کد خبر:۲۱۵۴۱۳
همایش روز جهانی فلسفه -1

داوری اردکانی: فیلسوفان سخنگویان وجودند

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: فلیسوفان فلسفه را نساخته‌اند و فیلسوف کسی نیست که حرفی را جعل کند و آن حرف دنیاگیر شود.
به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»، داوری اردکانی عصر امروز در همایش روز جهانی فلسفه در ایران معاصر که با موضوع «بررسی وضعیت فلسفه در ایران معاصر» و به همت موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در این موسسه برگزار شد، گفت: ما به فلسفه نیاز داریم و در عین حال، نیاز نداریم؛ ما به‌عنوان کسانی که مشغول کسب نان و آب هستیم به فلسفه نیاز نداریم.
 
وی افزود: جامعه‌ هم به فلسفه نیاز دارد و حداکثر فلسفه را به فرد محصور می‌کند و فرد هم که سوژه است؛ اما اگر فلسفه نباشد و فیلسوفان که قائل به فلسفه هستند، نباشند قوام جمع دستخوش سستی می‌شود.
 
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: فلسفه امر ناپیدایی است که هر کجا نباشد، نبود آن احساس می‌شود؛ حتی جوامع 2500 سال پیش هم دین و حکمت داشتند.
 
چه هنگام فلسفه اسلامی و جهان را درک می کنیم
 
داوری اردکانی خاطرنشان کرد: فلسفه هم یکی از انحای تفکر است که به جامعه قوام می‌دهد و قوام جوامع جدید به فلسفه است؛ البته فلسفه علت همه چیز نیست.
 
وی بیان داشت: ما امروز به فلسفه و به همه صورت‌های فلسفه نیازمند هستیم؛ ما به فلسفه اسلامی نیاز داریم تا نهال وجود ما استحکام یابد و مهیا شویم تا فلسفه جدید را بفهمیم و اگر فلسفه جدید را فهمیدیم، جهان را بهتر درک کنیم و آن هنگام فلسفه اسلامی و جهان خود را درک نماییم.
 
رئیس فرهنگستان علوم در ادامه گفت: افلاطون در نامه هفتم می‌گوید که من هیچ وقت به شما درس فلسفه ندادم و فلسفه اصلا قابل تعلیم نیست و بعدها هم این سوال مطرح بود که آیا فلسفه قابل تعلیم است یا خیر؛ فلسفه افلاطون قابل تعلیم است و همه مردم باسواد، از خواندن آثار افلاطون لذت می‌برند.
 
داوری اردکانی افزود: فلسفه یک صورت علمی دارد و یک صورت عینی که قابل تعلیم است؛ افلاطون عقل را به عقل بسیط و عقل تفصیلی تقسیم کرد که عقل بسیط را نمی‌توان به کسی داد، اما وقتی عقل بسیط تفصیل پیدا می‌کند آن هنگام قابل تعلیم می‌شود.
 
وی بیان داشت: ما گاهی فکر می‌کنیم فلسفه را فیلسوفان ساخته‌اند اما فیلسوف نیست که یک حرفی را جعل می‌کند و آن حرف دنیاگیر می‌شود؛ فیلسوف سخنگو است و هر چه گوش شنواتری داشته باشد، سخنش مخاطبان و قبول کنندگان بیشتری دارد.
 
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه جامعه فلسفی، فلسفه را تشخیص می‌دهد، گفت: ما می‌توانیم هیچ کاری با فلسفه تحلیلی نداشته باشیم اما اثر اصیل، خودش از خودش دفاع می‌کند و ما از آن دفاع نمی‌کنیم؛ در واقع او از ما که مدافع آن هستیم، دفاع می‌کند.
 
داوری اردکانی با اشاره به اینکه رد و اثبات کار فلسفه است، گفت: البته این حکم که مثلا فلان فیلسوف اخلاق را خراب کرده و یا به فلسفه لطمه زده است، غلط نیست و ممکن است فیلسوفانی بنای اخلاقی را سست کرده باشند؛ می‌توان او را بازخواست و محاکمه کرد اما نمی‌توان او را نفی کرد.
 
زبان ما در سعدی و حافظ کمال پیدا می‌کند
 
وی گفت: 2500 سال است که از مواضع مختلف با فلسفه مخالفت شده اما فلسفه هنوز هست و فیلسوفان سخنگویان وجودند.
 
رئیس فرهنگستان علوم با اشاره به زبان منطق و شعر خاطرنشان کرد: ما نمی‌توانیم همه جا با زبان دقیق منطق حرف بزنیم وگرنه شعر وجود نمی‌داشت؛ زبان ما در سعدی و حافظ کمال پیدا می‌کند و اگر من گاهی در فلسفه چیزی می گویم که شاعرانه باشد ممکن است بخواهم نقص خود را بپوشانم اما نباید حرفی را که به زبان شاعرانه گفته می‌شود حمل بر ناچیزی و فقر فلسفه کرد.
 
در ادامه افتتاحیه همایش روز جهانی فلسفه، سایت «نور» (سایت موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران) به آدرس www.irip.ir  توسط دکتر رضا داوری اردکانی رونمایی شد.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار