به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مواد غذایی که تماما بر پایه شیر هستند در گروه لبنیات جای می گیرند. اکثر اوقات این شیر، شیر گاو بوده اما گاهی نیز از شیر بز، گوسفند، گاومیش و ... استفاده می شود. پروتئین های اصلی موجود در شیر کازئین ها، پروتئین های سرم شیر و ایمونوگلوبولین ها بوده و درصد چربی شیر معمولا بین 3.2 تا 6 درصد متغیر است. قند شیر نیز از نوع لاکتوز می باشد. این ماده مفید در عین حال می تواند آسیب هایی را به دنبال داشته باشد؛ به عنوان مثال برخی از افراد دچار عدم تحمل لاکتوز یا آلرژی به شیر هستند. همچنین زیاده روی در مصرف لبنیات موجب افزایش کلسترول و چربی های اشباع در بدن شده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد. در ادامه چند مورد از مواد اولیه صنایع لبنی را بررسی خواهیم کرد.
اسید لاکتیک
اسید لاکتیک ماده مرطوب کننده و بی رنگ است که کاربردهای فراوانی در صنایع غذایی، پزشکی، کشاورزی، محصولات آرایشی و بهداشتی، صنعت و ... دارد. این اسید آلی به طور طبیعی در شیر و سایر محصولات لبنی وجود دارد و به آن غلظت داده و همین طور سبب خصلت ضد میکروبی آن می شود. اما به صورت مصنوعی نیز ساخته می شود. خرید اسید لاکتیک نیز به دلیل همین طیف کاربردهای گسترده به میزان قابل توجهی صورت می گیرد. این ماده در نساجی برای رنگ پذیری پارچه به کار می رود. در صنایع غذایی نیز از اسید سیتریک در تهیه خیارشور و ترشی و برخی مواد دیگر چون گوشت، کیک، پنیر، بستنی، سبزیجات، آبجو و ماست نیز استفاده می شود. این ماده در صنعت داروسازی نیز ماده اولیه پرکاربردی است؛ به عنوان مثال در ترکیبات موادی چون لاک و جوهر به کار می رود. از دیگر کاربردهای اسید لاکتیک می توان به استفاده در محصولات مراقبت کننده از پوست و لایه بردارها، مواد از بین برنده چین و چروک ها و لکه های پوستی، چرم دباغی، نگهدارنده مواد غذایی و نگهدارنده و مرطوب کننده لوازم آرایشی و بهداشتی اشاره کرد. همچنین این اسید آلی برای فعالیت های بدن انسان ضروری بوده و توسط بافت های بدن تولید می شود. اسید لاکتیک نگهدارنده قوی بوده که می تواند به تنظیم pH، افزایش مدت زمان نگهداری محصولات، بهبود طعم و رنگ و کیفیت مواد غذایی و ... کمک کند. اسیدیته این ماده در سطح متوسطی بوده و به عنوان یک افزودنی به نوشیدنی ها و آبمیوه های ترش مزه اضافه می شود. به طور کلی این پودر جهت تنظیم طعم ترشی در مواد غذایی استفاده می شود.
ایزوله سویا
یکی از مواد افزودنی که طرفداران زیادی در سراسر دنیا دارد، ایزوله پروتئین سویا است. سویا ماده ای حاوی 90 درصد پروتئین بوده و از لوبیا تهیه شده و به صورت خشک شده در بازار وجود دارد. به طور کلی از سویا سه نوع محصول مختلف با میزان پروتئین بالا تولید می شود که عبارتند از آرد سویا، کنسانتره سویا و ایزوله پروتئین سویا. ایزوله سویا شامل ایزوفلاون بوده و می تواند پلاکت های خون را مهار کرده، سطح هموسیستئین را کاهش دهد، جذب کلسترول در روده کوچک را کنترل کند و فشار خون را کاهش دهد. همچنین دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و استروژنی بوده و ضد انعقاد خون می باشد. از ایزوله سویا برای جهت بهبود بافت فرآورده های گوشتی و افزایش پروتئین استفاده می شود. علاوه بر فرآورده های گوشتی این ماده در انواع نان، نوشیدنی های کم کالری، لبنیات، تنقلات، غلات صبحانه، مکمل های پروتئین و مواد انرژی زا، سوپ ها، سس ها و غذاهای آماده و ... نیز به کار می رود. یکی از شرکت های فعال در حوزه فروش مواد اولیه، شرکت پیشگامان شیمی است. این شرکت در زمینه فروش ایزوله سویا نیز فعالیت کرده و یکی از واردکنندگان این ماده در ایران به شمار می آید که ایزوله سویا 90 درصد را از آلمان و چین وارد ایران می کرده و در بسته بندی های مختلف به فروش می رساند. بنابراین اگر قصد خرید ایزوله سویا را دارید، به سایت ما مراجعه فرمایید.
دی استات سدیم
این ماده نوعی نمک اسیدی است که از اسید استیک و سدیم استات تشکیل شده است. کریستال های این ماده در تنظیم pH و آزاد کردن مواد نگهدارنده نقش داشته و به عنوان یک طعم دهنده و چاشنی در میان وعده ها، سس ها، چیپس ها، کوکی ها، نان ها و سوپ ها استفاده می شود. این ماده نگهدارنده ضد باکتری بوده و برای جلوگیری از ایجاد و رشد کپک به مواد غذایی افزوده می شود و مدت زمان نگهداری آن ها را افزایش می دهد. سازمان غذا و داروی ایالات متحده و مقامات کنترل مواد غذایی در اروپا بدون ضرر بودن این ماده را تایید کرده اند و به همین دلیل فروش دی استات سدیم در سراسر جهان آزاد و بلامانع است. از دیگر کاربردهای آن می توان به استفاده به عنوان افزودنی و ضد کپک در صنعت پخت پز، مهار کننده قالب و تهویه مطبوع خمیر نان، نگهدارنده گوشت رمز و مرغ و نیز استفاده در تولید فوم و صنایع عکاسی و بهبود دهنده خوراک دام در کشاورزی اشاره کرد.