گروه ورزشی «خبرگزاری دانشجو»؛ دکتر کشتی دار، مدیر کل تربیت بدنی وزارت علوم در آخرین مصاحبه خود به آخرین مراحل تغییر در واحد تربیت بدنی یک و دو اشاره کرد و گفت: تغییر در واحد تربیت بدنی یک و دو تدوین و به شاخه ارسال شده اما برای عملی شدن آن به همبستگی در سطح عالی نیاز داریم.
وی تصریح کرد: در ابتدای امر بستر دانشگاهها اجازه نمیدهد که واحد تربیت بدنی به صورت عملی شروع شود ولی در چند سال آینده باید تغییر در این واحد درسی عملی شود و از آنجا که دانشجو سه ترم متوالی درگیر ورزش کردن باشد این موضوع به عادت تبدیل میشود.
وی در چند سال اخیر بارها از اجرای آن در آینده ای نزدیک خبر داده بود اما هر سال مانعی بر سر عملی کردن این طرح به وجود می آمد.
به همین منظور و با توجه به آغاز سال تحصیلی جدید خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو» مصاحبه ای را با دکتر کشتی دار انجام داده است که متن کامل این گفت و گوی به شرح زیر است:
«خبرگزاری دانشجو»- با توجه به آغاز سال تحصیلی جدید اداره کل تربیت بدنی وزارت علوم چه برنامه های ویژه ای را در راستای افزایش علاقه مندی دانشجویان در امر ورزش در نظر دارد؟
کشتی دار: نشست روسای هیئت های استانی در وزارت علوم به منظور ایجاد انسجام و وحدت رویه در زمینه فعالیت ها و توسعه ورزش دانشگاه ها و ارائه دیدگاه های اداره کل با توجه به جایگاه ورزش همگانی و بومی محلی برگزار شد.
یک نظام نامه با فدراسیون های همگانی- تفریحی، بومی- محلی و ورزش باستانی امضا کردیم و ابلاغ آن توسط مسئول امور دانشجویان وزارت علوم انجام گرفت تا از ابتدای سال آنها را انجام دهند.
در رابطه با بحث برگزاری جشنواره ها، مسابقات درون دانشگاهی که شامل درون دانشکده ای و غیردانشکده ای و خوابگاهی است و همچنین مسابقات مناطق صحبت های مطرح و نحوه برگزاری آنها مورد بررسی قرار گرفت.
آیین نامه پیوسته نظام نامه توسعه ورزش همگانی شامل بخش کارکنان نیز تنظیم شد چرا که شعار ما از ورزش دانشجویی به ورزش دانشگاهی تغییر یافته است و باید کار گستره تری صورت گیرد؛ این آیین نامه به دانشگاه ها نیز ابلاغ شده و آیین نامه توسعه ورزش بومی و محلی نیز در دست ابلاغ است.
آیین نامه جدید پذیرش قهرمانان نیز به دانشگاه ها ابلاغ شده و آیین نامه تخصصی ورزش دانشگاه ها نیز آماده است؛ همچنین آیین نامه توسعه ورزش دانشگاه ها بازنگری و ابلاغ شد.
از ابتدای سال تفاهم نامه ای را با فدراسیون همگانی باستانی و عشایری منعقد کردیم و قرار شد در ابتدای سال در حاشیه خوابگاه ها هیات های استانی این فدراسیون با کمک دانشگاه ها این مسابقات را برگزار کنند.
همچنین برگزاری مسابقات مختلف قهرمانی در مناطق پنج گانه را در طول سال در دستور کار قرار دادیم و از مدیران دانشگاه ها خواستیم تا در رشته های اجباری که حدود پنج رشته در بانوان و هفت رشته در آقایان است مسابقت درون دانشگاهی برگزار کنند تا در آینده پس از مشخص شدن تکلیف مسابقات قهرمانی در مناطق، مسابقات بین مناطق و کشوری را برگزار کنیم.
دانشگاه ها باید از ابتدای سال دوره های آموزش رشته های ورزشی را با تنوع بیشتری برگزار کنند و اگر محدودیت فضای آموزشی دارند از فضای باز موجود بیشتر استفاده کنند چرا که ما معتقدیم فضای باز دانشگاه ها باید فعال تر باشد.
دانشگاه ها باید در دو هفته آینده برنامه های سالانه خود را ارائه کنند و جمعیت تحت پوشش خود را برآورد کنند و آن را در شورای دانشگاه مصوب کنند.
همچنین مراکز مشاوره و تندرستی باید فعال باشد و هر هفته اردوهای مشترک فرهنگی ورزشی در قالب کوهپیمایی و گل گشت های دانشجویی برگزار شود.
دانشگاه ها باید رویداد های خود را در طول سال ادامه دهند و در زمان 2 تا 3 روزه آن را برگزار نکنند.
«خبرگزاری دانشجو»-آیا نظارتی بر اجرای این آیین نامه ها در دانشگاه ها وجود دارد؟
کشتی دار: ما 35 ارزیاب داریم که با شروع ترم در دانشگاه ها حضور و عملکرد آنها در روزهای آخر هفته را بررسی می کنند و دانشگاه های فعال از کمک های تجهیزاتی و کمک های جاری اداره کل بهره می برند.
«خبرگزاری دانشجو»- با توجه به اینکه بخش اعظمی از این برنامه ها را در سال گذشته نیز در دستور کار قرار دادید آیا آمار دقیقی از میزان رشد ورزش همگانی در دانشگاهها در اختیار دارید؟
کشتی دار: گزارش دریافتی از دانشگاه ها نشان می دهد که در 3-4 سال اخیز 60 درصد افزایش جمعیت دانشجویان تحت پوشش ورزش قهرمانی داشتیم و این آمار در حوزه ورزش همگانی 30 درصد است که امیدواریم در سال جدید شاهد رشد بیشتری باشیم.
«خبرگزاری دانشجو»- بسیاری از دانشجویان به ویژه دختران نسبت به نحوه اختصاص فضاهای ورزشی و اجاره دادن آنها توسط دانشگاه انتقاد دارند. این انتقادها را تا چه حد درست می دانید؟
کشتی دار: متاسفانه فضای روباز در برخی از دانشگاه ها فعال نیست و ما در طی این ترم نسبت به سال گذشته نظارت خود را افزایش می دهیم. فضاهای سرپوشیده دانشگاه در زمان حضور دانشجو نباید اجاره داده شود.
البته در مورد استخر ها ناچار هستیم مبلغ ناچیزی را از دانشجویان دریافت کنیم اما قیمت استخرها هم پایین است.
فضای مد نظر ما برای دانشجویان دختر یک فضای سالم و ایمن است و ما مد نظر داریم که این فضاها در نزدیک خوابگاه ها باشد.
در خوابگاه باید حیاط ها محصور شود تا دانشجویان دختر در آن بتوانند ورزش کنند.
بیشتر سالن های سرپوشیده باید در اختیار دانشجویان دختر باشد و باید بستری برای استفاده بهینه از آنها فراهم شود. فضای ورزشی ما در دانشگاه ها کم نیست اما مهم این است که از آنها بهینه استفاده کنیم.
مهم برای ما بهروری از فضای سرپوشیده دانشگاه ها است و روزهای آخرهفته باید درب سالن های ورزشی بر روی دانشجویان باز باشد.
«خبرگزاری دانشجو»- در حال حاضر چه مقدار فضای ورزشی در دست احداث در دانشگاه ها وجود دارد؟
کشتی دار: در حدود 40 استخر فعال در دانشگاه های کشور داریم و 20 مورد نیز در حال تکمیل است و داریم به این آمار نزدیک می شویم که نیمی از دانشگاه ها دارای استخر باشند.
دانشگاه هایی که بالای 1500 و 2000 دانشجو دارند باید سالن سرپوشیده داشته باشند و دانشگاههایی که کمتر از این مقدار دانشجو دارند باید فضای روباز داشته باشند و دانشگاه هایی با دانشجوی 5 هزار به بالا باید حتما استخر داشته باشد.
«خبرگزاری دانشجو»- پیش از این قرار بود تغییرات اعمال شده در تربیت بدنی 1 و 2 از اول مهر ماه اجرا شود اما چند سالی است که این موضوع به تاخیر می افتد؟
کشتی دار: درمورد تربیت بدنی 1 و 2 طرح های خوبی را پس از چندین ساعت کار کارشناسی ارائه کردیم و قرار شد در 3 ترم متوالی ارائه شود و آن را نیز پیگیری کردیم اما کار به دست شاخه برنامه ریزی افتاد و آنها این کار ما را دخالت دانستند. ظاهرا قرار است همان 2 واحد باشد ولی با کیفیت بهتری ارائه می شود.
«خبرگزاری دانشجو»- دانشگاه ثامن مشهد در چه مرحله ای قراردارد؟
کشتی دار: دانشگاه ثامن سرفصل های راه اندازی آن مشخص شد و دکتر غره به عنوان سرپرست به لحاظ دانشجو و دریافت فضای ورزشی کار خود را آغاز کردند البته به لحاظ فضای ورزشی مشکلی وجود نداردو در برنامه بود که از اول مهر ماه دانشجو بگیرند.