کد خبر:۲۰۶۷۳۹
تأملي بر پاسخ‌ وزير بهداشت در ديدارهاي دانشجويي - 3

آيا وزير بهداشت از بودجه كنترل جمعيت اطلاعي ندارد؟!

برنامه‌هاي كنترل جمعيت در مراكز بهداشتي - درماني نه تنها نسبت به قبل تفاوتي نكرده اند بلكه فرم‌هاي كشوري آن، متنوع تر و به تفكيك ...
گروه علمي «خبرگزاري دانشجو»؛ «من مي‌پذيرم برنامه تنظيم خانواده و كنترل جمعيت با وزارت بهداشت است ولي تداوم آن به خصوص در سال‌هاي اخير به وزارت بهداشت ربطي ندارد و بيشتر به يك بستر فرهنگي در كشور مربوط مي‌شود كه بايد اينها در كشور اصلاح شود، اين مسئله مشكلات تربيتي، روانشناختي در خانواده ايجاد كرده است....
 
 يك بودجه خيلي كمي هم ظرف سه سال گذشته وزارت بهداشت داشته است و ما اصلاً سال گذشته بعد از صحبت‌هاي مقام معظم رهبري رفتيم برنامه كنترل جمعيت را برداشتيم و در رديف بودجه‌اي حذف شد...
 
 ما الان نظرمان اين است كه به عنوان دوره گذار نرخ جمعيت را از 3/1 درصد به 3/2 درصد برسانيم و بگوييم هر خانواده‌اي دو تاسه فرزند داشته باشند تا نرخ نهايي بارداري به 5/2 برسد يعني بين دو تا سه فرزند و ما الان روي اين مسئله در حال سرمايه‌گذاري هستيم...
 
 الان وزارت بهداشت حداقل بنده مي‌دانم 4-3 سال است كه هيچ كار كنترل جمعيتي، نه تنظيم خانواده‌اي انجام نمي‌دهد و معتقديم بايد برعكس اين كار را انجام دهيم كه آن هم به همكاري بين بخشي بقيه دستگاه‌ها نياز دارد...»

مطالبي كه خوانديد بخشي از صحبت هاي وزير بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي در ديدار با فعالين بسيج دانشجويي در ماه مبارك رمضان سال جاري است. شنيدن اين سخنان نه تنها موجب اعجاب شد كه سوالات زيادي را نيز به وجود آورد سوالاتي از قبيل آنكه :
 
چگونه مي شود كه «يك بودجه خيلي كمي هم ظرف سه سال گذشته وزارت بهداشت داشته است و ما اصلاً سال گذشته بعد از صحبت‌هاي مقام معظم رهبري رفتيم برنامه كنترل جمعيت را برداشتيم و در رديف بودجه‌اي حذف شد.» اما اين بودجه خيلي كم هم براي تامين كليه خدمات تنظيم خانواده اعم از قرص و اعمال جراحي سرپايي به صورت رايگان در مراكز بهداشت و درمان وپايگاه هاي بهداشت  سراسر كشور، كافي است هم براي تقدير و تشويق مالي در سال گذشته از بهياراني كه بيشترين ارجاع جهت عمل جراحي وازكتومي (بستن لوله ها در مردان) را در هر منطقه از كشور انجام داده اند؟؟
 
اگر وزارت بهداشت رديف بودجه اي به اين امر اختصاص نداده پس اين بودجه ها وميليونها تومان هزينه اي كه صرف اين اقدامات مي شود از كدام رديف بودجه ، تامين مي گردد؟؟ يا بهتر است پرسيده شود كدام «سازمان» براي كنترل جمعيت در ايران ، رديف بودجه اختصاص داده است؟؟
 
چگونه مي شودكه «برنامه تنظيم خانواده و كنترل جمعيت با وزارت بهداشت است ولي تداوم آن به خصوص در سال‌هاي اخير به وزارت بهداشت ربطي ندارد» اما هم چنان درس تنظيم خانواده براي رشته هاي مختلف دانشگاه ها به صورت يك درس عمومي ارائه مي شود؟

چگونه مي شود كه «الان وزارت بهداشت 4-3 سال است كه هيچ كار كنترل جمعيتي، نه تنظيم خانواده‌اي انجام نمي‌دهد و معتقديم بايد برعكس اين كار را انجام دهيم» اما در خانه هاي بهداشت، برخوردهاي تشويقي تا تحكم آميز با افراد براي قرار گرفتن تحت پوشش خدمات 46 مشهود است؟ تا آنجا كه گاهي اوقات احساس مي شود افراد به اجبار تحت پوشش اين خدمات قرار مي گيرند؛ چرا كه خدمات تنظيم خانواده همراه و در ترازي برابر با واكسيناسيون، مراقبت هاي دوران بارداري و سلامت كودكان به عنوان چهار خدمات بهداشتي اساسي و رايگان در روستاها و شهرها در مراكز بهداشت ارائه مي شود خدماتي كه كليه افراد تحت پوشش هر مركز ملزم به دريافت آنهاست.
 
مساله آنقدر ها پيچيده نيست كافي است به يكي از مراكز بهداشتي – درماني روستايي يا شهري در سراسر كشور سري بزنيد و شاهد باشيد چه مي گذرد؟ برنامه هاي كنترل جمعيت در مراكز بهداشتي – درماني نه تنها نسبت به قبل تفاوتي نكرده اند بلكه فرم هاي كشوري آن، متنوع تر و به تفكيك براي روشهاي مختلف شده است. چگونه است كه شخص وزير از اختصاص اين بودجه ها و اين اقدامات در وزارت تحت مسئوليت خود اطلاعي ندارند؟؟
 
چگونه مي شود كه بالاترين مقام يك كشور مي فرمايند: «ما بايد در سياست تحديد نسل تجديدنظر كنيم. سياست تحديد نسل در يك برهه‌اى از زمان درست بود؛ يك اهدافى هم برايش معين كردند. آنطورى كه افراد متخصص و عالم و كارشناسان علمىِ اين قسمت تحقيق و بررسى كردند و گزارش دادند، ما در سال ۷۱ به همان مقاصدى كه از تحديد نسل وجود داشت، رسيديم. از سال ۷۱ به اين طرف، بايد سياست را تغيير ميداديم؛ خطا كرديم، تغيير نداديم.
 
امروز بايد اين خطا را جبران كنيم. كشور بايد نگذارد كه غلبه‌ى نسل جوان و نماى زيباى جوانى در كشور از بين برود؛ و از بين خواهد رفت اگر به همين ترتيب پيش برويم؛ آنطورى كه كارشناس ها بررسى علمى و دقيق كردند. اينها خطابيات نيست؛ اينها كارهاى علمى و دقيقِ كارشناسى‌شده است.
 
اگر چنانچه با همين وضع پيش برويم، تا چند سال ديگر نسل جوان ما كم خواهد شد - كه امروز قاعده‌ى جمعيتى ما جوان است - و بتدريج دچار پيرى خواهيم شد؛ بعد از گذشت چند سال، جمعيت كشور هم كاهش پيدا خواهد كرد؛ چون پيرى جمعيت با كاهش زاد و ولد همراه است. يك زمانى را مشخص كردند و به من نشان دادند، كه در آن زمان، ما از جمعيت فعلى‌مان كمتر جمعيت خواهيم داشت. اينها چيزهاى خطرناكى است؛ اينها را بايستى مسئولين كشور بجد نگاه كنند و دنبال كنند. در اين سياست تحديد نسل حتماً بايستى تجديدنظر شود و كار درستى بايد انجام بگيرد. اين مسئله‌ى افزايش نسل و اينها جزو مباحث مهمى است كه واقعاً همه‌ى مسئولين كشور - نه فقط مسئولين ادارى - روحانيون، كسانى كه منبرهاى تبليغى دارند، بايد در جامعه درباره‌ى آن فرهنگ‌سازى كنند؛ از اين حالتى كه امروز وجود دارد - يك بچه، دو بچه - بايد كشور را خارج كنند. "

اما وزير بهداشت آن كشور مي گويند : ما الان نظرمان اين است كه به عنوان دوره گذار نرخ جمعيت را از 3/1 درصد به 3/2 درصد برسانيم و بگوييم هر خانواده‌اي دو تاسه فرزند داشته باشند تا نرخ نهايي بارداري به 5/2 برسد يعني بين دو تا سه فرزند و ما الان روي اين مسئله در حال سرمايه‌گذاري هستيم و ...
 
چه كسي جوابگوي اين سوالات است؟ مسئول به معناي كسي است كه مورد سوال قرارمي گيرد؛ نه تنها در اين زمان بلكه توسط وجدان هاي آگاه در آينده نزديك  كه به گفته افراد متخصص امر، با ادامه روند كنوني، در چند سال آينده  رشدجمعيت كشور منفي خواهد شد. مسئول كيست؟؟؟
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار