به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، در آخرین به روز رسانی وبلاگ «جلبک ستیز» چنین آمده است:
اصغر فرهادی با کسب جایزه اسکار در سال 2012 به بهانه تولید فیلم «جدایی نادر از سیمین» نظر سلیقههای مختلف فرهنگی و هنری کشور را برانگیخت. عدهای معتقد بودند فرهادی به شایستگی اسکار 2012 را از آنِ خود کرده است و جدایی نادر از سیمین با جلب آراء منتقدان جهانی به این رتبه دست یافته است و گروهی دیگر اسکار 2012 را سیاسی خواندهاند و میگویند جایزه فرهادی ارزشی ندارد و تنها نگاه سیاسی به آن موجب شده است که فرهادی در سینمای جهان مطرح گردد.
فارغ از این دو دیدگاه و بدون قضاوت در رابطه با اصغر فرهادی و جدایی نادر از سیمین نگاهی گذرا میاندازیم به فیلمهای برگزیده سالهای گذشته اسکار.
سال 2013: «آرگو» ساخته بن افلک
آرگو فیلمی سینمایی است ساخته کشور آمریکا به کارگردانی بن افلک. فیلم حال و هوای تسخیر سفارت آمریکا در 13 آبان سال 1358 را به تصویر میکشد و با نگاهی سیاسی و مغرضانه ماجرای تسخیر سفارت آمریکا را روایت میکند.
پوستر فیلم آرگو ساخته بن افلک
بن افلک؛ از هنرپیشگان، کارگردانان و سناریونویسهای آمریکایی است. «بن افلک»، در سال 2006 در فیلم «سرزمین هالیوود» توجه بسیاری از مخاطبان سینما را به خود جلب کرد و با بازی در فیلم بندر مروارید به شهرت رسید. وی اخیراً فعالیت سینمایی خود را کمتر کرده و بیشتر اوقات خود را صرف آگهیهای تجاری و تبلیغاتی میکند.
سال 2011: «سخنرانی پادشاه» ساخته تام هوپر
نکته اصلی در فیلم سخنرانی پادشاه سیرتحول تاریخی و سیاسی در کشور انگلستان بین سالهای 1930 تا 1940 نیست. اگرچه به جهت روایت زندگی جرج ششم؛ گذر این مقطع تاریخی نیز در فیلم به چشم میآید.
پوستر فیلم سخنرانی پادشاه ساخته تام هوپر
داستان فیلم به شروع پادشاهی جرج ششم (بابازی کالین فیرث) برمی گردد؛ کسی که بواسطه داشتن لکنت زبان همواره از دیالوگهای خصوصی و کوچک با دیگران اجتناب میکرده چه برسد به اینکه بخواهد در مقام پادشاه بریتانیا برای جمع زیادی و به صورت زنده سخنرانی داشته باشد. پس از رخ دادن اتفاقاتی و استعفای ادوارد هشتم در 1936؛ آلبرت یا همان جرج ششم به پادشاهی میرسد و از همان زمان همسرش الیزابت (بابازی هلنا بونهام کارتر) در فکر راهکاری برای معالجه اوست.
سال 2010: قفسه درد (مهلکه) ساخته کاترین آن بیگلو
داستان فیلم چند سرباز آمریکایی به فرماندهی گروهبان اول، ویلیام جیمز (با بازی جرمی رنر) را روایت میکند که در خاک عراق مامور خنثی کردن بمبهای جادهای هستند که شورشیان عراق در معابر سطح شهر کار میگذارند. انگیزه زیاد و علاقه مفرطی که ویلیام جیمز شخصاً در ماموریتهای خطیرش بروز میدهد باعث تعجب و رعب همقطارانش میشود. این وابستگی شدید ویلیام جیمز به انجام ماموریتهای خطیر و حتی خارج از وظایف تعیین شده و انگیزه بالایی که در موفق انجام دادن تمام آنها دارد تا آنجا ادامه پیدا میکند که در یکی از ماموریتها …
پوستر فیلم قفسه درد (مهلکه) ساخته کاترین آن بیگلو
سال 2009: «میلیونر زاغه نشین» ساخته دنی بویل
داستان فیلم دربارهٔ پسر 18سالهٔ یتیم فقیری ساکن بمبئی بهنام جمال ملک است که در مسابقهٔ «چهکسی میخواهد میلیونر شود؟» شرکت کرده و موفق شده تا مرحلهٔ پایانی پیش برود؛ همین باعث مظنونشدن پلیس به تقلب در مسابقه و دستگیریش میشود. بازرس پلیس به او میگوید بهشرطی آزادش میکند که بگوید چگونه به جواب سوالها دست پیدا کرده؛ که جمال داستان زندگیش را برای مامور بازجویی تعریف میکند.
پوستر فیلم میلیونر زاغه نشین ساخته دنی بویل
سال 2008: «جایی برای پیرمردها نیست» ساخته جوئل وایتن کوئن
جایی برای پیرمردها نیست عنوان فیلمی محصول 2007 ایالات متحده در گونهٔ جنایی و میهج، برپایه رمانی با همین نام از کورمک مککارتی نویسندهٔ آمریکایی و به کارگردانی جوئل وایتن کوئن است. این فیلم در جشنوارهٔ آکادمی سال 2007 نامزد دریافت 8 جایزه و برندهٔ 4 جایزهٔ اسکار از جمله بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه اقتباسی گردید.
پوستر فیلم جایی برای پیرمردها نیست ساخته جوئل وایتن کوئن
فیلم با نماهایی از زمینهای بایر غرب تگزاس در سال 1980 آغاز میشود درحالی که صدای روی تصویرِ کلانتر اد تام بل (با بازی تامی لی جونز) را میشنویم که نسبت به افزایش خشونت در زمان جدید نسبت به زمانی که پدرش کلانتر بود افسوس میخورد. وقتی لوئلین ماس (با بازی جاش برولین) دارد در صحرا دنبال شکار میگردد بطور اتفاقی به تعدادی جسد در میانهٔ صحرا بر میخورد، که از یک معاملهٔ نافرجام مواد مخدر به جا ماندهاند. یک مکزیکی مجروح که هنوز جانی در بدن دارد از او آب درخواست میکند….
نگاهی گذرا به برندگان اسکار در چند سال اخیر به راحتی نشان میدهد سینمای هالیوود و برندگان اسکار شایستگیهای سیاسی بیشتری نسبت به شایستگیهای فنی و سینمایی جهت کسب این عنوان داشتهاند.
از نکات قابل توجه در سال 2013 و برگزیده شدن فیلم آرگو؛ اهداء جایزه از سوی همسر اوباما رئیس جمهور ایالت متحده آمریکاست که شاید پاسخی باشد به تمامی علامتهای سوال شکل گرفته در ذهن مخاطبان.
پی نوشت: متاسفم برای روزنامه سینمایی بانی فیلم که امروز تیتر زده: «جای اصغر خالی؛ اسکارهای 85 تقسیم شدند»
بیربط نوشت: کاش دنیا یکبار هم که میشد بازیش را به ما میباخت. مگر چه لذتی دارد این بردهای تکرای؟