باشگاه دانشجویان «خبرگزاری دانشجو» مجید جعفری مقدم؛ انقلاب اسلامی همانند سیلی خروشان به پیش میرود و در هر لحظه از حیات خود ایثار و فداکاری میطلبد، همان ایثار و فداکاری که مستلزم حرکت در طریق حق و حقیقت است.
چند ماهی بیش از عمر انقلاب اسلامی سپری نشده که شب فراق فرا رسید و مطهر شهیدی به کاروان شهدای گلگون کفن تاریخ پیوست و صبح هنگام ناله «فریاد یا محمدا» بر فضای کشور طنین افکند که آن شاهد، شهید مرتضی مطهری بود.
او سال های عمر خود را در مجاهدت در طریق الی الله سپری کرده و سرانجام شهد شیرین شهادت را که نهایت آرزویش بود، چشید. کسی که با شهادت حسین گونهاش به انسانهای تاریخ درس زندگی آموخته و با آثار ارزنده خویش «مداد العلماء» را تحقق عینی بخشید.
دوازده اردیبهشت سالروز شهادت علامه فقید استاد شهید مرتضی مطهری(ره) و روز «معلم» است، معلمی که دلی سپرده به قرآن، مغزی سر سپرده به عرفان و جانی وابسته به برهان داشت.
30سال از شهادت فیلسوف مشرق زمین و معلم عالیقدر و استاد فرزانه شهید مرتضی مطهری(ره) به دست راهزنان دین و اندیشه و کژاندیشان بدسگال و بدطینت میگذرد؛ با این وجود یاد و خاطره آن عزیز سفر کرده هنوز هم در فراخنای اندیشهها و زمان تازه مانده است.
آیت الله نوری درباره شهید مطهری(ره) میگوید: مطهری یک فیلسوف بسیار ماهر و فقیهی زمان شناس بود که در تمام فنون و علوم مهارتی ستودنی داشت و بنده به عنوان کسی که با ایشان رفت و آمد داشتم، معتقدم که او یکی از نوابغ روزگار ما بود.
استاد شهید آیت الله مرتضی مطهری در 13 بهمن 1298(ه.ش) در فریمان واقع در 75 کیلومتری شهر مقدس مشهد در یک خانواده اصیل روحانی چشم به جهان میگشاید.
پس از طی دوران طفولیت به مکتبخانه رفته و به فراگیری دروس ابتدایی میپردازد و در سن دوازده سالگی به حوزه علمیه مشهد عزیمت نموده و به تحصیل مقدمات علوم اسلامی اشتغال می ورزد.
در سال 1316 با وجود مبارزه شدید رضاخان با روحانیت و مخالفت دوستان و نزدیکان، برای تکمیل تحصیلات خود عازم حوزه علمیه قم شده و در دوره اقامت 15ساله خود در قم از محضر مرحوم آیت الله العظمی بروجردی (در فقه و اصول) و حضرت امام خمینی (به مدت 12 سال در فلسفه ملاصدرا و عرفان و اخلاق و اصول) و مرحوم علامه سید محمد حسین طباطبائی (در فلسفه و الهیات و دروس دیگر) بهره می گیرد.
وی در مدت اقامت خود در قم علاوه بر تحصیل علم، در امور اجتماعی و سیاسی نیز مشارکت داشته و از جمله با فدائیان اسلام در ارتباط بوده است.
در سال 1334 اولین جلسه تفسیر انجمن اسلامی دانشجویان توسط استاد مطهری تشکیل می شود و در همان سال تدریس خود در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران را آغاز می کند.
همزمان با تشکیل انجمن اسلامی پزشکان درسال های 1337 و 1338 استاد مطهری از سخنرانان اصلی این انجمن شده و در طول سالهای 1340 تا 1350 سخنران منحصر به فرد این انجمن می باشد که بحث های مهمی از ایشان به یادگار مانده است.
پس از تشکیل هیئت های موتلفه اسلامی، استاد مطهری ازسوی امام خمینی همراه چند تن دیگر از شخصیت های روحانی عهده دار رهبری این هیئت ها می شود.
در سال 1348 به خاطر صدور اعلامیه ای با امضای ایشان و حضرت علامه طباطبایی و آیت الله حاج سید ابوالفضل مجتهد زنجانی مبنی بر جمع اعانه برای کمک به آوارگان فلسطینی و اعلام آن طی یک سخنرانی در حسینیه ارشاد دستگیر شد و مدت کوتاهی در زندان تک سلولی به سر برد.
استاد مطهری اولین شخصیتی است که به خطر سران سازمان موسوم به «مجاهدین خلق ایران» پی می برد و دیگران را از همکاری با این سازمان باز می دارد و حتی تغییر ایدئولوژی آن ها را پیش بینی می کند.
در این سال ها استاد شهید به توصیه حضرت امام مبنی بر تدریس در حوزه علمی قم هفته ای دو روز به قم عزیمت کرده و درس های مهمی در آن حوزه القا می کند و همزمان در تهران نیز درس هایی در منزل و غیره تدریس می کند.
هنگام بازگشت امام خمینی به ایران مسئولیت کمیته استقبال از امام را شخصاً به عهده میگیرد و تا پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن، همواره در کنار رهبر انقلاب اسلامی، مشاوری دلسوز و مورد اعتماد برای ایشان بود تا اینکه در ساعت بیست ودو و بیست دقیقه سهشنبه یازدهم اردیبهشت ماه سال 1358 در تاریکی شب در حالی که از یکی از جلسات فکری، سیاسی بیرون آمده بود، با گلوله گروه نادان و جنایتکار فرقان که به مغزش اصابت کرد، به شهادت می رسد.
امام خمینی(ره) با شناختی که از شهید مطهری و آثار او داشت و شایستگیهای علمی و عملی که در وی میدید، آرزو میکرد که مطهری در دوران جمهوری اسلامی باشند تا مردم از وجودش کمال استفاده را ببرند.
شهید مطهری دارای آثار گرانسنگی است که این آثار و موضوعات عبارت است از:
1ـ اصول عقاید: کتابهای توحید، عدل الهی، نبوت، خاتمیت، ختم نبوت، پیامبر امی، امامت و رهبری، ولائها و ولایتها، امدادهای غیبی، مقدمهای بر جهانبینی، انسان کامل، انسان و سرنوشت، فطرت، نقدی بر مارکسیسم، علل گرایش به مادیگری، و...
2ـقرآن: کتاب های آشنایی با قرآن، تفسیر سورههای حمد، زخرف، دخان، جاثیه، فتح، قمر، رحمان، واقعه، حدید، حشر، ممتحنه، صف، جمعه، طلاق، تحریم،ملک، قلم و...
3ـ فقه: کتاب های مسئله ربا، بیمه و بانکداری
4ـ فلسفه: کتاب های شرح اصول فلسفه و روش رئالیسم، حرکت و زمان در فلسفه، شرح الهیات شفاء، شرح منظومه، فلسفة تاریخ، فلسفة اخلاق، مقالات فلسفی و...
5ـ تاریخ : کتاب های بررسی نهضت های صد ساله اخیر، خدمات متقابل اسلام و ایران، دافعه و جاذبة علی، حماسه حسینی
6ـ سیره اهل بیت : کتاب های سیری در سیره نبوی، سیری در نهجالبلاغه، سیری در سیره ائمه، قیام و انقلاب مهدی، داستان راستان
7ـموضوعات دیگر: کتاب های مسئله حجاب، نظام حقوقی زن، اسلام و مقتضیات زمان،اخلاق جنسی و جهان غرب، تماشاگه راز، ده گفتار، بیستگفتار.
تأثیر این نوشته ها، مانعی عمده در رسیدن دشمن و بدخواهان به اهداف شومشان بود؛ بنابراین سعی و توان خود را بر این مسئله متمرکز کرد تا همانگونه که شخص مرتضی مطهری را ترور کردند، شخصیت علمی وی را نیز با تبلیغات مسموم خودترور کرده و آثار ارزشمندش را مخدوش کنند.
شهید مطهری یکی از شخصیتهای برجسته و کم نظیر در تاریخ اسلام بشمار میرود
شهید آیت اللّه مرتضی مطهری(ره) یکی از شخصیتهای برجسته و کم نظیر در تاریخ اسلام و یکی از دانشمندان اسلام شناس و محققان توانا به شمار می رود که با تلاش و مجاهدت فراوان توانست در تمامی رشته های معارف اسلامی صاحبنظری ژرف اندیش و محققی دقیق و در پاره ای حوزه ها همچون فلسفه، فقه و اصول در قله اجتهاد قرار گیرد.
وی با افکار و اندیشه های ناب و اصیل خود، آثار و نتایج بزرگی را در زمینه های گوناگون علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در میان حوزویان و دانشگاهیان بر جای گذارد و با مجهز ساختن خویش به علوم روز و نیز تحقیق درباره اسلام و تعالیم حیات بخش آن و فهم دقیق آن در برابر انبوه تهاجمات و شبهات مختلف ایستادگی کرد و با منطق و استدلال به مبارزه با افکار الحادی، التقاطی و متحجرانه پرداخت و اسلام را به دور از هرگونه تحریف و بدعت و کژاندیشی معرفی کرد.
یکی از ویژگی های استاد مطهری که نقش مهمی در برجستگی و شخصیت علمی کم نظیر وی دارد، برخورداری از استعداد و نبوغ فوقالعاده و قدرت فراگیری زیاد مطالب علمی است؛ وی درباره این ویژگی خود می گوید: «افراد از نظر استعداد و یادگرفتن و فراگیری مطالب علمی بر دو گونه اند؛ برخی در سنین جوانی از قدرت فوق العاده ای برخوردارند و تا چند سال می توانند به شدت بیاموزند؛ اما وقتی به اصطلاح پابه سن می گذارند، دیگر گویی استعداد آن ها خشک می شود و فقط به هر آنچه که تا آن موقع آموخته اند، اکتفا می کنند و به اصطلاح از کیسه می خورند.
عموم افراد و دانشمندان از این سنخ هستند؛ اما در مورد برخی مطلب طور دیگری است، یعنی همیشه دارای قدرت فراگیری اند. یکی از تفضلات الهی این است که در حالی که بسیاری از دانشمندان اهل نظر هر چند سال یکبار درن ظریات خود تجدید نظر می کنند و به اصطلاح تغییر رأی می دهند و گاه تا آخر عمر به چندین عقیده متناوب و متضاد گرایش پیدا می کنند اما شهید مطهری می گفت من از ابتدای جوانی تا حال، حتی یک سطر هم ننوشته ام که بعداً ببینم غلط بوده است. بحمداللّه هرچه از همان روزهای اول تا حالا نوشته ام و اندیشیده ام، هنوز بر همان عقیده ام.»
استادمطهری معلمی بود که توانست عمر پربرکت خود را در راه شناخت عمیق اسلام و شناساندن این مکتب حیات بخش از زوایای مختلف به شیفتگان علوم و معارف اسلامی و مبارزه سرسختانه با کجروی ها و انحرافات صرف کند.
استاد مطهری در طول عمر برای پدر و مادر خود احترام خاصی قائل بود؛ رهبر معظم انقلاب در این خصوص می فرماید: «پدر ایشان (شهید مطهری) جزو روحانیونی بود که از جنبه معنوی و زهد و تقوا یک فرد ممتاز بود. استاد عمیقا به پدرشان ارادت می ورزیدند و احترام پدرش را در حد زیاد و کم نظیر نگه می داشت. ایشان جلوی پدرش هرگز ـ من ندیده بودم ـشوخی کند. بارها اتفاق افتاده بود در جلساتی که در مشهد با آقای مطهری داشتیم، پدر ایشان هم حضور داشت، ایشان در مقابل پدرشان به شدت مودب برخورد می کرد.
بدانید که بنده خدایید و در کارها ناظر اعمالتان است و بازگشت شما به سوی اوست
همسر آن حکیم فرزانه می گوید: «استاد مطهری معنویتی از خود باقی گذاشت و رفت، تقوای شگفتی داشت، در مدت 26 سالی که با ایشان زندگی کردم، در تمام طول شبانهروز نیمساعت بیوضو نبود، او هرگز از حوادث پروایی نداشت و در کارها به خدا توکل میکرد، از غیبت و دروغ شدیدا احتراز می کرد و در نظافت دقت کافی داشت و همیشه جمله ای را قرائت می کرد مبنی بر اینکه در همه حال «بدانید که بنده خدایید و در کارها ناظر اعمالتان است و بازگشت شما به سوی اوست.»
از خصوصیات مهم شخصیتی استاد برخورداری ایشان از روحیهای قوی بوده و نزد ارباب زر و زور خضوع نمی کرد و تا امکان داشت اظهار حاجت نکرده و در جمع مال و ثروت دنیا حریص نبود؛ گاهی میگفت: «من برای جمع کردن ثروت فرصت هایی را از دست داده ام که شاید در نظر دیگران به یک نوع دیوانگی و جنون شبیه تر بوده است.»
شهید مرتضی مطهری(ره) یکی از بارزترین و موفقترین متفکران اسلامی در عصر جدید است
شهید مرتضی مطهری(ره) یکی از بارزترین و موفقترین متفکران اسلامی در عصر جدید است که در گستردگی فکر، درک زمان، شناخت مسائل فکری، توجه به واقعیات و آشنایی با مبانی دینی سرآمد هم عصران خویش بود و توانست عمر پر برکت خود را در راه شناخت عمیق اسلام و شناساندن این مکتب حیاتبخش از زوایای مختلف به شیفتگان علوم و معارف اسلامی و مبارزه سرسختانه با کجرویها و انحرافات صرف کند.
آیت الله موسوى اردبیلى درباره شهید مطهری(ره) میگوید:«مطهرى (ره)شخصى بود، داراى افکار بلند با مایه علمى بسیار داراى تفکر عمیق و اندیشمندی توانا و در عین حال فعال علاقمند و دلسوز با از دست دادن ایشان، ما به حق یک ملت را یک جهان را و یک سرمایه بزرگى راا ز دست دادیم».
وی یک مرزبان هوشیار و بیدار بوده که از سالها قبل متوجه برنامهریزی دشمنان اسلام در زمینه تهاجم فرهنگی به کشور شده بود. به تعبیر امام راحل (ره)، مرحوم مطهری در اسلام شناسی و فنون مختلف اسلام و قرآن کریم کم نظیر بود.
شهید مطهری(ره) که امام راحل از او به عنوان درختی پرثمر یاد کرد و فرزند عزیزش خواند، یکی از این ستارههای درخشان است که با پیوند علم و عمل با ایمان و اخلاق، از خود چهرهای تابناک ساخت.