به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»، مراسم نکوداشت مقام علمی آیت الله سید محمد خامنه ای عصر دوشنبه، 6 خرداد ماه در محل تالار وحدت تهران با حضور اساتید و اندیشمندان برگزار شد.
در این مراسم آیت الله سید محمد خامنه ای طی سخنانی با بیان اینکه تکریم چهره ها توسط انجمن مفاخر فرهنگی کاری بود که در نظام مقدس جمهوری اسلامی رایج شد و بنده برای اینکه این سیره را نقض نکنم، آن را پذیرفتم، اظهار کرد: در حقیقت این تکریمها، اقدامی است که درباره خدمتگزاران دانش، بویژه آنان که در حوزه حکمت کار می کنند، انجام می شود، بنابراین اگر کسی مانند بنده وظیفه خود را انجام نداده، بگذارید شرمنده شود و در مقابل اگر کسانی هستند که وظیفه خود را انجام دادهاند، بدانند که از زحمات آنان قدردانی می شود و جوانان نیز متوجه شوند که راهی که در آن قرار گرفته اند، صحیح است.
وی با اشاره به گسترههای مختلف در حوزه مباحث فلسفی گفت: در بحث فلسفه برخی اوقات پدیدهها از جنبه عام، همگانی و اجتماعی آنها درک شده و دیده می شود که در این راستا باید توجه کنیم که جامعه چه چیزی را می بیند و چه کاری را انجام می دهد که این موضوع اشاره ای به نظریه معروف ملاصدرا در حکمت متعالیه دارد.
رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا ادامه داد: در واقع یک انعکاس از عالم خارج و کیفیتی نفسانی است و باید گفت علم از سنخ وجود است، اما همان گونه که وجود را نمی توان تعریف کرد علم نیز مساوی با وجود است؛ بنابراین وقتی انسان بر علم خود می افزاید در واقع بر وجود خویش افزوده است و این نکته بسیار مهمی است که در فلسفه های قبلی وجود نداشت و حکمت متعالیه آن را به ما آموخت؛ ضمن آن که در کنار این مسئله، وقتی صفات الهی به حیات می رسد، ملاصدرا چنین عنوان می کند، وجود به معنای حیات است و حیات یعنی اینکه در آن علم و قدرت است و از باب اینکه تمام صفات الهی به یک ذات برمیگردند آنها نیز حیات هستند.
آیت الله خامنه ای با بیان اینکه بین فرد و اجتماع یک رابطه حقیقی وجود دارد و اینکه ما فکر کنیم مجموع انسان های جامعه مانند گردوهای یک کیسه هستند، گفت: هرگز چنین نیست، بلکه جامعه برای خودش هویت دارد، از این رو همان طور که علم، به افراد جامعه حیات میبخشد، به جامعه نیز حیات میبخشد.
وی با اشاره به این مهم که جامعه ای که در آن علم نباشد مرده است، خاطر نشان کرد: علم دارای درجاتی است که پایین ترین درجه آن به ماده ربط دارد و بالاترین مرحله آن به انسان اختصاص یافته است، البته حکمت و فلسفه، مادر و روح علوم هستند و درجه بالاتری دارند؛ در جامعه ای که حکمت و علوم اسلامی و ... وجود داشته باشد و توسعه پیدا کند، حیات و زندگانی با عظمت و معنوی وجود خواهد داشت.
رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا گفت: ملاصدرا معتقد است با علم، وجود انسان گسترش پیدا می یابد و ما باید شاکر باشیم که انقلاب اسلامی و نظام اسلامی، علم، علوم اسلامی و تا حدی هم حکمت را برای ما به ارمغان آورده است.