مسئولان دولت تدبیر و امید، توپ طرح پزشک خانواده را به زمین یکدیگر پاس می دهند.
گروه علمی«خبرگزاری دانشجو»؛ ریل طرح پزشک خانواده که در دولت دهم حیات و در ماه های پایان آن شتاب گرفته بود در دولت تدبیر با تدبیری که مسئولان برای آن اندیشیدند نفس های پایانی خود را می زند.
بعد از گذشت 17 سال از مطرح شدن طرح پزشک خانواده در کشور مرضیه وحید دستجردی، وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کلید این طرح را در استان های مازندران و فارس زد و بعد از آن با روی کار آمدن محمد حسن طریقت منفرد، وزیر سابق بهداشت در ماه های پایانی دولت دهم اجرای این طرح در استان های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، خوزستان، یزد، قزوین و خراسان جنوبی کار خود را شروع کرد.
طبق گفته مسعود صالحی، رئیس ستاد اجرایی برنامه پزشک خانواده دولت دهم، این طرح جزو قانون است و باید در تهران و تمام استان ها اجرایی شود.
معاون سابق درمان: آمادگی اجرای پزشک خانواده را داریم
اوایل دولت یازدهم بود که سید حسن امامی رضوی، معاون سابق درمان به «خبرگزاری دانشجو» گفت: ما آمادگی آغاز این طرح را داریم اما به دلیل شروع فعالیت دولت جدید و مستقر نشدن معاونت های وزارت بهداشت نمی توان به طور دقیق زمان آغاز مجدد آن را تخمین زد.
چرا باید پزشک خانواده اجرا شود؟
طبق آخرین آمار اعلام شده از فاطمه رخشانی، معاون سابق بهداشت وزارت بهداشت تاکنون تعداد ثبت نام شدگان در استان های اجرا شده 15 میلیون و 500 هزار نفر است.
رخشانی به «خبرگزاری دانشجو» می گوید: با اجرای پزشک خانواده نیازی نیست بیمار با تشخیص خود به پزشک متخصص مراجعه کند و مجبور به پرداخت کلیه هزینه درمان شود، اما به دلیل اینکه مردم هنوز به مراجعه به پزشک متخصص به طور مستقیم تمایل دارند باید انتظار نارضایتی از اجرای طرح پزشک خانواده را هم داشت.
وی با اشاره به اینکه در تمام دنیا اگر بیمه در سیستم اجرا اعمال نشود نارضایتی مانند نارضایتی کنونی به وجود می آید، معتقد است: گاهی مردم در مراجعه به پزشک خانواده سفارش تجویز دارو و آزمایش می دهند که چنین اقدامی در پزشک خانواده امکان پذیر نیست و باید از منابع محدودی که در اختیار داریم برای ضرورت ها استفاده کنیم.
معاون سابق بهداشت: دولت یازدهم به ادامه حیات پزشک خانواده متقاعد شد
رخشانی می گوید: تقریباً بیش از هشت جلسه با کارشناسان حوزه درمان دولت یازدهم داشته ایم و تمام تجربیات این طرح را در اختیارشان قرار داده ایم، اما به دلیل پایان دولت دهم از شتاب در اجرای این طرح پرهیز کردیم تا با مشکلات بیشتری مواجه نشویم.
معاون سابق بهداشت می گوید: این گروه کارشناس متقاعد شده اند که این طرح باید به حیات خود ادامه دهد و شاید به بودجه اضافی هم نیاز داشته باشد، حیات پزشک خانواده وقتی تامین می شود که مانع آن نشویم.
وزیر بهداشت: بودجه پزشک خانواده نرسیده!
سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در روز های آغازین کار خود، درباره روند پزشک خانواده به «خبرگزاری دانشجو» گفت: با توجه به اینکه از 2 هزار میلیارد اختصاص داده شده به پزشک خانواده تنها 50 میلیارد آن به دست ما رسیده فقط می توانیم بر استان هایی که این طرح را اجرا می کنند متمرکز شویم و توانایی اجرای آن را در استان های جدید نداریم، منتظر برنامه های معاون بهداشت برای ادامه روند پزشک خانواده هستیم.
مجلس: پزشک خانواده شروع شود تا دولت پول بدهد
عبدالرحمن رستمیان، نائب رئیس دوم کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره اظهارات وزیر بهداشت به «خبرگزاری دانشجو»، می گوید: اعتبار 2400 میلیارد تومانی طرح پزشک خانواده دریافت کردنی است و وزارت بهداشت باید برای جذب آن اقدام کند، اگر طرح شروع شود دولت اعتبارات آن را می پردازد.
وی معتقد است: طرح پزشک خانواده به نفع مردم و وزارت بهداشت است، این طرح باید تداوم بخشیده شود و می توانیم با اجرای آن هزینه های درمان را هدفمند کنیم.
رستمیان درباره ادامه روند پزشک خانواده به وزارت بهداشت اینگونه پیشنهاد می دهد و می گوید: نظر وزارت بهداشت این است که مشکلات استان هایی که این طرح را اجرا کرده است حل کند سپس در استان های دیگر اجرایی شود ولی بنده معتقدم هر شهرستانی با میزبانی یک دانشگاه اجرای این طرح را آغاز کند تا بتوان به مشکلات آن استان رسیدگی کرد.
رئیس علوم پزشکی شیراز: پزشک خانواده هزینه مردم را کم کرده است
محمد هادی ایمانیه، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز به «خبرگزاری دانشجو» می گوید: این طرح به طور کامل در شیراز اجرا شده و باعث شده که مردم تنها 50 درصد این هزینه را بپردازند؛ ولی در سطح 2 و 3 به دلیل اجرایی نشدن کامل طرح این هزینه ها همچنان بیش از 50 درصد است، که ویزیت دولتی آن 500 تومان و ویزیت آزاد آن 1500 تومان و دارویش هم رایگان است.
وی می گوید: تا کنون هزار و 100 پزشک عمومی در این طرح شرکت کردهاند و پزشکی نیست که الان از این طرح ناراضی باشد، تا پیش از اجرای طرح پزشک خانواده تنها 600 پزشک عمومی با بیمه ها قرارداد داشته اند ولی الان به هزار و صد نفر رسیده اند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز معتقد است: پزشکان به این نتیجه رسیده اند که این طرح به نفع آنهاست و می گویند که طرح باید ادامه پیدا کند.
وزیر بهداشت: اعتبار، اعتبار، اعتبار!
سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت درباره اظهارت عبدالرحمن رستمیان، نائب رئیس دوم کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به «خبرگزاری دانشجو» می گوید: وزارت بهداشت هر روز پیگیر اعتبارات پزشک خانواده است، در بودجه ای که چند روز پیش در مجلس تصویب شد مبلغی اضافی به بهداشت و درمان تخصیص داده نشد، متاسفانه فقط کمتر از چند درصد اعتبارات پزشک خانواده تامین شده است.
وی معتقد است: شرایط اعتباری وزارت بهداشت خوب نیست، ظاهرا قانونگذار در این باره تصمیم گیرنده است، دولت و مجلس اگر بنا داشت توجه ویژه ای به این حوزه داشته باشد تاکنون رفتار دیگری پیش می گرفت.
رئیس سابق علوم پزشکی شهید بهشتی: پزشک خانواده رنگ و بوی سیاسی گرفته است
حسن ابوالقاسمی، رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره سرانجام این طرح به «خبرگزاری دانشجو» می گوید: این طرح یک بحث فنی است و وقتی از این موضوع خارج شد و کسانی بخواهند با پزشک خانواده شهرت بگیرند طبیعی است که این طرح به درستی اجرا نشود، پزشک خانواده از همان اوایل از بحث تخصصی و فنی خارج شد.
وی معتقد است: هیچ دولتی نباید ادعا کند که من یک ساله یا چند ساله آن را انجام می هم، مسئولان ذیصلاح باید به نظر کارشناسانی که دوره گذارنده اند اهمیت بدهند، متاسفانه وقتی بحث های فنی رنگ و بوی سیاسی بگیرد به همین وضعیت مبتلا می شود،پزشک خانواده تضمین کننده آینده بهداشت و درمان است و این طرح در قانون نیز تعریف شده است و باید در اجرا به آن اهمیت داد.
«پزشک خانواده» یکی از دو وعده تحقق نیافته آقای وزیر!
رسیدگی به وضعیت دارو و طرح پزشک خانواده از اولویت های برنامه سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده است؛ با گذشت حدود دو ماه از آغاز دولت یازدهم، تب برخی داروهای خاص پایین آمد و به قیمت های سال 91 برگشت در حالی که پزشک خانواده کماکان در ایستگاه انتظار متوقف شده است!
وعده معاون بهداشت: پزشک خانواده به صورت تدریجی اجرا خواهد شد
علی اکبر سیاری، معاون بهداشت وزارت بهداشت در این باره گفته است: برنامه پزشک خانواده به صورت تدریجی و بر پایه تحقیق و پس از آسیب شناسی، بررسی مشکلات و تحقیق به تدریج در کشور اجرایی خواهد شد.
وی درباره اهمیت این طرح معتقد است: با اجرای برنامه پزشک خانواده به طور اصولی و توسعه نظام شبکه می توان شاهد رشد و شکوفایی و ارتقای سلامت مردم بود.