حجت الاسلام مصطفی صادقی در گفتوگو با خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»، ضمن تسلیت بیست و پنجم شوال، سالروز شهادت مظلومانه امام جعفر صادق(ع) ابراز داشت: آنچه مهم است این که ما زندگانی نورانی ائمه اطهار(ع) را در زندگی خودمان الگو و سرمشق قرار داده و به این طریق به نیازها و خلاهای موجود در سبک زندگی پاسخ دهیم.
وی با اشاره به این که متاسفانه امروزه در سطح جامعه، کمتر از گذشته به مساله صله ارحام توجه می شود، گفت: در زندگانی امام صادق(ع) اگر دقت کنیم متوجه می شویم که حتی برخی نزدیکان و اقوام ، یک جوری حسادت به امام داشتند و گاهی مطالب نامناسبی علیه امام (ع) بکار می بردند و حال آن که این مسایل باعث نمی شد که حضرت صادق(ع) با ایشان قطع ارتباط کند، بلکه حتی امام برخورد بسیار خوبی با این افراد داشتند و در هر حال بر لزوم احیای مساله صله رحم تاکید می فرمودند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اضافه کرد: متاسفانه در شرایط کنونی ما غرق در زندگی ماشینی شده و از برخی فضایل و حسنات دور مانده ایم؛ برای این که از این حالت نامناسب خارج شده و سبک زندگی اسلامی را سرلوحه قرار دهیم، چاره ای نداریم جز آن که به دامان آموزه های قرآن و اهل بیت(ع) بازگردیم که اگر این گونه نباشد بی شک در دنیا و آخرت دچار خسران و ضرر شده ایم.
وی همچنین بیان داشت: در واقع ما باید با الگوگیری از سیره و زندگانی ائمه اطهار(ع) به ویژه امام صادق(ع) به عنوان رییس مذهب جعفری ، آفاتی چون غرور، خودخواهی و منیت، ریاکاری و نفاق، تندخویی و پرخاشگری و ... را از خود دور کرده و سعی کنیم هر چه بیشتر با عمل به فرمایشات حضرات معصومین(ع)، رنگ و بوی دینی و معنوی به زندگی خود ببخشیم.
صادقی گفت: از برخی از ائمه (ع) از جمله صادق آل محمد(ص) این روایت معروف نقل شده که فرمودند: «آنچه را که برای خودت می پسندی برای دیگران نیز بپسند و آنچه که برای خودت نمی پسندی و رضایت به آن نداری برای دیگران نیز نپسند» که به راستی اگر ما همین حدیث را در زندگی خود عملیاتی کنیم، بسیاری از مشکلات و گرفتاری هایمان حل می شود.
وی افزود: ما نباید فقط خودمان را ببینیم و به حقوق دیگران توجه نداشته باشیم. واقعاً بعضی از رفتار ها دررعایت حقوق دیگران و زیردستان در زندگی ائمه ما عجیب و درس آموز است و حتماً باید این الگوها را سرمشق زندگی خود قرار دهیم.
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: مرحوم حاج شیخ عباس قمی داستانی از امام صادق(ع) نقل کرده که بسیار شنیدنی است؛ «امام صادق(ع) به کنیز خود دستور داده بود که از نردبان بالا نرود و وقتی کنیز برخلاف دستور امام این کار را کرده بود، حضرت (ع) ناراحت شده بودند. وقتی اطرافیان علت ناراحتی را از امام جویا شدند، حضرت پاسخ داده بود: من دستور داده بودم این کنیز از نردبان بالا نرود و در حالی که بچه در بغل او بود، به بالا رفته و به جهت نگاه من بچه از دست این کنیز بر روی نردبان افتاده و او ترسیده است. اما من ناراحت مرگ بچه نیستم ، بلکه از این ناراحتم که این کنیز از من ترسیده است».
وی یادآور شد: با توجه به این نوع رفتار، حقیقتاً ما از خود باید بپرسیم که چقدر در زندگی مان، رعایت حقوق دیگران را می کنیم و چقدر به دنبال آسایش و آرامش افراد جامعه هستیم.
عضو هیئت علمی پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) در خاتمه سخنان خود اظهار داشت: در مسایل اقتصادی و معیشتی نیز گفتار و رفتار امام صادق(ع) می تواند حاوی بالاترین و ارزشمندترین درس ها و نکات برای ما باشد؛ امام(ع) به شخصی دستور داده بود که کارهای مالی و اقتصادی ایشان را انجام دهد. وقتی این فرد از مسافرت تجاری بازگشته بود، در حالی که سود اقتصادی خوبی هم کرده بود، امام به او فرمود: «این طور نباشد که وقتی مردم نیازمند باشند تو سود خوبی به دست آورده ای و نسبت به اوضاع و احوال مردم بی تفاوت باشیم».آیا به راستی امروزه با این گرانی و تورم که بسیاری از مردم ما با آن دست به گریبان هستند، ما رفتارمان همانی است که امام صادق(ع) فرموده، اگر این طور نیست بکوشیم که در رفتار و زندگی خود تجدید نظر کنیم.