به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ محمد جواد عمرانی، جمشید محبت خانی، مشاور رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ضمن بازدید از خبرگزاری دانشجو، در پاسخ به سوال پیرامون محیطبانان و شرایط کاری آنها اظهار داشت: محیط بانان، کارکنان اجرایی سازمان محیط زیست کشور هستند. یعنی اگر ما کارکنان را به دو دسته تقسیم کنیم؛ حوزه میدانی و یا عملیاتی به محیط بان و یا کارکنان اجرایی اطلاق میشود و حوزه ستادی که کارمندان هستند.
او ادامه داد: کارکنان یگان محافظت از محیط زیست همان محیط بانان هستند که از نظر کمیت نصف جمعیت کارکنان محیط زیست را تشکیل میدهند.
وی افزود: موجودی محیط بان ما نزدیک به ۴ هزارنفر هستند که این عدد طبق چارت سازمانی محیط زیست باید نزدیک به ۸ هزارنفر باشد. یعنی با توجه به چارت سازمانی ما حدود ۵۰ درصد محیط بان مجری داریم که در مناطق چهارگانه به طور شبانه روزی در ۶۰۰ پاسگاه محیط بانی خدمت رسانی میکنند.
محبت خانی اظهار داشت: در حوزه محیط بانان، اولین موضوع این است که آنها در حوزه اجرایی، بیشترین حوزه کاری شان مباره با مخربان محیط زیست و شکارکشها است، که وقتی محیط بانان در مقابل آنها قرار میگیرند، در واقع از جان خودشان مایه میگذارند تا از محیط زیست حفاظت کنند.
وی افزود: در همین این راستا ما تا به امروز ۱۴۵ نفر شهید و نزدیک به ۲۹۱ نفر هم جانباز داریم. برای همین همیشه تاکید کرده ایم که تجهیزات و امکاناتی که در اختیار محیط بانان قرار میگیرد باید مناسب باشد.
محبت خانی اذعان داشت: با توجه به اهمیت وجود این عزیزان که به نوعی ویترین سازمان هستند و از طرفی انجام کار مسلحانه که عینا برابر با کارکنان نیروی مسلح، شیفت بندی، درجه و پاسگاه دارند، ولی ردیف استخدامی آنها کارمندی است. این اولین مظلومیت یک محیط بان است که داریم سعی میکنیم تطبیق سازی شود.
مشاور رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست پیرامون تغییر شرایط محیط بانان طی چندسال گذشته تصریح کرد: پنج سال پیش، زمانی که من وارد این حوزه شدم و این مسئولیت را تحویل گرفتم، هیچ کدام از محیط بانان در هیچ زمینهای بیمه نبودند. ولی از دوسال پیش محیط بانان ما در هفت بعد بیمه دارند. برای مثال ما به خانوادههای دو محیط بانی که اخیرا در همدان جان خودشان را در حین انجام وظیفه از دست داده بودند ۸۶۵ میلیون تومان تحویل دادیم، در حالی که این مبلغ تا ۴-۵ سال گذشته صفر بود.
وی در ادامه گفت: در زمینههای دیگر یک درصدهایی بود که حوزه ستادی آن را دریافت میکردند، ولی در حوزه اجرایی آن را دریافت نمیکردند که از سال گذشته در احکام حقوقی آن عزیزان عملیاتی شد و همچنین جیره غذایی را توانستیم نهادینه بکنیم.
وی افزود: مبلغ امسال آن ۴۵۰ هزارتومان بود، ما درخواست کردیم این مبلغ برای سال آینده حداقل به دوبرابر افزایش پیدا کند.
محبت خانی ادامه داد: اقدام دیگر خرید یک هزار و ۲۰۰ دستگاه تریل ۲۵۰ سی سی ساخت داخل است. الان موضوع موتورسیکلت ما تقریبا حل شده است. به طوری که تعداد موتورسیکلتهایی که تحویل استانها داده ایم، به قدری بوده است که در برخی از استان ها، مقداری را به عنوان پدافند غیرعامل قرار داده اند.
وی افزود:همچنین امسال برای اولین بار حدود ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومن برای هر محیط بان استحقاقی انفرادی در ۱۷ قلم صورت ملی خرید و تحویل شد. امیدواریم بتوانیم تکرار آن را در سال آینده با کیفیت بهتر تکرار کنیم.
مشاور رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست گفت: هدف گذاری دیگری هم که برای سال ۱۴۰۲ داریم این است که بتوانیم در خودرو هم یک تحولی ایجاد کنیم، چرا که الان واقعا در بحث کیفیت و کمیت خودرو مسئله داریم. عدد هدف خرید یک هزار دستگاه است.
وی در رابطه با درگیریها و چالشهای محیط بانان گفت: بالاترین آمار ما با توجه به حیات وحش و میزان درگیریها در استانهای فارس، مازندران، گلستان، لرستان، کهگیلویه و بویر احمد و چهارمحال بختیاری است.
وی افزود: پس از آن در استان سمنان بحث توران را داریم برای یوزپلنگ که برای ما بسیار مهم است و به آن توجهات ویژه شده است. مثلا برای سایت توران، سه تریل بعد از تقسیم از خود ستاد به آنها داده شد تا بتوانند حفاظت بهتری انجام دهند.
مشاور رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست اظهار داشت: امسال توانستیم ۴ هزار و ۱۲۴ قبضه سلاح شکاری غیر مجاز و ۴۷ سلاح جنگی را کشف کنیم که رقم قابل توجهی است. همچنین ۱۰ هزار و ۹۷۲ پرونده قضایی در حوزه تخلف مربوط به یگان حفاظت تشکیل شده است. تعداد کل دستگیر شدههای ما در حوزه تخلفات زیست محیطی نیز ۱۰ هزار و ۹۶۱ نفر بوده است.
وی افزود: در حوزه حیات وحش، یکی از نگرانیهای ما بحث آب بود. با بارندگیهای امسال، ان شاءالله از نظر آبی مناطق ما مشکلی نخواهد داشت که باعث شود جابجایی حیات وحش را داشته باشیم.
محبت خانی در رابطه با تعداد زاد و ولد گونههای حفاظت شده اظهار داشت: خوشبختانه آخرین سرشماری امسال درصدی ارتقا را نشان میداد.
وی در ادامه گفت: یکی از گونههایی که بسیار برای ما با اهمیت است، یوز است. ولی برخلاف گفتهها آمار دقیقی از تعداد یوزها در دسترس نیست. ولی مشاهده یک سری از گونه ها، باعث یک برون رفتی از نگرانیهایی که داشتیم شد.
محبت خانی اذعان داشت: هم در طبیعت و هم در اسارت اتفاقات خوبی افتاد که شاید بتوان گفت در سطح جهان برای یوز پلنگ آسیایی بی نظیر است.
مشاور رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در رابطه با برنامههای آتی یگان گفت: چیزی که برای سال آینده در دستور کار است برای محیط بانان، یکی بحث خودرو است و دیگری استحقاقی سالانه خود محیط بانان است.
او ادامه داد: نزدیک به ۲۲ میلیارد تومن بودجه ما در محیط بانی بود. تعداد موجودی که محیط بانان باید داشته باشند نیز مشخص است. ولی سعی میکنیم سقف را نزدیک به هم بکنیم، ضمن این که یک درصدی را برای استانهای خاص میگذاریم.
ادامه این مصاحبه در روزهای آینده منتشر خواهد شد.