به گزارش گروه فضای مجازی « خبر گزاری دانشجو»؛ هدایت الله متین دفتری که رهبر جبههی دموکراتیک ملی از گروههای لیبرال و راستگرای طرفدار غرببود، در اسناد لانه جاسوسی بارها به او اشاره شده و ادعا شده که حزب وی میتواند حزب سیاسی نیرومندی در دولت ایران باشد. در یکی از اسناد، گروه متین دفتری و چند گروه دیگر، گروههای سیاسی میانهرویی دانسته شدهاند که «توسط اشخاص و گروههایی که در مورد اسلام، کوتاه بین و متعصبهستند ]![ تحت فشار قرار گرفتهاند.» جالب است که نیروهای ارزشی و اصولگرا که عامل حفظ و تداوم انقلاب اسلامی بودند و هستند، در این اسناد به عنوان افرادیکوتاهبین و متعصب معرفی شدهاند که البته دلیل آن مشخص است. در سندی که به ارزیابی تهدیدات موجود علیه نیروهای ارزشی و اصولگرا اختصاص یافته نیز آمده است:
«سازمان متین دفتری از جهت دیدگاههای لیبرال دموکراتیک، تهدید بالقوهای میتواند باشد و محتملاً دنباله روهایی قوی در بین انقلابیون غیرمذهبی و بخصوص غیرسیاسی با بینش تجدد طلبی دارد، متأسفانه جبهه از نظر قدرت نظامی کمبود جدی دارد و حتی در سازماندهی وسیع ملی نیز از احزاب مارکسیست ضعیفتر بوده است.»
در جای دیگر، اشارهی صریحی به تفکرات متین دفتری وجود دارد که خواندنی وعبرتآموز است. این سند مربوط به 15 اسفند 1357، کمتر از یک ماه پس از پیروزیانقلاب است که در آن متین دفتری به طور ضمنی با ایدهی تشکیل جمهوری اسلامیمخالفت کرده است:
«متین دفتری ـ نوهی مصدق ـ خواهان مراجعه به آرای عمومی برای پایان دادن به نظام سلطنتی شد، ولی گفت، تصمیم راجع به نوع رژیم بایستی تا زمانی که مردم به اندازهی کافی موضوع را مورد بحث قرار دادهاند به تعویق افتد. متیندفتری، جبههی ملی را به خاطر انحراف از آرمانهای دموکراتیک و وابستگی آن به عقاید مرتبط با حکومت روحانیون، به جای عقاید دموکراتیک، مورد حملهقرار داد.»
حرکتهای ضدانقلابی متین دفتری در دیگر اسناد لانهی جاسوسی نیز منعکسشده است، از جمله مخالفت وی با قانون اساسی جمهوری اسلامی. متین دفتری در ادامهی کارهای ضدانقلابی خود تا آنجا پیش میرود که گردانندگان روزنامهی «نامهی روز» که توسط بختیار ـ آخرین نخستوزیر رژیم شاه ـ در خارج ازکشور منتشر میشد، صراحتاً، «مدعی حمایت از طرف چند گروه غیر روحانی در ایران منجمله جبهه دموکراتیک ملی به رهبری متین دفتری میشوند.» این مسأله در یکی از اسناد جاسوسخانه آمریکا به تاریخ 26 مرداد 1358 ذکر شده است. سند زیر نیز نشاندهنده برخی مواضع مترقیانه و معقول! متین دفتری است:
«متین دفتری، بهطوریکه گزارش شده، به ایرانیان در لندن گفت که مطمئن است ملاهای تندرو، سرانجام از موضع خود عقب خواهند نشست و بر سر مواضع با رهبران غیر روحانی مصالحه خواهند نمود.» به دنبال این موضعگیریهای خصمانه ضدانقلاب، متین دفتری در وضعیت بدیقرار گرفت؛ اما جالب آنکه حتی دوستان وی مانند عبدالکریم لاهیجی در تماس با مأموران سفارت، خود وی را مقصر میدانند: «در مورد مشکلات فعلی، او مقصر است ]متین دفتری[ اعتبارش را در نزد رهبران میانهروی دولت موقت ایران، مانند بازرگان، به خاطر ارتباط نزدیکش باگروههای چپ، از دست داده است. متین دفتری رهبران گروههای چپ را به جبههی دموکراتیک ملی خود راه داده و اجازه داده تا آنها بهوسیلهی توصیههایخود او را به مواضع افراطی سوق دهند. در طی چهار ماه گذشته، او از سازمان خود در جهت حمایت از فداییان استفاده کرده و همچنین سعی کرده از شرکت آنها در جنبشهای خود مختاریطلبانه ]و در واقع تجزیهطلبانه[ کردستان،خوزستان، و ترکمن صحرا حمایت کند. این مسأله، حامیان قبلی او مانند بازرگان را منزوی کرده بود. پس از تظاهرات آزادی مطبوعات که در تاریخ 11اوت انجام شد، زمانی که دولت انقلابی علیه او اقدام کرد، او هیچ حامینداشت.»
منبع: مشرق نیوز