به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، محمدحسن طریقتمنفرد در همایش روسای بیمارستان های آموزشی کشور که صبح امروز در تالار امام جواد (ع) وزارت بهداشت برگزار شد گفت: آموزش به خصوص آموزش بالینی و تحقیقات و پژوهش بر بالین بیماران تفاوت جدی با سایر علوم دارد به این معنی که در سایر علوم آن چیزی که به دست میآید حاصل پژوهش و تحقیقات است در حالی که در آموزش بالینی یکی از محصولات درمان خوب است در این نوع تحقیقات بیمار اصل محسوب میشود و فلسفه وجودی او و درمان به خاطر بیمار است و آموزش زمانی حاصل میشود که درمان صحیح و رضایتمندی بیمار حاصل شود.
وی افزود: متاسفانه در بعضی جاهای کشور آموزش را یا جدا یا حذف شده است که این موضوع صددرصد غلط و غیرانسانی است، به همین دلیل فلسفه سلامت و بعد معنوی حضور بر بالین بیمار کرامت و رضایت او براساس فرهنگ و آموزههای دینی ما بسیار متفاوتتر و غنیتر از آن چیزی است که در دنیا وجود دارد در حالی که این اصل هم اکنون در کشور ما رضایت بخش نیست.
وزیر بهداشت یادآور شد: در تمام دنیا بیمارستانهای آموزشی هم از نظر علمی و هم اخلاقی در رعایت کرامت انسانی و بعد اقتصادی سرآمد بیمارستانهای دیگر هستند اما در کشور ما ارائه خدمات در بیمارستانهای آموزشی گرانتر از بیمارستانهای دیگر انجام میشود.
وی افزود: اصولا در مراکز بهداشتی درمانی مهمترین اصل وجود نیروی انسانی است و هرچه آن نیرو تخصصیتر باشد هزینهبرتر است این مهم در بیمارستانهای آموزشی ما وجود دارد در حالی که یا بیهزینه یا کمهزینهتر هستند که این از به استفاده ناصحیح از نیروهای متخصص ما به جای کاهش هزینه به کار گرفته می شود.
وزیر بهداشت گفت: در بیمارستانهای چهارصد تختهخوابه به بالای خارج از کشور اگر آموزشی نباشد برایشان به صرفه نیست.
طریقتمنفرد گفت: آموزشهایی که به انترمها و رزیدنتهای ما داده میشود شرم آور است جایی که آموزش گیرنده باید حضور داشته باشد حضور ندارد.
وی گفت: سیستم آموزشی حاکم در کشور ما همان سیستم 50 تا 60 سال پیش آمریکا است که هم اکنون منسوب شده است.
وزیر بهداشت گفت: روشهای آموزشی بیمارستانهای ما تحت هیچ شرایطی پذیرفتنی نیست.
وی یادآور شد: در آموزشهای بالینی بیمارستانهای آموزشی چه قدر کرامت انسانی رعایت می شود و ارزیابی من و همکاران من از این وضعیت چگونه است؟ علت این مشکل چیست؟ مقررات و انگیزه لازم باید وجود داشته باشد همچنین از لحاظ اقتصادی باید تفاوتهایی در بیمارستانهای درمانی آموزشی و غیرآموزشی وجود دارد و این تفاوتها باعث مشکلی شده که قابل اصلاح نیز است.
وزیر بهداشت گفت: در بخش آموزش باید به اولویت توجه و به پیشگیری تکیه شود متأسفانه آموزش در ایران جدا تقلی میشود طوری که در دنیا بیمار و خدمات به بیمار در اولولیت و آموزش یکی از نتایج آن محسوب میشود.
-آموزش دهنده انگیزه لازم را ندارد
طریقت منفرد با بیان اینکه در بیمارستانهای آموزشی کشور ما آموزش دهنده انگیزه اصلی را ندارد گفت: این مشکل بزرگترین مشکل ما در آموزش است، آیا به دلیل نبودن قانون و یا نبودن منابع است؟ مشکل قانونی در اعتبارات نداریم متأسفانه ما مقدار سرانهای را هدر میدهیم.
وزیر بهداشت افزود: یکی از دلیلهای اصلی آن اضمحلال جایگاه طب عمومی است در حالی که طب عمومی بدنه طب است همچنین در دنیا طب عمومی بهعنوان عاملمراتبهای عمومی اصل محسوب میشود و باید در کشور ما نیز اینچنین باشد.
طریقت منفرد با بیان اینکه ما در کشور 70 هزار پزشک عمومی داریم گفت: ما با طب عمومی چه کار کردهایم امروز به دلیل انگیزه کسب تخصص و فوق تخصص در جامعه طب عمومی هم از لحاظ درمانی و هم از لحاظ آموزش مورد اقبال عمومی قرار نمیگیرد.
وی یادآور شد: ما در کشورمان ذخایر زیادی بهعنوان ذخیره بیپایان ازطب سنتی و عمومی داریم و مشکلات دامنگیر این طب را خودمان به وجود آوردهایم و خودمان بایدحل کنیم.
وزیر بهداشت گفت: ما در بخش بهداشت و درمان در کشور بیشترین امکانات ساماندهی و پاسخگویی به مردم را داریم در حالی که در بخشهای کشاورزی، صنعت و ... با مشکلات خاصی روبهرو هستیم.
طریقت منفرد افزود: به لحاظ نیروی انسانی به عنوان مهمترین منبع به شدت برخورداریم در هشت سال اخیر 17 هزار تخت ساخته شده است 42 هزار تخت در دست ساخت است و 10 هزار عدد دیگر جزو مصوبات است.
وی گفت: مهمترین وظیفه ما احیای جایگاه طب عمومی و آموزش تخصصی براساس نیاز مردم است نه براساس نیاز خودمان.
وزیر بهداشت در باره میزان هزینههای درمان مردم گفت: از سال 90، 40 هزار میلیارد تومانم گردش مالی داشتهایم که 15 میلیارد آن را بیمهها و 25 میلیارد باقی مانده را مردم پرداخت کردهاند، آیا مردم در قبال این هزینه خدمات لازم را دریافت کردهاند آیا کرامت انسانی به اندازه کافی رعایت شده است هزینه واقعی باید چقدر باشد در حالی که متوسط یک بیمار بستری در سال گذشته براساس آماری که از یکی از بیمارستانها گرفتهایم حدود کمتر از یک میلیون تومان بوده است این در حالی است که ما در سال شش میلیون و 500 هزار بیمار داریم یعنی از هر 90 نفر یک نفر بستری میشود این میزان یعنی هزینه شش میلیارد و 500 میلیون تومان بیماران است که بیماران پرداخت میکنند.
وی ادامه داد: 700میلیون بار مراجعه بیمار هزینه بیماران کشورمان در یک سال میشود در حالی که هزینه یک بیمار باید حدود ده هزار تومان باشد آیا واقعا این میزان اعتبار به حوزه درمان کشور اختصاص داده شده است، تا کی میتوانیم در قبال چه خدمتی بار سنگین درمان را به دوش مردم بگذاریم.
طریقت منفرد با بیان اینکه در بیمارستانهای آموزشی صف مقدمه را باید اصل بدانیم گفت: رئیس بخش بیمارستانها در کشور ما بیشتر از یک خدمه اختیار ندارد، بیمارستان باید مختار باشد و هر چه در بیمارستان موجوداست باید در اختیار پزشکان قرار بگیرد تا او نیز آنها را در اختیار بیمار قرار بدهد در حالی که ما در ستادها ضوابطی غیرمنطقی را تقسیم کردهایم که اختیار پزشک را محدود کرده است.