به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، نظام شناسهگذاری یکتای کالا در قالب طرح «شبنم» در وزارت صنعت در سال 89 و طرح «اصالت و سلامت» در وزارت بهداشت در سال 88 شکل گرفت. اجرای چنین نظامی که مشابه آن در دیگر حوزهها مانند کد ملی برای افراد، شناسه ملی برای شرکت و کدپستی برای مکان اجرا شده، یکی از زیرساختهای اصلی مدیریت تجاری کشور است که اطلاعات دقیق و به هنگامی را جهت پایش تولید، واردات، توزیع و مصرف در اختیار متولیان اقتصادی کشور قرار میدهد.
از ابتدای شروع نظام شناسهگذاری یکتای کالا، بیش از 900 میلیون شناسه در وزارت صنعت و 600 میلیون شناسه در وزارت بهداشت الصاق گردیده است (جمعا 1.5 میلیارد عدد)، در طرح شبنم 11 هزار بازرگان عضو طرح بوده و بهصورت مستمر با سامانه ارتباط دارند. روزانه به حدود 33 هزار تراکنش استعلامی پاسخ داده میشود. تعداد کالاهای ثبت شده 250 هزار عدد است. گزارش تخلف روزانه نیز به دو هزار تراکنش در روز رسیده است.
طرح شبنم در دو فاز و هر فاز شامل چند مرحله طراحی شده که تاکنون مرحله 2 از فاز 1 اجرا شده است و قرار بود مرحله سوم از فاز اول در مهرماه 92 انجام شود که چند هفته پیش با دستور محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت دولت یازدهم طرح شبنم ، برچیده شد.
کارشناسان علت مخالفت برخی فعالان اقتصادی با طرح شبنم را نقش این طرح در شفافشدن فعالیتهای اقتصادی و حجم تراکنشهای مالی تجار و بازرگانان میدانند.
برخی از اعضای اتاق بازرگانی از جمله افرادی بودند که از همان روز اول با ایرانکد و شبنم مخالفت کردند و به نظر میرسد به علت لابی قوی اتاق بازرگانی در دولت یازدهم (حضور نهاوندیان در دولت)، دستور توقف فوری این طرح صادر شده است.
مهندس جلال مشاور سابق معاون وزیر صنعت در این باره به خبرنگار ما گفت: با اجرای کامل این دو طرح، دیگر مشخص بود هر کسی چه کالایی چه قدر به چه ارزشی وارد میکند و در کجا توزیع و فروخته میشود، این نظام آماری میتوانست مبنایی باشد برای مالیات و توزیع ارز و خلاصه برنامهریزیهای اقتصادی کشور.
به گزارش مشرق، طرح شبنم و ایران کد دچار مشکلاتی در اجرا بود، مشکلاتی که به دلیل بدسلیقگی در اجرا گریبان خیلی از تولید کنندهها را هم گرفت.
در هر حال، وزارت صنعت به بهانه تسهیل تجارت و فضای کسب و کار بساط طرحی را برچیده که در آیندهای نه چندان دور فقدانش دوباره بلای همین فعالان اقتصادی خواهد شد.
مطابق بررسیها، حذف طرح شبنم به قاچاق سالانه 19 میلیارد دلاری که باعث حذف 950 هزا شغل و کاهش 16 هزار میلیارد تومانی درآمد دولت است، دامن میزند.
منبع: مشرق