به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، یکی از معروفترین ژنها در تحقیقات سرطانی، ژن تومور (TP53) است که رشد تهاجمی چندین نوع سرطان به جهشهای این ژن نسبت داده میشود.
از این رو تشخیص و بررسی توالی ویژه این ژن میتواند برای مشاهده پیشرفت سرطان و درمان بیمار مفید باشد. از اینرو ساخت یک حسگر زیستی بسیار حساس و توسعه روشهای تشخیص سریع DNA برای تشخیص اولیه سرطان بسیار اهمیت دارد. در میان روشهای موجود، حسگرهای زیستی الکتروشیمیایی امکان انجام این امر را فراهم میکنند.
در این راستا پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف با هدف ساخت و بررسی یک نانوحسگر زیستی فوق حساس در تشخیص سریع توالیهای DNA (پدیده هیبریداسیون) مربوط به جهش ژنهای سرطانی، از جمله ژن TP53 مطالعاتی را اجرا کردند.
روش تولید ساده، هزینه پایین، پاسخ سریع، حساسیت بالا و گستره تشخیص خطی گسترده از ویژگیهای نانوحسگر زیستی حاصل به شمار میرود. همچنین حسگر حاصل از پایداری (14 روز) و قدرت انتخاب خوبی برخوردار بوده و قابلیت تولید مجدد را نیز دارد.
در ساخت این نانوحسگر زیستی، از رشد الکتروشیمیایی نانوذرات طلا بر روی نانولولههای کربنی منظم بهره گرفته شد. این روش در ساخت حسگرهای زیستی بسیار حساس (ژنو حسگرها) برای تشخیص سریع جهشهای ژنی و توالیهای DNA، قابل کاربرد است.
استفاده از نانوذرات طلا بر روی نانولولههای کربنی منظم، دلیل اصلی افزایش شدید حساسیت حسگر زیستی ساخته شده است. این پدیده در نتیجه بر هم کنش مضاعف (سینرژیکی) حاصل از منظم بودن نانولولههای کربنی به همراه هدایت و اثرات الکتروکاتالیستی بالای نانوذرات طلا است، که منجر به بهبود فوقالعادهی دانسیتهی اتصال DNA به سطح الکترود میشود.