شاپور خاکبیز در گفتوگو با خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص واردات برخی محصولات ورزشی توسط تولیدیها گفت: اینکه یک تولیدکننده در بعضی از موارد مجبور به وارد کردن محصولات خارجی است، نشان میدهد که صنعت با مشکلات زیادی روبروست، البته اکثر تولیدکنندگان به دلیل ارجح بودن سود به واردات رو میآورند.
وی در ادامه افزود: با همکاری دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران اخیراً نمایشگاه تجهیزات ورزشی داخلی را برپا کردیم تا تولیدکنندگان را به سمت تولید گرایش دهیم.
مسئول برگزاری نمایشگاه تجهیزات ورزشی یادآور شد: ما قصد رقابت با نمایشگاهی را که وزارت ورزش و جوانان برگزار کرد، نداریم؛ چرا که کیفیت نمایشگاه ما از لحاظ تعداد شرکتکنندگان و غرفه آرایی به پای آن نمایشگاه میرسد.
مبلغ کل نمایشگاه تجهیزات ورزشی داخلی به اندازه یک غرفه نمایشگاه وزارت ورزش هم نبود
خاکبیز خاطرنشان کرد: میتوان گفت مبلغ دریافتی برای کل این نمایشگاه به اندازه یک غرفه نمایشگاه وزارت ورزش هم نبود، اما مزیت این نمایشگاه، رویکرد تولید ملی آن بود.
وی یادآور شد: این، تنها نمایشگاهی بود که تولیدکنندگان ایرانی در آن حضور داشتند و زمینه آشنایی تولیدکنندگان و دانشگاهیان را فراهم کرد؛ چرا که علم و صنعت باید یک نقطه تلاقی داشته باشد تا محصول برتر به وجود آید.
مسئول برگزاری نمایشگاه تجهیزات ورزشی وجود ضعفهای این نمایشگاه را تأیید کرد و گفت: ما می دانیم که ضعفهای زیادی در برگزاری این نمایشگاه وجود دارد و این امر به ضعفهای تولیدکنندگان و بداقبالیهایی که در سال تولید ملی بر آنها روا شده است، بر میگردد.
در سال حمایت تولید ملی در عمل هیچ تغییری در شرایط تولیدکنندگان ندیدیم
خاکبیز خاطرنشان کرد: برای رسیدن به هدف مطلوبتر باید تولیدکنندگان را به سمت تولید محصولات باکیفیتتر ترغیب کنیم و این چیزی است که در ابتدای سال به عنوان شعار مطرح شد، در حالی که در عمل کوچکترین تغییری در شرایط تولیدکنندگان به وجود نیامده است؛ من اعتقاد دارم برگزاری نمایشگاه تجهیزات ورزشی با حضور تولیدکنندگان داخلی در این شرایط یک دستاورد بزرگ در صنعت، بخصوص ورزش است.
وی در خصوص استقبال کم از این نمایشگاه گفت: این مسئله به ضعف ما در جامعه بر می گردد؛ چرا که وقتی یک گروه می خواهد کاری را در سطح تولید ملی انجام دهد باید به تنهایی وارد میدان شود، در حالی که برای چنین برنامههایی باید سایر سازمانها نیز مشارکت داشته باشند.
مسئول برگزاری نمایشگاه تجهیزات ورزشی در ادامه افزود: بسیاری از رسانهها میل و رغبتی به پوشش اخبار این نمایشگاه نداشتند و اخبار آن را منعکس نکردند؛ حال این سوال مطرح می شود که چرا در سال تولید ملی باید نگاهها این گونه باشد که هر سازمانی که قصد حرکت در این مسیر را دارد باید خودش سرمایهگذاری کند؟
اندک حمایت ها از تولید ملی هم نابود شد
خاکبیز به قدرت مالی ضعیف تولیدکننده داخلی اشاره کرد و گفت: علاوه بر مشکلات مالی تولیدکنندگان داخلی، دانشگاه تهران نیز در برگزاری این نمایشگاه سهمیه محدودی داشت؛ چرا که در بودجه دانشگاهها این هزینهها تعریف نشده است، در حالی که برای تحقق حمایت از تولید ملی باید سایرین نیز قدم بردارند.
وی در خصوص حمایتهای وزارت ورزش و جوانان از برگزاری نمایشگاهی با رویکرد تولید ملی گفت: امسال اندک حمایتهایی هم که وجود داشت، کم شده، اما نباید تمام مسئولیتها را به وزارت ورزش و جوانان واگذار کرد، بلکه جایگاه وزارت صنعت را نیز باید در موضوع تولید ملی در نظر گرفت.
مدیر یکی از تولیدیهای ورزشی داخلی خاطرنشان کرد: وزارت ورزش باید به عنوان یک رابط بین تولیدکننده و متولیان، فعالیت بیشتری انجام میداد، ولی نباید از یاد برد که تولیدکنندگان نیز باید برای تحقق خواستههای خود تلاش کنند؛ این نمایشگاه فرصتی برای تجمع تولیدکنندگان و بیان خواستههای آنان بود، آنها باید بدانند که اگر خواستههای خود را به صورت فردی مطرح کنند به نتیجه نخواهند رسید.
وجود سلیقه های مختلف اداره واردات توسط یک بخش را غیر ممکن کرده است
خاکبیز افزود: اینکه تنها وزارتخانه به دنبال حل مشکلات تولیدکنندگان باشد، کافی نیست، بلکه خود تولیدکنندگان نیز باید اقبال بیشتری نشان دهند.
وی بررسی عملکرد بخشهای مختلف در خصوص تولید ملی را در پایان سال امری ضروری دانست و گفت: باید ببنیم که اوضاع تولیدکنندگان در پایان سال چگونه است و چه کارهای میتوانستند در این سال انجام دهند که انجام نداده اند؛ من به عنوان یک تولیدکننده میگویم که ما در برنامههای زیادی طرحهای خود را ارائه کردیم، ولی هر چه بیشتر گفتیم کمتر نتیجه گرفتیم.
مسئول برگزاری نمایشگاه تجهیزات ورزشی در خصوص نقش باشگاههای ورزشی در حمایت از تولید ملی گفت: اینکه هر کشور باید از صنایع خود دفاع کند، امری طبیعی است؛ چون حتی کشورهای بزرگ نیز اجازه ورود برخی کالاها را به کشور خود نمیدهند؛ این یک واقعیتی است که کمتر به آن توجه شده است.
خاکبیز یادآور شد: در واردات مسائل بسیاری مطرح می شود و نمیتوانیم بگوییم فقط یک سازمان در آن دخیل است؛ وجود سلیقههای مختلفی در امر واردات، اداره آن توسط یک بخش را غیرممکن می کند که برای حل این مشکل باید مجلس و دولت وارد عمل شوند.
در سال تولید ملی برگشت رو به عقب داشتیم
وی یادآور شد: در حال حاضر تنها تولیدکنندگان نیستند که ضرر میکنند، بلکه کل صنعت با مشکل روبروست؛ ما باید بدانیم که تولید کردن یک اتفاق آنی و لحظهای نیست، بلکه به یک سرمایهگذاری وسیع و نیروی انسانی خاص نیاز دارد که این موضوع نیازمند زمان است.
مدیر یکی از تولیدیهای ورزشی باشگاهها را به عنوان یک مصرفکننده معرفی کرد و گفت: مصرفکننده در همه جای دنیا از حقوق خاصی برخوردار است و باید بهترین کالا را با کمترین هزینه و بهترین کیفیت در اختیار داشته باشد، بنابراین نمیتوان به مصرفکننده ایراد گرفت که چرا از فلان کالا حمایت نمیکند، بلکه تولیدکنندگان هستند که باید کیفیت تولیدات خود را بالاتر ببرند.
خاکبیز خاطرنشان کرد: اینکه بخواهیم در تمام امور خودکفا باشیم تفکر درستی نیست و باید یک نهاد متشکل از نمایندگان وزارت ورزش، وزارت صنایع و تولیدکنندگان تصمیم بگیرند که چه محصولاتی، پتانسیل تولید در داخل و صادر شدن به جهان را دارند و میتوان آنها را تولید کرد؛ همچنین باید مشخص شود که چه کالاهایی مصرف اندکی دارند و لزوم تولیدات آنها در داخل وجود ندارد.
مسئول برگزاری نمایشگاه تجهیزات ورزشی در پایان گفت: ما در سال تولید ملی برگشت رو به عقب داشتیم و دلیل آن نبود نگاه واقع بینانه به موضوع تولید ملی است؛ به علاوه افراد ذینفع جامعه با هم متحد نیستند و مسئولان هم اتفاق نظر ندارند که شاید دلیل آن، همان نبود نگاه به تولید ملی است، بنابراین تا زمانی که فروش نفت عمدهترین راه درآمدزایی در کشور باشد، نمیتوان به دنبال تولید ملی بود.