صحبت هاي وزير بهداشت درباره بيمارستان زنان ميرزا كوچك خان، آنقدر قاطع بود كه اگر شخصا مدتي از دوره آموزش را در آن نگذارنده بودم ...
گروه علمي «خبرگزاري دانشجو»؛ بخشي از صحبت هاي وزير بهداشت در ديدار با نمايندگان بسيج دانشجويي: «بيمارستان ميرزا كوچك خان بيمارستان بسيار خوبي است و ما بايد در آنجا فوقتخصص نوزادان بگذاريم؛ چون آنها NICU بزرگي دارند. فوق تخصص هاي نوزادان ما اكثريتشان آقا هستند ولي در عين حال آنها در بخش نوزادان هستند و در LABRE (اتاق زايمان) نمي آيند و زماني در LABRE مي آيند كه نوزاد ناجوري به دنيا بيايد و نياز داشته باشد احيا شود.
آنها در قسمتي ديگر نوزاد را تحويل ميگيرند و او را احيا ميكنند و كاري با مادر او ندارد؛ يعني ما اگر بعضي از كارها را انجام ندهيم سلامت مادر و بيماران به خطر ميافتد. بيمارستانهاي ما رزيدنت هم ميپذيرند؛ چراكه بسياري از بيمارستانها شبها اين رزيدنتها را به برنامه آموزشي خود ميآورند و اين ها رعايت ميكنند و بيمار را كاملا ميپوشانند و اين در تمام بخشهاي زنانه ما انجام ميشود و وقتي اين عمل پوشش كامل شد، رزيدنتها وارد ميشوند؛ شبها كار بيهوشي را انجام ميدهند اما صبح تا عصر تمام وقتهاي جغرافيايي مربوطه خانم ميباشد.»
يكي از طرح هاي بسيار خوبي كه در دوره كنوني وزارت بهداشت تصميم به انجام آن گرفته شد، گسترش بيمارستان هاي زنان در سطح كشور است كه بسيار طرح خوب و به جايي مي باشد و البته انتظار مي رفت زودتر از اينها انجام شود؛ چراكه كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس و حتي كشورهاي اروپايي طبق گفته هاي دوستان، مدت هاست داراي بيمارستان هايي هستند كه تمام خدمات بهداشتي و درماني را توسط خانم ها به مراجعه كنندگان خانم ارائه مي دهند و از حضور آقايان به طور جدي در اين محيط ها جلوگيري مي كنند تا بتوانند آرامش روحي و رواني مراجعه كنندگان خانم را حفظ نموده و ميزان رضايت آنها را ارتقا دهند.
اما متاسفانه در چند بيمارستان جامع زنان در شهر تهران كه به عنوان نمونه هاي كشوري وجود دارد، برخلاف نام اين بيمارستان ها كه اين تصور را به ذهن متبادر مي كند كه مراجعه كنندگان خانم با طيب خاطر مي توانند به اين مراكز مراجعه كرده و مطمئن باشند كه به جز نگراني در مورد بيماري يا مشكل سلامتي خود، نگراني مضاعفي درباره عدم رعايت حريمشان در مراكز درماني ندارند- آن چيزي كه در تمام مراكز درماني انتظار مي رود حاكم باشد- اما متاسفانه واقعيت اين گونه نيست.
صحبت هاي وزير بهداشت در باره بيمارستان زنان ميرزا كوچك خان، آنقدر قاطع بود كه اگر شخصا مدتي از دوره آموزش را در اين بيمارستان نگذارنده بودم هيچ شكي درباره صحت آنها به خود راه نمي دادم؛ . پس برخود لازم ديدم برخي از روندهاي جاري و معمول در اين بيمارستان را كه خود نيز شخصا شاهد بوده ام بيان كنم:
در اين بيمارستان متخصص بيهوشي آقا به عنوان عضو هيئت علمي مشغول به كار هستند كه حضورشان در اتاق عمل چند روز در هفته و در شيفت صبح است و در زمان شيفت كاري، تمام طول عمل جراحي از لحاظ قانوني بايد برسر عمل حاضر باشند (البته شايد بهتر باشد از ماهيت اعمال جراحي در رشته زنان و مامايي سخني نگويم). علاوه بر ايشان رزيدنت بيهوشي آقا در اكثريت شب ها در اتاق عمل حاضر مي باشند. اين را كنار اين مسئله قرار دهيد كه خود شاهد فعاليت رزيدنت بيهوشي خانم در اتاق عمل اورولوژي -با ماهيت ويژه اعمال جراحي اين رشته براي آقايان - بوده ايم و حال اين سوال مطرح است كه چرا هركسي در جايگاه خود قرار ندارد.
لازم به ذكر است كه در شروع جراحي، بيمار خانم براي لحظاتي در وضعيت كاملا برهنه قرار دارد و بيان اينكه رزيدنت آقا بايد زماني كه بيمار در وضعيت پوشيده قرار گرفت، وارد اتاق عمل شود اما براي بسياري از كاركنان و پزشكان تعجب آور است؛ چرا كه معمولا -نه در اين بيمارستان و نه در بيمارستان هاي ديگر- هيچ گاه اين اتفاق نمي افتد.
در مورد فوق تخصصين نوزادان نيز بايد ذكر شود كساني كه در اتاق زايمان براي نوزادان بدحال فراخوانده مي شوند معمولا رزيدنت هاي اطفال هستند نه فوق تخصص نوزادان! خود شاهد بوده ايم كه رزيدنت اطفال آقا، وارد اتاق زايمان شدند نه آنكه نوزاد را تحويل بگيرند البته طبيعي است كه در موارد اورژانس براي نجات جان نوزاد، امكان اين اقدام وجود ندارد پس آيا عقل حكم نمي كند رزيدنت هاي اطفال خانم به كار گرفته شوند؟
باوجود آنكه چندين بار تاكنون وجود مشكلاتي از اين دست در بيمارستان هاي زنان به شخص وزير بهداشت بازتاب داده شده است اما هربار ايشان اين مسائل را رد نموده اند كه مورد اخير نيز در ديدار با نمايندگان بسيج دانشجويي بوده است كه در بالا بدان اشاره شد. حال بيان اين سخنان ناشي از عدم اطلاع وزير محترم بهداشت است يا...؟
در پايان لازم است مجدد تاكيد شود كه گسترش بيمارستان هاي زنان در تمام كشور حتما بايد به عنوان يكي از سياست هاي كلان وزارت بهداشت پيگيري شود اما مطمئنا بارفع نقايص موجود وارتقاي آنها.