امروز جنبش دانشجویی به لحاظ پیچ تاریخی جهان در جایگاه بسیار ویژه ای قرار دارد و ضربان حرکت او نه تنها نبض جامعه ایران بلکه شریان جهان اسلام را تحت تاثیر قرار می دهد.
به گزارش گروه سياسي «خبرگزاري دانشجو»؛ انقلاب اسلامی ایران به پشتوانه حضور مردم و به رهبری خمینی کبیر به پیروزی رسید و نقطه عطفی را در تاریخ جهان بر جای گذاشت؛ در این عرصه جنبش دانشجویی به عنوان آوانگارد جریانهای انقلابی ثابت کرد که همواره به عنوان شاقول حرکت های اجتماعی سیاسی و فرهنگی شناخته می شود و البته آن را در عرصه 8 ساله جنگ سخت نیز به رخ کشید.
این نقش جنبش دانشجویی تا آن حد ظهور و بروز پیدا کرد که رهبر انقلاب در جمع اعضای اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل آنها را حلقه های پیش برنده نظام می خواند و می فرماید: «برخی از استراتژیست های خارجی در اوایل انقلاب این تحلیل را دادند که انقلاب ایران از روش های ویژه ای برای تثبیت، رشد و پیشرفت خود بهره برداری کرده که بی سابقه است؛ که از جمله اینها ایجاد انجمن های اسلامی است و اینها هسته های انقلابی مومنی هستند که انقلاب متکی به اینها است. هر چند انها دیر فهمیده بودند اما درست فهمیده بودند. انجمن های اسلامی در هر جا عبارت بودند از آن مجموعه های پر انگیزه با ایمان های روشن، با احساسات پر جوش که مثل یک موتوری همه آن مجموعه را با خودشان حرکت می دادند و پیش می بردند و انجمن های اسلامی دانشجویان در طول زمان کارهای با ارزشی را در دانشگاه ها انجام دادند.»
امروز اما جنبش دانشجویی به لحاظ پیچ تاریخی جهان در جایگاه بسیار ویژه ای قرار دارد و ضربان حرکت او نه تنها نبض جامعه ایران بلکه شریان جهان اسلام را تحت تاثیر قرار می دهد فلذا قدم های این جنبش باید حساب شده تر از قبل و دقیق تر باشد.در سال آینده تحصیلی جنبش دانشجویی باید به چند نکته مهم توجه کند که اجمالا بدان می پردازم:
1-در پیچ تاریخی حاضر آنچه پیشبرنده گفتمان دینی ایران اسلامی است، بدنه ای از جامعه باید مبلغ اندیشه دینی انقلاب ما باشند و این بدنه کسی نیست به جز همین جنبش دانشجویی که باید با تسلط بر مبانی فکری نظری اسلام در عرصه جنگ نرم حضور پیدا کند و از خشم غرب در مقابل اسلام و توهین هایی که از سر ضعف تئوریک آن نشأت می گیرد پیداست که دانشجویان می توانند در این عرصه موفق باشند.
رجوع جنبش دانشجویی به آرا و نظرات نخبگان فکری گفتمان انقلاب همچون اندیشه های شهید مطهری؛ آیت الله مصباح یزدی و استاد رحیم پور ازغدی در حیطه اعتقادی، شهید آوینی در حیطه فرهنگی ، بازخوانی آرای امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری در زمینه نظام سازی باید در اولویت امور باشد و از طرفی معرفی این مراجع فکری به دانشجویان نیز تنها از دست همین جریان بر می آید که در دانشگاه به عنوان جهت نمای باقی دانشجویان شناخته می شوند.
2-همچنان که جنبش دانشجویی در ایران مرکز ثقل حرکت های اجتماعی محسوب می شود؛ این جریان در کشور های دیگر نیز همین نقش را ایفا می کند و برای انتقال مفاهیم انقلاب به ملت های دیگر باید این اندیشه ها به جریان دانشجویی آن برسد و این نیاز حس می شود که راهکاری برای ارتباط دانشجویان فعال ایران با سایر کشور ها بویژه کشورهای جهان اسلام ایجاد شود.
3-امروز که عرصه جنگ سخت جای خود را به جنگ نرم داده است جنبش دانشجویی باید بداند که استقلال و پیشرفت فرهنگ پایه استقلال و پیشرفت اقتصاد و سیاست و اساس قدرت بازدارندگی ملتها در برابر دنیای سلطه است پس باید کار فرهنگی آن هم به شکل جبهه ای راهبرد اصلی این جریان باشد و توزیع محصولات فرهنگی گفتمان انقلاب اسلامی دستور کار عملیاتی تشکلهای دانشجویی قرار بگیرد.
4-هر حکومتی برای الگو قرار گرفتن علاوه بر پشتوانه ایدئولوژیک نیاز به اثبات کارامدی دارد و این مهم محقق نمی شود مگر به سیمای پیشرفت؛ پیشرفتی که عدالت را به همراه خود به ارمغان بیاورد. ایران به پشتوانه ایدئولوژی اسلامی خود توانسته است فکر نوینی را به جهانیان معرفی کند و با سلاح مقاومت کارآمدی خود را نشان دهد اما ادامه راه منوط به تولید هر چه بیشتر علم به عنوان گرانبهاترین کالای جهانی است. علمی که می تواند زمینه ساز ایجاد یک اقتصاد ایمن و جامعه ای بی نیاز و مستقل باشد.
ایجاد بستر مناسب آزاداندیشی و تبادل آرا که به تولید فکر نو و تفکر و تعقل دانشجو می انجامد و خوراک اساتید متعهد و متخصص را فراهم می آورد در این مجال به شدت حس می شود و جنبش دانشجویی باید با توان مضاعف برای تحقق این خواسته که رهبر معظم انقلاب بارها بر آن تاکید کرده اند همت گمارد.
5-لازمه دانشگاه پویا؛ دانشجوی با نشاط است و نشاط سیاسی یکی از تاثیر گذارترین حیطه های دانشجویان می باشد. جنبش دانشجویی بنا به وظیفه خود باید این نشاط سیاسی و فضای تضارب آرا را بوجود بیاورد. کار سیاسی به معنای آگاهی بخشی سیاسی و شناساندن عرصه سیاست به دانشجویان تنها بواطه تحلیل های هم جنس آنها باید صورت پذیرد و باید به جامعه با همان ذره بینی نگاه کرد که دانشجو نگاه می کند نه آنکه سیاسیون بر اساس مطامع حزبی و گروهی خود نشان می دهند.
گفتمان سازی وظیفه تشکلهای دانشجویی و مطالبه رهبر معظم انقلاب از آنهاست. گفتمانی که جهت بخش جریان های سیاسی قرار گیرد و مطابات اصلی مردم در آن به چشم آید. نکته مهمی که نباید مغفول واقع شود این است که فرهنگ دینی جدای اط سیاست آن نیست و سیاست بدون اجتماع نمی شود و همه اینها در یک جهت قرار می گیرد که محور آن گفتمان است.
6-نقد عالمانه و واقع بینانه نسبت به فضای کشور تکمیل کننده پازل پیشرفت است و انتقاد به فضای اجتماعی از وضع موجود به وضع مطلوب دستور کار جنبش دانشجویی است. استقلال جنبش دانشجویی که قطعا به استقلال دانشگاه می انجامد در کنار آرمانخواهی همراه مصلحت سنجی و بدور از محافظه کاری جلوه گر زیباترین شعارهای انقلاب خواهد بود و این سازکاری است که نسبت جنبش دانشجویی را با نهاد های مختلف فرهنگی سیاسی و اجتماعی کشور مشخص می کند.