه ایران خواهد کرد.