گروه ورزشی «خبرگزاری دانشجو»؛ ورزش همگانی از جمله مقوله هایی است که در عرصه گسترده ورزش در اثر بی توجهی ها به گوشه و کنار متمایل شده است و گاه و بی گاه تنها با بردن نامی از آن ذهن را به سمت و سویی می برد که گویی ورزش از ابتدا برای سلامتی مردم آغاز شده و سپس به سوی قهرمانی کشیده شده است از این رو بر آن شدیم تا با نگاهی متفاوت این بار از زاویه شبکه ورزش و کارهایی که دراین شبکه بر مبنای ورزش همگانی به انجام می رسد به این حیطه نگاهی بیاندازیم.
در همین راستا خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، گفت و گو با دکتر محمد علی قره، رئیس دانشگاه پیام نور استان البرز انجام داده است که مشروح آن را در زیر می خوانید:
«خبرگزاری دانشجو»- به چه ورزشی همگانی می گوییم؟ معیارهای ورزش همگانی چیست؟
دکتر قره: یکی از پارامتر های ورزش همگانی علاقه فرد است که باید مد نظر قرار گیرد تمام رشته ها بدون استثناء قابل تبدیل شدن به ورزش همگانی هستند اما نکته مهم این است که کارشناس مربوطه باید بتواند هر ورزش را با مخاطب آن ورزش مطابقت داده و سازگار نماید. یک خانم در سنین بالا اگر به وزنه برداری هم علاقه دارد باید برنامه مخصوص به خود را برای انجام آن از کارشناس مربوطه بگیرد.
او با زدن یک وزنه 2 کیلویی در خانه می تواند به ورزش مورد علاقه خود بپردازد. اینکه شما به ورزش مورد علاقه خود در یک مکان خوب با کسانی که مورد علاقه شما هستند بپردازید به شما کمک می کند ورزش همگانی را تا آخر عمر ادامه دهید.
«خبرگزاری دانشجو»- ورزش همگانی که شما آنقدر بر روی آن تاکید می کنید تحت مدیریت چه نهادی اداره می شود؟
دکتر قره: مسئول همگانی شدن ورزش در کشور وزارت ورزش است اما هنر آن تنها این نیست که به مردم بگوید ورزش کنید، وزارت باید برود و ببیند هر ارگانی در کشور چگونه می تواند در همگانی شدن ورزش نقش ایفا کند. در وزارت ورزشی را که مسئولیت همگانی شدن ورزش را احساس نمی کند و یا نمی پذیرد باید گل گرفت.
اکنون که ورزش در قالب وزارت ورزش کار می کند تمام نمایندگان باید نقش خود را از انتخاب یک وزیر ورزشی تا تخصیص بودجه, نظارت به درستی ایفا کنند.
«خبرگزاری دانشجو»- از شاکله ای که فرمودید چقدر دور هستیم؟ آیا ما به این سمتی که شما گفتید، حرکت کرده ایم؟
دکتر قره: ما نه تنها راهمان به این سمت نیست حتی در نقطه صفر هم نیستیم چون نقطه صفر یعنی اینکه ما یک کاری را شروع کنیم ولی شما اگر بخواهید خانه ای بسازید روی زمین نمی سازید بلکه به تعداد طبقات و فشاری که می خواهید روی خاک بیاورید پی می کنید و فنداسیون می زنید و بالا می آیید، آن وقت تازه به نقطه صفر می رسید.
حال باید پرسید ما چرا در نقطه صفر نیستیم ؟ چون مردم ما نمی دانند که باید ورزش کنند ولی وقتی دندانشان درد می گیرد خودشان پیش دندان پزشک می روند، پول می دهند، وقت می گذارند ولی به ورزش که می رسند احساس نیاز نمی کنند و می گویند وقت و پول نداریم ولی همان فرد وقتی عروق کرونری اش می گیرد می رود بیمارستان فرش زیر پایش را می فروشد و هزینه جراحی اش را می دهد وقت هم دارد که 20 روز در بیمارستان بخوابد.
ما در زمینه ورزش کردن چون مجبور نیستیم آن را انجام نمی دهیم و من معتقدم که مردم ما هم در مورد ورزش کردن در نقطه صفر قرار ندارند.
متاسفانه یک سری مفاهیم غلط هم رایج بوده است مثلا در قدیم چاق بودن بچه ها علامت سلامتی آن ها بود یا همین الان هم اگر نوزادی با وزن زیاد به دنیا بیاید مادرش خوشحال می شود در حالی که علم می گوید اگر به کودکی تا قبل از 5 سالگی زیاد غذا بدهید سلول های چربی اش زیاد می شود و استعداد چاقی پیدا می کند و می تواند به صورت وراثتی به نسل بعد منتقل کند.
پس ابتدا باید یک سری مفاهیم غلط را از سطح جامعه پاک کنیم که در این زمینه نهاد هایی مثل صدا و سیما و دانشگاه ها نقش مهمی را ایفا می کنند.
من معتقدم که پس از جمه آوری مفاهیم غلط در جامعه و فراهم شدن زیر ساخت ها یا به عبارت دیگر کنده شدن پی می توانیم ورزش همگانی را شروع کنیم.
از طرف دولت هم یک سری مفاهیم غلط حاکم است و متاسفانه معیار ارزشیابی مدیران ورزش رنگ و تعداد مدال است و وقتی مسئولین از وزیر ورزش مدال می خواهند او هم مردم را رها می کند و سراغ پرورش پهلوانان گلخانه ای می رود.
یک سری از افراد با استعداد را می آورد و حق ورزشی 75 میلیون را می دهد به مثلا 500 هزار نفر و از بین آنها تیم را انتخاب می کند.
من معتقدم که در شرایط کنونی رابطه دولت با ورزش همگانی قطع شده است.
«خبرگزاری دانشجو»- آیا شبکه ورزش اهداف و اولویت هایی برای ترویج ورزش همگانی دارد؟
دکتر قره: به نظر من صدا و سیما موفق شده با استفاده از خود ورزش، ورزش را از مردم بگیرد، مثلا برنامه نود چندین نفر را چند ساعت ساکن می کند من هم می توانم کاری کنم که صرفا مردم بنشینند و یک صحنه را تماشا کنند.
آیا صرفا برنامه ما باید وقت مردم را پر کند؟ آیا صدا و سیما نمی داند که مردم چیزی گران بها تر از وقت ندارند؟ آیا این وقت باید تبدیل به صفر شود یا تبدیل به توان های بالاتر؟ صدا و سیما باید آن یک ساعت وقتی که از مردم می گیرد را تبدیل به چنان برنامه ای کند که صد ساعت بیننده را رشد دهد.
من معتقدم که انسان بد نیست چند وقت یک بار ترمزی در زندگی اش داشته باشد و ببیند مسیری که تا به حال آمده درست بوده یا نه؟ حضرت علی (ع) می فرمایند: آنچه برتر از علم است تجربه است.
صدا و سیما می تواند از تجربیات گذشته و حتی قبل از انقلاب اسلامی در زمینه ورزش استفاده کند، مطالعات تطبیقی داشته باشد و از ورزش در کشور های دیگر استفاده کند.
«خبرگزاری دانشجو»- نظرتان درباره شبکه ورزش چیست؟
دکتر قره: من شبکه ورزش را در مقوله ورزش همگانی جلوتر از سایر شبکه ها می دانم مثل برنامه «کاوش» در شبکه ورزش که در زمینه های مختلف ترمز کرده و وارد یک مشکل می شود و آن را بررسی می کند ولی شبکه های دیگر را ضد ورزش همگانی می دانم.
«خبرگزاری دانشجو»- بودجه ای که شبکه ورزش به مقوله مورزش همگانی اختصاص داده چقدر است؟
دکتر قره: کمتر از ده درصد بودجه شبکه مختص به ورزش همگانی است.