دبیر کمیته ملی المپیک گفت: روزنامه کیهان ورزشی از من خواست تا با آنها همکاری کنم، اما حاضر نشدم با قضاوت نادرست با آبروی افراد بازی کنم.
به گزارش خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، مقام معظم رهبری در دیدار اخیر خود با ورزشکاران، مدیران و اهالی ورزش نکاتی را مورد توجه قرار دادند که در واقع می توان آن را استراتژی کلی ورزش دانست.
نکته قابل تامل در این بخش این است که سخنان ایشان به صورت عملی در ورزش اجرا شود؛ به همین دلیل مصاحبه ای را با بهرام افشارزاده، دبیر کمیته ملی المپیک و پارالمپیک انجام داده ایم که متن کامل آن در زیر آمده است.
«خبرگزاری دانشجو» - درباره دیدار اهالی ورزش و مقام معظم رهبری و نکاتی که ایشان اشاره فرمودند، صحبت کنید.
افشارزاده: مسائلی که مقام معظم رهبری مطرح کردند نقطه عطف و منشور ارزشمندی برای ورزش کشور بود. اینها مسائلی بود که جامعه ورزش باید بیش از پیش به آنها توجه می کرد که متاسفانه مورد غفلت قرار گرفته بود، ولی ایشان بدرستی به آنها اشاره کردند.
ایشان در ابتدا به موضوع اخلاق و انضباط کاری اشاره کردند که به نظر من رعایت اخلاق در ابتدا باید از مسئولان و مربیان آغاز شود.
اخلاق از رفتار و کردار و رعایت اصول انسانی نشات می گیرد، بنابراین در هر بخشی از جامعه و زندگی اگر اخلاق مورد توجه قرار نگیرد، متضرر میشویم.
اگر تفکر ما انسانی نباشد، خود به خود به انحراف کشیده میشود، بنابراین لازم است خلق و خوی انسانی را از مکتب ائمه بیاموزیم و در زندگی عمل کنیم و آنچه زیبنده یک انسان متفکر است را اجرا نماییم؛ اخلاق شامل همه موارد بالاست و ایشان بحق این نکات را بیان کردند.
صحبت مسئولان باید در جامعه الگو باشد و دو رئیس فدراسیون یا باشگاه باید به گونهای صحبت کنند که ورزشکاران و مردم از آنها درس بگیرند؛ چراکه اگر مسئله نادرستی توسط آنها مطرح شود، نمیتوان انتظاری از جامعه داشت.
باید به آنچه ایشان بیان کردند، عمل کنیم؛ چون اگر این مطالب را عملیاتی کنیم، در عرصه اخلاق و فرهنگ ورزش موفق خواهیم شد.
یکی از مواردی که در جامعه ایجاد شده است، زود قضاوت کردن در مورد دیگران می باشد که این مسئله نیز از بیاخلاقی نشأت میگیرد.
گاهی فراموش می کنیم که این قضاوت ها چقدر زندگی افراد را تحت الشعاع خود قرار می دهد؛ امیدوارم رسانه ها، مدیران ورزشی و همه جامعه این موضوع را مد نظر قرار دهند.
«خبرگزاری دانشجو» - چرا فوتبال بیش از سایر رشته ها در نوک پیکان بی اخلاقی ها قرار دارد؟ برای رفع این مشکل چه باید کرد؟
افشارزاده: در فوتبال برخی بی اخلاقی ها دیده می شود که لازم است فدراسیون فوتبال در جهت گسترش و پررنگ تر کردن اخلاق بیش از گذشته کار کند؛ البته این موضوع را با اعمال فشار و قدرت نمیتوان انجام داد، بلکه باید به درستی و با کارهای کارشناسی و منطقی به نتیجه برسیم. باید فضا را برای گسترش اخلاقیات مهیا کنیم که به نظر من در ابتدا خود ما باید تلاش کنیم تا به عنوان الگو برای سایرین باشیم.
باید برنامهریزی کنیم که اخلاق را از دبستان و در وجود نونهالان نهادینه کنیم و این اقدام را در کنار آموزش قرار دهیم؛ البته نباید این مطلب را از یاد برد که کسانی که در امر اخلاق وارد عمل میشوند باید خود الگوی اخلاقی باشند.
«خبرگزاری دانشجو» - چه عاملی باعث شده تا جایگاه اخلاق در بین ورزشکاران کمرنگ شود؟
افشارزاده: گرایش صد درصدی به مقام قهرمانی و مدال آوری، موضوع اخلاق را کمرنگ کرده است. وقتی در جامعه احترام به پیشکسوت به امری عادی تبدیل شود، بسیاری از مشکلات حل میشود.
مسائل مادی، عشق و علاقه ورزشکارانی که بدون پول هم قهرمان میشدند را از بین برده است، فردی که عاشق حرفه خود باشد خود به خود اخلاق را نیز در دستور کارش قرار میدهد.
«خبرگزاری دانشجو» - همیشه انگشت اتهام در بی اخلاقی ها به سمت ورزشکاران و تماشاگران نشانه رفته است، پس مدیران چه نقشی در بروز این بی اخلاقی ها دارند؟
افشارزاده: وقتی دو مدیر باشگاه دسته یک یا لیگ برتر مطالبی که زیبنده جایگاه آنها نیست را مطرح می کنند و رسانهها به آن پر و بال میدهند، از تماشاگر و بازیکنان در زمین مسابقه نمیتوان انتظار زیادی داشت.
تماشاگر از شهرستان آمده و شب را کنار خیابان بوده، بنابراین به لحاظ روانی آمادگی پذیرش اتفاقات خلاف خواسته هایش را ندارد و وقتی به گمان خود داور دچار اشتباه میشود، رفتاری از خود به نمایش میگذارد که از رفتار مدیران نشأت میگیرد.
صندلی مدیریت باید دارای تعریف بوده و وظایف مشخص باشد؛ وقتی فرد در وظیفه خود حل شده باشد، مطمئناً به موضوع اخلاق توجه ویژه میشود، ولی وقتی فرد جایگاه خود را نشناسد و او را روی آن صندلی نشانده باشند، انحراف اخلاقی ایجاد میشود.
مدیران، معلمان، خبرنگاران و همه باید در این زمینه کار کنند؛ البته کار سختی در پیش است؛ چون ممکن است انسان خیلی چیزها را بخواهد و پاگذاشتن روی این خواستهها کار سختی است.
مقام معظم رهبری اخلاق را در جامعه، بخصوص در ورزش یادآوری کرده اند که باید به عنوان منشور اخلاقی مورد توجه قرار گیرد؛ باید این نکته را به یاد داشت که آنچه انسانها را از هم متمایز میکند، اخلاق و رفتار است.
«خبرگزاری دانشجو» - مقام معظم رهبری در سخنان خود نکاتی را به رسانه ها یادآور شدند. شما فکر می کنید با این تذکر رسانه ها چه وظیفه ای را پیش رو دارند؟
افشارزاده: تأسف میخورم که برخی رسانهها دنبال پررنگ کردن حاشیهها هستند؛ در این زمان چند ماهه ما بدترین روزها را تجربه کردیم؛ چون برای ارسال اساسنامه، از طرف رسانهها موضوعاتی مطرح میشد که لازم نبود به آن پرداخته شود.
یکسری مطالب است که با مرور زمان حل میشود و تأکید بر آن ایجاد مشکل میکند؛ ما باید مدیریت زمان داشته باشیم و اگر لازم است که برای سه ماه آینده سؤالی را بپرسیم در همان زمان خودش بپرسیم و با اما و اگرها به موضوع دامن نزنیم.
رسانهها خودشان باید نصیحت کننده باشند و اشتباه افراد را گوشزد کنند نه اینکه به آن دامن بزنند. برخی از روزنامه و رسانه ها برای فروش و بازدید بیشتر به این مسائل دامن میزنند، در حالی که من معتقدم رسانهها باید به فرمایشات مقام معظم رهبری توجه ویژه داشته باشند.
«خبرگزاری دانشجو» - رسانه ها گاهی به دنبال منافع خود هستند و می خواهند با حواشی، مخاطبان بیشتری برای خود داشته باشند؟
افشارزاده: وقتی دانش سرا را تمام کردم، به اصفهان رفتم و در مسابقات دانش و ورزش شرکت کردم که اول شدم و کیهان ورزشی به من یک دوربین عکاسی هدیه کرد و از من خواست که برای آنها خبر بنویسم. بعد از دو هفته به این نتیجه رسیدم که من نمیتوانم این کار را انجام دهم و نمیتوانم اگر کسی کار خلافی کرد آن را منعکس کنم؛ چون به عواقب آن فکر می کردم.
در آن زمان در اوج کار ورزشی ام بودم و از صبح شنبه یا عصر پنجشنبه کتانی پوشیده بودم. من به این نتیجه رسیدم که نمیتوانم قضاوت کنم؛ چون قضاوت در مورد انسانها، ورزشکاران و جامعه سخت است و گاهی با زندگی فرد بازی میشود.
خبرنگاران و مسئولان آنها در رسانه ها باید بدانند که قضاوت اشتباه چه ضربهای به دیگران میزند، بنابراین به عنوان کسانی که خبرنگاران را دوست دارد، این نصیحت را می کنم که همیشه صحبتهای مقام معظم رهبری را مدنظر داشته باشید.
خبرنگاران باید اشتباهات ما را گوشزد کنند و از آنها می خواهم که در این برهه زمانی که انتخابات ریاست جمهوری و کمیته ملی المپیک نزدیک است و نیاز به آرامش داریم، این مسائل را مدنظر قرار دهند.
«خبرگزاری دانشجو» - شاید دلیل سوالات مکرر خبرنگاران این باشد که نگران ورزش هستند و فکر می کنند مسئولان توجهی به اتفاقات ندارد؟
افشارزاده: به خبرنگاران این نوید را می دهم که مطمئن باشید ما به عنوان کسانی که عمر خود را در ورزش گذاشتهایم، بیش از همه نگراش ورزش هستیم.
من 18 ساعت پشت میز هستم و برای ورزش کار می کنم؛ چون عاشق ورزش هستم، بنابراین در اتاقم همیشه برای حل مشکلات ورزش باز است.
البته باید این نکته را نیز یادآوری کرد که همه روسای فدراسیونها به ورزش خدمت کرده اند، بنابراین اگر احساس کردند که حق آنها ضایع شده است، به خدا توکل کنند که او بهترین قاضی است؛ اگر به ایمان الهی وصل نباشیم نمیتوانیم کار کنیم.
«خبرگزاری دانشجو» - به نظر می رسد در اولویت قرار دادن رشتههای دارای سابقه، ظرفیت و تجربه داخلی باید بیش از گذشته در دستور کار قرار گیرد؛ البته کمیته ملی المپیک نیز در برنامه ریزی های خود این مطلب را مورد توجه قرار داده بود. برای ادامه این روند چه برنامه ای دارید؟
افشارزاده: این تفکر در کمیته ملی المپیک حاکمیت دارد و ما باید طبق فرمایشات ایشان که فرمودند «قهرمانی قله ورزش است» همیشه به رشتههای مدالآور آسیا، جهان و المپیک توجه خاصی داشته باشیم. کمیته ملی المپیک برای المپیک لندن بیشترین بودجه را به کشتی، وزنهبرداری و تکواندو اختصاص داد و مابقی فدراسیون ها را نیز با توجه به اولویتها مورد توجه قرار دادیم.
ژیمناسیک برای قهرمانی نیاز به برنامهریزیهای طولانی مدت و از کودکی نیاز به تمرین و استعدادیابی دارد و نمی توان در حال حاضر آن را در اولویت های مدال آوری قرار داد.
باید به ورزش هایی که در حال حاضر میتوانند حرفی برای گفتن داشته باشند، توجه کرد؛ چون قهرمانی علاوه بر ایجاد نشاط در ورزشکار و شادی آنها نقش مهمی در نشاط جامعه دارد، در المپیک 2012 وقتی سوریان نخستین طلای ایران را کسب کرد در شادی جامعه تاثیر داشت.
در بودجه سال 92 بیشترین بودجه برای رشتههای مدالآور مانند کشتی، وزنهبرداری، تکواندو، تیراندازی و قایقرانی بود و بعد از آن، رشتههای مدالآور در بازیهای آسیایی مثل دوومیدانی، دوچرخهسواری، شمشیربازی و تیراندازی با کمان قرار دارند.
در درجه سوم هم رشتههایی هستند که باید به آنها فرصت داد تا در جمع رشتههای مدالآور قرار بگیرند.
«خبرگزاری دانشجو» - از دانشگاهیان برای عملی کردن اهداف خود تا چه حد استفاده می کنید و جایگاه علم را در ورزش چگونه ارزیابی می نمایید؟
افشارزاده: برای حضوری موفق در المپیک و پارالمپیک لندن ما از بهترین اساتید دانشگاه و روان شناسان استفاده کردیم و کلاسهای آموزشی بسیاری برگزار نمودیم.
من عاشق آموزش هستم و احساس میکنم با علم با دنیای جدید آشنا میشویم و اعتقاد دارم اگر مربی یا ورزشکاران با علم روز آشنا نباشد از ورزش دنیا عقب میمانند.
«خبرگزاری دانشجو» - یعنی از اینجا به بعد چهرههای دانشگاهی بیشتری در عرصه مدیریت ورزش دیده می شوند؟
افشارزاده: مدیریت، تدریس و مربیگری از هم متفاوت است؛ یکسری از مدیریتهاست که نیاز به تجربه چند ساله دارد و همچنین تدریس و نیاز به علم و دانش را نیز نمی توان در این زمینه بی تاثیر دانست و باید از هر دو استفاده کرد.
هم باید از مدیران علمی استفاده کرد و هم از مدیران باتجربه؛ به این ترتیب مطمئن باشید اگر در کمیته ملی المپیک و ورزش کشور از دانشگاهیها و علم روز دنیا استفاده نمیکردیم این موفقیتها در المپیک حاصل نمیشد.
«خبرگزاری دانشجو» - حضور باحجاب زنان ورزشکار در میدان های بین المللی از نکاتی بود که مقام معظم رهبری بر آن تاکید ویژه داشتند و در واقع سخنان ایشان فصل الخطابی بود برای ورزش بانوان. شما حضور زنان را در حال حاضر چگونه ارزیابی می کنید؟
افشارزاده: رهبر انقلاب در دیدار اخیر خود با اهالی ورزش بر توجه بیشتر به ورزش زنان تاکید داشتند که این امر جایگاه ورزش بانوان را نشان می دهد؛ ما در ابتدا برای حضور زنان در میدان های ورزشی صدمه زیادی خوردیم، اما امروز زنان ما در این امر موفقیتهای زیادی کسب کردند، بنابراین باید همپای مردان به آنها توجه کرد.
الهه احمدی و زهرا نعمتی در المپیک و پارالمپیک یک کار استثنایی انجام دادند و به زن شخصیت ورزشی ویژهتری بخشیدند و ثابت کردند که میتوانند با دنیا و کشورهای پیشرفته رقابت کنند.
ما باید بهترین مربیان دنیا را بیاوریم تا ورزشکاران زن را به پای دنیا برسانند و افتخارآفرینیها را ادامه دهند؛ باید توجه کنیم که بازیهای آسیایی، المپیک و پارالمپیک آغاز کار است و باید زنان بیش از گذشته در میدان های ورزشی بدرخشند.
ما هر کاری برای ورزش مردان کردیم باید برای ورزش زنان نیز انجام دهیم تا آنها نیز سالم و سلامت زندگی کنند. ورزش عمومی برای زنان مهمتر از ورزش قهرمانی است؛ چون سالم بودن زنان در جامعه برای تربیت فرزندان سالم مهم است.
ما ولایت را باید بپذیریم و سخنان ایشان فصلالخطاب باشد؛ ایشان یک خط و مشی برای ورزش زنان دادند و اهمیت آن را گوشزد کردند.
زن در جامعه ما میتواند مقامهای بالایی داشته باشد؛ اکنون با این سخنان فضای خوبی برای ورزش بانوان ایجاد شده، به طوری که حاشیهها را از ورزش بانوان دور کرده است.