اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
حسین صانعی، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک دانشگاه تهران و دبیر انجمن فناوری پسماند و زیست انرژی در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: در سال های اخیر در جامعه مصرف گرایی بدون فرهنگ سازی و ایجاد زیرساخت های مناسب بالا رفته، که باعث آلودگی محیط زیست شده است. به کرات دیده ایم قوطی ها و بطری های مصرف شده در محیط زیست رها می شود، به همین جهت یک تیم دانشگاهی متشکل از اساتید، دانشجویان مهندسی مکانیک، مباحثی با نام بازیافت نوین را شروع و به دنبال آن طرحی را ارائه کرده اند.
وی افزود: این تیم در قالب انجمن فناوری پسماند و زیست انرژی فعالیت می کنند و بررسی ها و مطالعاتی را بر روی کشورهای پیشرفته انجام داده اند. برهمین اساس توانسته ایم پروژه سهباران را ارائه کنیم. سهباران مخفف سامانه همگانی بازیافت بطری یک بار مصرف در ایران است. این پروژه هنوز اجرایی نشده و مطالعات روی آن در حال انجام است.
صانعی در خصوص این طرح توضیح داد: در گذشته از بطری های شیشه ای استفاده می شد که فروشنده با گرفتن گرویی، مصرف کننده را وادار به بازگرداندن آن بطری می کرد. با استفاده از این الگو، طرح ما براین اساس است که مبلغی بین 10 تا 20 درصد قیمت نوشیدنی بر روی آن افزوده می شود و مشتری با بازگرداندن بطری آن مبلغ را از فروشنده پس می گیرد؛ تفاوت این کار این است که این بار این گرویی توسط تولید کننده و با مشورت مرکز پردازش سهباران بر روی نوشیدنی افزوده می شود.
این دانشجو در ادامه بیان داشت: دستگاههایی به نام RVM وجود دارد که در بسیاری از کشورها استفاده می شود و دریافت بطری ها را به صورت مکانیزه انجام می دهد.
وی ادامه داد: یکی از اهداف این طرح این است که چون در کشور تنها 20 درصد بطری ها به چرخه بازیافت برمی گردد، می توانیم این درصد را به راحتی تا عدد 80 افزایش دهیم . کشورهایی که این طرح را اجرایی می کنند در دنیا زیاد هستند، چرا که بحث تفکیک و بازیافت زباله ارزش بالایی دارد.
صانعی ادامه داد: جمع آوری و دفع زباله، انسداد جوی ها و دیر تخریب پذیر بودن مواد بطری ها از دیگر مسائلی است که به ضرورت انجام این طرح اشاره دارد.
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک دانشگاه تهران در پایان خاطر نشان کرد: اجرای این طرح کمک زیادی در مباحث اقتصاد دورانی می کند و این اقتصاد میتواند زیرمجموعه ای از اقتصاد مقاومتی باشد. اقتصاد دورانی به این معنی است که پس از مصرف، کالا دوباره به چرخه فروش بازمی گردد. سود تخمینی اجرای این طرح برای شهری مانند تهران سالانه حدود 600 میلیارد تومان است.
تنها راه صحیح همین است.