کاندیدای ریاست جمهوری گفت: دولت نباید سدی در برابر حضور بخش های خصوصی در ورزش باشد.
به گزارش خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، سعید جلیلی، یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری در برنامه یک ساعته خود در رادیو ورزش برنامه های خود را در حوزه ورزش بیان کرد.
محورهای کلی صحبت های جلیل در این حوزه در زیر آمده است:
من بر این باور هستم که ورزش یک موضوع در کنار سایر موضوعات نیست بلکه می تواند یک موضوعی باشد که بر همه موضوعات دیگر حاکم و تاثیر گذار باشد.
برنامه ریزی در ورزش از موضع رئیس جمهور باید به گونه ای باشد که تمام کشور را شامل بشود نه اینکه فقط یک نقاط خاص و یک شهر خاص یا اینکه ظرفیت هایی که بیشتر درتهران متمرکز شده را مورد توجه قرار دهد.
اگر ما در اقتصاد و در سیاست از عدالت ساختاری بحث می کنیم حتما در ورزش نیز این موضوع اهمیت خواص خودش را دارد.
ساز و کار ورزش باید عادلانه و نه براساس موردی و مقطعی امروز و فردا باشد.
یکی از بحث های اساسی که ما مطرح کردیم این است که شاه بیت برنامه های کلی من این است که دولت باید زمینه ها و بسترهایی را فراهم کند که استعدادها، توانایی ها وظرفیت های آحاد جامعه را شکوفا کند یعنی دولت باید در این زمینه به گونه ای برنامه ریزی کند که اگر هر فردی در کشور یک ظرفیت خوب داشت یه توانایی خوب داشت یه استعداد خوب داشت در یک رشته ورزشی بتواند به خوبی آن را شکوفا کند.
یکی از مشکلاتی که در زمینه ورزش ما است، این است که در زمینه نخبه یابی در ورزش ساز و کار دقیقی نداریم و باید به گونه ای برنامه ریزی کنیم که خوب از این ظرفیت ها در تمام کشور استفاده بشود.
نکته بعدی که در سیاست های ورزش اهمیت دارد بحث مبتنی بر عدالت ساختاری است و ما باید به ورزش براساس مزیت های نسبی هر منطقه توجه کنیم.
گاهی می بینم در تهران که ما رودخانه یا دریا نداریم برای اینکه عده ای قایقرانی را تمرین کنند دریاچه مصنوعی می زنیم در صورتی که چه بسا همین سرمایه گذاری را در نوع بهتر می توانیم در جهت فعال کردن این ورزش در سواحل جنوب وشمالم انجام دهیم.
موضوع بعدی که در اولویت باید باشد این است که توجه کنیم کجا امکانات کم است و کجا محرومیت است یعنی دولت باید اولویت خود را به نقاط محروم قرار دهد.
موضوع دیگری که اهمیت دارد اولویت قائل شدن به ورزش های ایرانی و بومی است؛ ورزش هایی که به هرحال در تاریخ کشور ما وجود داشته و عجین با فرهنگ و تاریخ کشور ما است.
شاهد بودید که می خواستند ورزش کشتی را از المپیک حذف کنند و ما نباید این اجازه را بدهیم.
از ظرفیت ورزش برای رساندن پیام ملت استفاده کنیم.
یک نگاه مهم اینکه ما باید به ورزش نگاه راهبردی داشته باشیم، یعنی در زمینه های مختلف تاثیراتش را برسلامت، بهداشت جسمی، روحی و دیگر تاثیرات ورزشی در ساختار اجتماعی، اقتصادی، تربیتی و حتی سیاسی را مورد توجه قرار بدهیم.
اینها به نظر من بحث های اساسی است به خصوص در ورزش همگانی مدارس و آموزش عالی باید برنامه داشته باشیم.
متاسفانه در ورزش حاشیه برمتن غلبه دارد یعنی حاشیه پردازی ها بیشتر از متن است. شاید یکی از عواملی که موجب برخی از بداخلاقی ها در ورزش می شود همین میدان دادن به حاشیه ها و دامن زدن به حاشیه هاست.
اینها خود به خود موجب می شود برخی کدورت ها و برخی رفتارهایی صورت بگیرد که از اخلاق در ورزش به دور باشد در حالیکه ورزش بخصوص ورزش همگانی و بعد ورزش قهرمانی این است که خود محیط ورزش از حاشیه به دور باشد.
در دور کردن حاشیه ها از ورزش بیشتر از دولت خود رسانه ملی نقش اساسی دارد اما متاسفانه بعضی وقت ها شاهد هستم که برخی رسانه ها از جمله خود رسانه ملی به نوعی دامن می زند به حاشیه ها.
وقتی که خود ورزشکار به خوبی نشسته و از ورزش اش می گوید و از جنبه های مثبت آن صحبت می کند، چرا برخی به زور او را وارد حاشیه می کنند.
ورزش فقط تربیت بدنی نیست، تربیت فکری، تربیت روحی و تربیت معنوی هم هست اگر این را بهش اعتقاد داشته باشیم باید به همان میزان که برای تربیت بدنی سرمایه گذاری کنیم و برنامه ریزی کنیم تا تربیت های روحی، پرورشی و فکری آن هم کار گرفته شود.
نباید اجازه بدهیم که برخی حاشیه ها و کم توجهی ها به گونه ای بشود که وقتی از ورزش صحبت می شود، اذهان متوجه برخی بد اخلاقی ها بشود.
بحث مسائل اقتصادی ورزشکاران می تواند برخی از مشکلات کمبودها و کاستی هایی که در این زمینه صورت می گیرد را برطرف کند.
یکی از بحث های اساسی که وجود دارد توجه به ورزش همگانی است و اگر به ورزش همگانی بهای لازم داده شود و برنامه ریزی و تخصیص بودجه داشته باشد علاوه بر ارتقای ورزش، روحیه و نشاط و بهره وری را بالا می برد.
در بحث های سلامت این موضوع مطرح است که خیلی از بیماریها را اگر می خواهیم پیشگیری و جلوگیری کنیم،یک راه عمده ان این است که به ورزش اهمیت داده بشود.
اگر دولت برنامه ریزی هایی بکند که برخی از یارانه ها، کمک ها یا پشتیبانی هایی که می خواهد از ورزش همگانی انجام بدهد را از بستر خانواده انجام دهد تاثیرات مضاعف دارد و به حفظ بنیان خانواده کمک می کند.
ورزش قهرمانی یکی مهمترین ویژگی اش ایجاد همبستگی ملی است.
ورزش وقتی که در شکل یک ورزش ملی ظهور می کند شما می بنید تمام یک ملت با هم شاد می شوند و تمام ملت خدای ناکرده به خاطر یک باخت نگران می شوند و یک حس مشترک به همه دست می ده.
من چون سابقه کارم در دستگاه سیاست خارجی و دیپلماسی بوده می بینم که یک ورزشکار ما در یک مسابقه وقتی شرکت می کند و وقتی پرچم پرافتخار کشور را بلند میکند در رساندن پیام کشور و جایگاه کشور و افکار عمومی جهان چه تاثیری دارد.
دولت و دستگاه دولتی و اداری نباید به عنوان سدی در مقابل بخش خصوصی باشد بلکه باید به آن ها کمک کند.
باشگاه ها اگر توسط دولت اداره شوند دهها کارمند مشکلات بودجه آب وبرق را خواهد داشت و بعد هم در یک سیستم اداری بازده لازم را ندارد و کلی مفاسد با آن ایجاد می شود.
دولت و وزارت ورزش در زمینه خصوصی سازی اولا باید تمام استعدادها و توانایی ها و ظرفیتهایی که به شکل های مختلف در کشور وجود دارند را فعال کند و دوم اینکه نباید مانع انحراف آنها باشد و نگذارد که اینها درمسیر بد اخلاقی ها یا بحث های حاشیه ای یافتند.
ببینید یکی از مزیت های نسبی کشور ما جمعیت جوان ماست و یکی از عرصه هایی که می تواند به شکوفایی جوان در عرصه های مختلف کمک کند ورزش است.
اگر ما بیایم در ورزش سرمایه گذاری کنیم و ورزش حرفه ای را بها دهیم می بینید که خودش می تواند یکی از بسترهای اشتغال زایی و درآمد زایی باشد.
آنچه از اماکن ورزشی نیمه تمام مانده باید تمام شود.
اگر مسجد، ورزشگاه، مدرسه وخانواده با هم پیوند بخورند چهار کانون نشاط و امیدآور هستند که اینها می توانند روی هم تاثیر گذارد باشند.
اگر زن مسلمان ما که می خواهد مبتنی بر اون فرهنگ عفاف و فرهنگ حجابی که دارد از این ضرورت هم استفاده کند چون ورزش برای همه کشور برای همه مردم بخصوص خانمها صرفا یک تفریح نیست یک ضرورت هست.
یک زن مسلمان ایرانی و یک دختر جوان ایرانی ضمن اینکه تمام مقیدات دینی وبومی خود را انجام می دهد باید بتواند بخصوص ورزش همگانی اش را نیز انجام دهد واین وظیفه دولت هست که این بستر را فراهم کند.
در گفتگوهای آلماتی با 1+5 که اخیرا و بعد از مسابقات کشتی در تهران بود که ایران اول شد، نماینده آمریکا که در گفتگوهای 1+5 شرکت می کرد نکته اولی که اشاره کرد همین بود که تیم شما توانست بااقتدار هم امریکا وهم روسیه شکست دهد و پیروز شود.
ورزش یک عنصر بسیار مهم در دیپلماسی است که مس تواند پیام ما را منتقل کند