گروه دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»؛ با فرارسیدن ماه ضیافت الهی بر آن شدیم از فرمایشات مقام معظم رهبری برای بهرهگیری بیشتر از این ماه، استفاده بریم همان گونه که گفتار و توصیه های ایشان همواره راهگشا بوده است.
بشر بدون تحمّل سختیها به جایى نمىرسد
روزه که از آن بهعنوان تکلیف الهى یاد مىکنیم، در حقیقت یک تشریف الهى است؛ یک نعمت خداست؛ یک فرصت بسیار ذىقیمت براى کسانى است که موفّق مىشوند روزه بگیرند؛ البته سختیهایى هم دارد. همه کارهاى مبارک و مفید، از سختى خالى نیست. بشر بدون تحمّل سختیها به جایى نمىرسد. این مقدار سختى که در تحمّل روزهگیرى وجود دارد، در مقابل آنچه که از روزه عاید انسان مىشود، چیزِ کم و سرمایه اندکى است که انسان مصرف مىکند و سود بسیارى را مىبرد. ( خطبههاى نماز جمعه تهران؛ 26/09/78)
اگر احساس نیاز به خدا می کنید بدانید که خدا نزدیک است
ماه رمضان، ماهى است که مىشود با تذکّر و توجّه در آن، به جبرانِ کردههاى ناپسند پرداخت. در «دعاى ابوحمزه» عبارتى بسیار تکاندهنده وجود دارد که آن عبارت، این است: «و اعلم انّک للرّاجى بموضع إجابةٍ و للملهوفین بمرصد إغاثةٍ و انّ فى اللّهف إلى جودک و الرّضا بقضائک عوضاً من منع الباخلین و مندوحةً عمّا فى أیدى المستأثرین و انّ الراحل إلیک قریبُ المسافةِ و انّک لاتحتجب عن خلقک إلاّ أن تحجبهم الأعمال دونک.» فرد دعاخوان و ثناگو، عرض مىکند: «اى خداى من! من امید به تو را بر امید به غیر تو ترجیح دادم. پناه آوردن به تو را جایگزینِ پناه بردن به دیگران کردم و مىدانم اگر کسى به سوى تو بیاید، راه نزدیک است...»
هرجا هستید، هر که هستید، در هر لباسى هستید، در هر سنّى هستید؛ اى جوان! اى پسر و دختر جوان! اى مرد و زن میانسال! اى پیرمردان و پیرزنان! اى فقرا! اى اغنیا! اى علما! اى متوسّطالسوادها! هر که هستید، اگر احساس نیاز به خدا مىکنید -که هر انسانِ سالمى این احساس را مىکند- بدانید که خدا نزدیک است! یک لحظه دلتان را به خدا متوجّه کنید؛ جواب را خواهید شنید.
مگر مىشود که بخواهید و ندهد؟!
ممکن نیست کسى با خدا از روى دل حرف بزند، ولى جواب الهى را نشنود! خدا به ما جواب مىدهد. وقتى دیدید دلِ شما ناگهان منقلب شد، این همان جوابِ خداست. وقتى دیدید اشکِ شما جارى شد، وقتى دیدید روح شما به اهتزار درآمد، وقتى دیدید طلب با همه وجود از سر تا پاى شما جارى شد، بدانید این همان پاسخ الهى است؛ این همان جواب خداست و جواب بعدى هم اجابت است؛ اجابت این خواستهها إنشاءاللَّه؛ که در قرآن فرمود: «واسئلوا اللَّه مِن فَضله.» از خدا بخواهید. «و لیس من عادتک أن تأمر بالسؤال و تمنع العطیه.» بگویید، سؤال کنید، بخواهید و مگر مىشود که بخواهید و ندهد؟! البته اقتضائات زمان و مکان و خصوصیات و نظایر آن هم در خواستن از خدا مؤثّر است. (خطبههاى نماز جمعه؛ 14/11/73)
گناه نکردن به اراده انسان احتیاج دارد
بعضى از جوانان در مراجعاتى که دارند، به بنده التماس دعا که مىکنند، از جمله مکرّر مىگویند شما دعا کنید که ما بتوانیم گناه نکنیم. البته دعا کردن خوب و لازم است و مىکنیم؛ اما گناه نکردن، به اراده انسان احتیاج دارد. باید تصمیم بگیرید که گناه نکنید و وقتى تصمیم گرفتید، این کار بسیار آسانى خواهد شد. اجتناب از گناه، چیزى است که مثل یک کوه در چشم انسان جلوه مىکند؛ اما با تصمیم، مثل یک زمین هموار مىشود. در ماه رمضان، بهترین فرصت است که همه این را تمرین بکنند. (خطبههاى نماز جمعه تهران؛ 26/09/78)