اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، شرکت فنی و مهندسی کهکشان آریایی در مهر ماه سال 1385 توسط جمعی از فارغ التحصیلان خلاق رشته مهندسی مکانیک دانشگاه فردوسی مشهد با هدف طراحی نوین، مشاوره موثر و تولید دقیق در زمینههای فنی و مهندسی شامل صنایع قالب سازی، ماشین سازی، تاسیسات، کنترل و مکاترونیک در اداره ثبت شرکتهای مشهد با شماره ثبت 27443 تاسیس شد.
این شرکت از ابتدا شروع فعالیت خود، آموزش فنون و مهارتهای تخصصی ویژه مهندسین را در دستور کار خود قرار داده است و با برگزاری دورههای آموزشی نرم افزارهای مهندسی در این مدت به این مهم دست یافته است .
چشم انداز این شرکت که با عنوان گروه صنعتی «فومکا»، سازمانی است یکپارچه که با تکیه بر راهبرد تنوع همگن، دارای بیش از نیمی از بازار خدمات آموزشی، شهره در طراحی و شبیه سازی فرآیندها و قطعات خاص و پیچیده با بالاترین کیفیت در ابعاد مهندسی و ایمنی، پیشرو در نوآوری و توسعه فناوریهای مدرن بازیافت محصولات پلیمیری و یکی از چهار شرکت برتر کشور در این حوزه خواهد بود.
در راستای سلسله مصاحبههای «معرفی شرکتهای مراکز رشد دانشگاه فردوسی مشهد» این بار با شرکت رشد «کهکشان آریایی» به گفتوگو نشستیم.
حسین حسینی، مدیر عامل شرکت فناور کهکشان آریایی در این گفتوگو در خصوص فعالیتهای این شرکت گفت: شرکت ما در مهر ماه سال 1385 توسط جمعی از فارغ التحصیلان خلاق رشته مهندسی مکانیک دانشگاه فردوسی مشهد با هدف طراحی نوین در حوزه مکانیک و مکاترونیک، مشاوره موثر و تولید دقیق در زمینههای فنی و مهندسی شامل صنایع قالب سازی، ماشین سازی، تاسیسات، کنترل و مکاترونیک در اداره ثبت شرکتهای مشهد به ثبت رسید.
وی با اشاره به این مطلب که در سال 87 وارد حوزه بازیافت شدیم و اولین قرارداد خود را با شرکت ایران خودرو خراسان منعقد کردیم، بیان کرد: بر اساس این قرارداد یک دستگاه پرس فشرده ساز زباله را ساختیم.
مدیر عامل شرکت فناور کهکشان آریایی ادامه داد: با توجه به اینکه این شرکت دارای حدود ۳۰۰۰ نفر پرسنل بود زبالههای بسیاری هم در خط تولید و هم در حوزه انسانی تولید میشد که این دستگاه این مشکل آنان را برطرف میکرد.
اولین کارخانه صنعتی «بازیافت ظروف یکبار مصرف کشور» را ساختیم
حسینی تصریح کرد: همچنین در سال 89 گروه صنعتی «فومکا» با ارائه طرح بابازیافت ظروف یکبار مصرف به شهرداری مشهد و عقد قرارداد همکاری با آنان در سال 92 اولین کارخانه صنعتی «بازیافت ظروف یکبار مصرف کشور» را با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در مجتمع بازیافت مشهد به بهره برداری رساندیم.
این صنعتگر با بیان این نکته که این خط با ظرفیت 30 تن گرانول ظروف یکبار مصرف پلی استایرن و پلی پروپیلن مشغول به فعالیت است، بیان داشت: جلوگیری از خروج ارز به میزان 500 هزار دلار سالانه بابت واردات گرانول، کاهش حجم میادین دفن زباله و کاهش آلودگی زیست محیطی، ایجاد ارزش افزوده بالا جلوگیری از تولید گازهای سمی ناشی از سوزاندن زبالههای یونولیتی، سرانه اشتغالزایی 18 نفر مستقیم و بیش از 50 نفر غیر مستقیم و استفاده محصولات بازیافت این خیط در صنایع خودروسازی، مبلمان شهری، لوازم صوتی و تصویری، کامپیوتر، یخچال فریزر و غیره از جمله مزایای این طرح است.
وی افزود: این طرح با سرمایه بالغ بر 15 میلیارد ریال و بازگشت سرمایه دو سال توسط این گروه صنعتی راه اندازی شده است و روزانه حدود یک و نیم تا دو تن و سالانه حدود 500 تن تولید داریم.
مدیر عامل شرکت فناور کهکشان آریایی تاکید کرد: با توجه به اهمیت موضوع از دیدگاه زیست محیطی و همچنین میزان ماندگاری بالای زبالههای پلیمیری که به عنوان مواد اولیه این خط محسوب میشود، وجود واحدهای مشابه در دیگر شهرهای کشور امری حیاتی و گاهی است جهت کمک به کاهش آلودگی محیط زیست.
حسینی ضمن تاکید بر این نکته که این خط با بالاترین دقت و با کیفیتی قابل رقابت با خطوط اروپایی ساخته شده است، گفت: این طرح در سال 92 جزو 20 طرح برتر جشنواره ملی علم تا عمل و یکی از طرحهای برتر جشنواره شیخ بهایی شد.
این صنعتگر تصریح کرد: چنانچه بتوانیم این طرح را در سایر استانها نیز پیاده کنیم هم به محیط زیست کمک کردهایم و هم جلوی خروج بخش زیادی از ارز را گرفتهایم.
وی افزود: بخش دیگری از حوزه کاری ما ماشین سازی است که در حوزه مکانیک و مکاترونیک جهت تامین و ساخت ماشین آلات در صنایع مختلف غذایی، نظامی و غیره در حال فعالیت میباشد که در دو سال گذشته قراردادهای مختلفی چه در مشهد و چه در خارج از مشهد در این خصوص داشتهایم.
ساخت اولین خردکن بردهای الکتریکی در ایران
حسینی ساخت اولین خردکن بردهای الکتریکی ایران را از دیگر محصولات واحد فناور کهکشان آریایی خواند و در رابطه با این محصول بیان کرد: این محصول در حوزه بازیافت ضایعات الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد و خوردایش ضایعات الکتریکی را انجام میدهد.
مدیر عامل شرکت فناور کهکشان آریایی خاطرنشان کرد: این محصول برگرفته از یک دستگاه خردکن آلمانی است که از نظر قیمت حدود یک پنجم دستگاه آلمانی و از نظر کیفیت بسیار بالاتر از آن میباشد.
وی یادآور شد: همچنین اولین دستگاه سوراخ کن بطریهای پِت را در ایران در سال 94 ساختیم که در خطوط بازیافت کارخانههای بازیافت ظورف پِت استفاده میشود به این شکل که محتویات بطری را خارج میکند تا راندمان خط تولید را بالا ببرد.
سال آینده اولین «شریدر ضایعات آهن» را خواهیم ساخت
این صنعتگر با اشاره به این موضوع که این دستگاه حدود 20 تا 30 درصد راندمان خط تولید را با مصرف برق کم بالا میبرد، تصریح کرد: یکی دیگر از طرحهایی که در حال ساخت آن هستیم و چنانچه آن را بسازیم برای اولین بار در ایران خواهد بود «شریدر ضایعات آهن» است که در حال حاضر تنها سه کشور آلمان، آمریکا و کانادا این دستگاه را میسازند و چنانچه ما آن را بسازیم چهارمین کشور خواهیم بود.
حسینی ادامه داد: این دستگاه ضایعات آهن را که حجم بسیار زیادی دارند با ظرفیت 20 تن در ساعت خرد میکند و دستگاه بسیار پیشرفتهای محسوب میشود.
مدیر عامل شرکت فناور کهکشان آریایی یادآور شد: پیش بینی میکنیم سال آینده این دستگاه ساخته شود و چنانچه ساخته شود قیمت دستگاه یک و نیم میلیارد خواهد بود که نمونه خارجی آن بیش از دو میلیارد است و دارای وزنی بیش از 20 تن خواهد بود.
به گفته حسینی این دستگاه در صنعت فولاد کاربری بالایی دارد و قیمت تولید آهن از براده در هر کیلو 80 تومان میشود که در تناژ بالا رقم بالایی میشود.
وی تاکید کرد: نیاز به این دستگاه بسیار زیاد است و روزی نیست که برای تهیه این دستگاه با شرکت تماس نگیرند.
مدیر عامل شرکت فناور کهکشان آریایی در ادامه سخنان خود در خصوص بحثهای حمایتی از مراکز رشد و شرکتهای دانش بنیان گفت: ما در حوزه کاری خود نیازمند حمایتهای مالی بالاتری داریم و چنانچه این حمایتها صورت گیرد میتوانیم حدود 30 درصد ظرفیت بازار را از آن خود کنیم؛ اما امروز با این میزان سرمایه گذاری تنها دو درصد ظرفیت بازار را تامین کردهایم.
وامهای بانکی صرفه اقتصادی ندارد
حسینی ضمن گلایه از بهره بالای وامهای بانکی، بیان داشت: این میزان بهره بانکی باعث شده است که اخذ وام برای ما توجیه اقتصادی نداشته باشد، بنابراین باید حمایتهای دولتی پای کار بیاید و وامهایی با بهره پایین و تنفس دو تا سه ساله در اختیار شرکتها بگذارد.
وی در خصوص حمایتهای صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: این صندوق تنها از محصولاتی حمایت میکند که دانش بنیان شده باشد و به طور مثال از یک سبد محصول حمایت نمیکند به این معنا که چنانچه یک شرکت چندین محصول تولید میکند باید تمامی محصولاتش دانش بنیان شده باشد، از تمامی محصولات حمایت کند؛ در غیر اینصورت تنها از همان محصولی حمایت میکند که دانش بنیان شده باشد و اینگونه نیست که یک شرکت را به طور کلی در حوزه ماشین سازی دانش بنیان بدانند.
این صنعتگر در خصوص حمایتهای دانشگاهی نیز گفت: دانشگاه در ابتدای کار مکان در اختیار قرار داد و حدود 30 میلیون تومان وام داد که کافی نبود و ما با این میزان تنها میتوانستیم طرح را جلو ببریم نه اینکه صنعتی را ایجاد کنیم.
برای 30 نفر کارآفرینی کردهایم
حسینی در ادامه با بیان این مطلب که این شرکت برای 30 نفر به صورت مستقیم کارآفرینی کرده است، شکل گیری شرکتهای رشد را زمینهای برای کاهش بیکاری جوانان و خاصه جوانان تحصیلکرده دانست و گفت: البته متاسفانه دانشجویان امروز پیگیر نیستند و با روبرو شدن با یک مشکل میدان را خالی میکنند.
مدیر عامل شرکت فناور کهکشان آریایی با تاکید بر این موضوع که بسیاری روحیه مقاومت ندارند، خاطرنشان کرد: البته دانشگاه میتواند بستری برای ایجاد این شرکتها باشد؛ اما مسئولان خود تجربه این را ندارد که سازو کار بچیند و بستری برای رقابت فراهم کند.
چه مشکلاتی بر سر راه شرکتهای مرکز رشد است؟
وی درگیریهای مالیاتی، بیمه، نحوه بازاریابی و عدم اطلاع از بخشنامههای دولتی را از دیگر مشکلات بر سر راه تازه کاران این عرصه برشمرد و تصریح کرد: بسیاری از دانشجویان و یا فارغ التحصیلانی که وارد این حوزه میشوند ابتدای کار هیچ سررشتهای از مسائل مالیاتی و بیمهای ندارند و توان استخدام کارشناس این حوزه را هم ندارند، بنابراین مجبور است خود اظهارنامه مالیاتی را پر کند.
حسینی بیان داشت: دانشگاه باید بستری را فراهم کند که هر فرد در ابتدای تاسیس شرکت با این سازوکارها و معافیتهای مالیاتی آشنا شود و پس از آن نیز در دورههای آموزشی مداوم شرکت کند؛ چراکه بسیاری از افراد با توجه به اینکه از این معافیتها آگاهی ندارند مجبور به پرداخت مالیات شدهاند.
این صنعتگر تاکید کرد: حتی بسیاری از مواقع بیمه گران نیز از بخشنامههای دولتی و معافیتهایی که دولت برای شرکتهای مرکز رشد در نظر گرفته است، اطلاع ندارند و این عدم هماهنگیها کار را بسیار مشکل میکند.
دانشگاه اجازه استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی را نمیدهد
وی در ادامه یکی از عوامل کاهش هزینه مراکز رشد مستقر در دانشگاه را استفاده از تجهیزات و آزمایشگاههای دانشگاه دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه استفاده از این تجهیزات بروکراسی سخت و زمانبری دارد و حتی در بسیاری از مواقع به طور کلی اجازه استفاده را نمیدهند.
حسینی در بخش دیگری از سخنان خود وضعیت ارتباط صنعت و دانشگاه را در کشور ضعیف ارزیابی کرد و بیان داشت: 70 درصد این عدم ارتباط به دانشگاه باز میگردد و 30 درصد به صنعت.
مدیر عامل شرکت فناور کهکشان آریایی گفت: صنعتگران و خاصه صتعتگران بخش خصوصی با توجه به لطماتی که از شرکتهای دانشگاهی خوردهاند، نمیپذیرند که بار دیگر با آنان طرف قرارداد شوند و این میطلبد که دانشگاه فضا را تغییر دهد.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از مشکلات این حوزه این است که صنعتگر هیچ گاه مشکلات خود را به دانشگاه نمیگوید و همین میشود که این ارتباط ضعیف است.
حسینی در پایان پیشنهاد داد: چنانچه صنعتگران برای ارتباط با اساتید با مراکز رشد دانشگاهها ارتباط برقرار کنند و پروژههای خود را از آنان بخواهند و از مراکز رشد ضمانت اجرا طلب کنند به طور حتم کار پیش خواهد رفت؛ اما وقتی صنایع با اساتید ارتباط برقرار میکنند، اساتید کار را به دانشجو میسپارد و خودش هیچ نظارتی ندارد و این میشود که از کلیت طرح بیاطلاع است و صنعتگر را از دانشگاه ناامید میکند.
تهیه کننده: فرزانه زراعتی