به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، داروی ترک اعتیاد گیاهی رسید. ترک اعتیاد در 10 روز» این تبلیغاتی است که روی شیشه و در و دیوار مغازهای فروش داروهای گیاهی در چند سال گذشته زیاد دیده میشود. بسیاری از خانوادهها هم به آن اعتماد میکنند و برای ترک اعتیاد خودشان یا اعضای خانواده، این راه را هم امتحان میکنند. غافل از اینکه این دارو خودش اعتیاد آور است و فرد را از چاله به چاه میاندازد!
دکتر محمدرضا قدیرزاده، رئیس گروه مطالعات سازمان پزشکی قانونی اعلام کرده که داروهایی که به عنوان ترک اعتیاد گیاهی در عطاریها فروخته میشود، اکثرا دارای داروهای شیمیایی و اعتیاد آور است و برخی از بیماران معتاد نیز میگویند از این عطاریها، مواد مخدر تهیه میکنند.
براساس تحقیقات این گروه، بیش از 90 درصد از داروهای ترک اعتیاد گیاهی در عطاریها، حاوی داروی شیمیایی دیفنوکسیلات است و البته از آن خطرناکتر، داروهای اعتیادآوری مانند ترامادول و کدئین. آن هم در شرایطی که ترامادول این روزها به عنوان یکی از داروهای اعتیادآور و روانگردان شناخته میشود و اعتیاد به آن بسیار خطرناک است. اما وجود ترامادول در این داروهای ترک اعتیاد باعث میشود، فرد احساس سرخوشی و شادابی پیدا کرده و تصور کند که ترک اعتیادش موثر بوده است!
مدتی پیش هم جعفر میرفخرایی دبیر انجمن تولیدکنندگان گیاهان دارویی کشور هم اعلام کرده بود که در برخی از عطاریها تریاک قاچاق فروخته میشود!
محمدباقر صابری زفرقندی مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر هم تا حدودی این مسئله را تایید کرد و گفت: «متاسفانه مدتهاست عطاری در بحث ارائه خدمات ترک اعتیاد ورود کردهاند و این احتمال هم وجود دارد که در برخی از عطاریها داروهای مخدر از جمله متادون و حتی مواد مخدر عرضه شود.»
البته همان موقع رئیس اتحادیه عطاران و سقطفروشان این مسئله را تکذیب کرد اما تاکید هم کرد که فروش مواد ترک اعتیاد و داروهای گیاهی در عطاریها ممنوع است و مردم هم میتوانند چنین تخلفاتی را با شماره 55629822 گزارش دهند.
البته این اتفاق فقط در حوزه داروهای ترک اعتیاد نمیافتد؛ داروهایی که ادعا میکنن میتوانند افراد را لاغر کنند هم ممکن است حاوی مواد مخدر باشند. بارها درباره استفاده از مخدر شیشه در ترکیبات این داروهای به اصطلاح گیاهی، هشدارهایی داده شده است اما همچنان این داروها در عطاریها فروخته میشود.
به گفته دکتر محمود خدادوست، معاون طب سنتی وزیر بهداشت و رئیس مرکز پزشکی قانونی، عطاریها به صورت غیرقانونی داروهای لاغری، ترک اعتیاد، دیابت، چاقی،ام. اس، انواع و اقسام داروها را عرضه میکنند که بسیاری از داروهای موجود در عطاری، بینام و نشان است و صرفا با اضافه کردن مقداری آلکالیدهای گیاه «اسفند» سعی میکنند تا رنگ و بوی آن را تغییر دهند. در واقع از باور و اقبال مردم در استفاده از ظرفیتهای داروهای گیاهی سوءاستفاده میشود.
مرجع نظارت مشخص نیست
عطاریهای غیرمجاز و بدون پروانه در شهرهای مختلف کم نیسند و این مسئله بارها از سوی مسئولان اعلام شده است. به گفته دکتر میرفخرایی دبیر انجمن تولیدکنندگان گیاهان دارویی کشور، در حال حاضر 4700 عطاری در کشور بصورت غیر مجاز در حال فعالیت هستند و دکتر محمود خدادوست هم تاکید کرده که هیئت دولت تصویب کرده توزیع داروهای ترکیبی به هر عنوان در عطاریها ممنوع شود و سیستمهای نظارتی وزارت صنعت، معدن و تجارت باید کنترل بیشتری داشته باشند.
نحوه تولید بعضی داروهای گیاهی، به خصوص داروهای ترک اعتیاد، حساسیت را بیشتر میکند. دکتر محمدرضا قدیرزاده، درباره منشا تولید داروهای ترک اعتیاد گیاهی گفت: «استانداردی برای تولید این قبیل مواد وجود ندارد، عطاریها از کارگاههای تولید زیرزمینی این مواد را میگیرند و متاسفانه میبینیم اطراف تهران، از این کارگاههای زیرزمینی فراوان است. برخلاف تبلیغاتی که میشود، این داروها خارجی نیست، بلکه در داخل خود ایران تولید میشود.»
به نظر میرسد هنوز وزارت بهداشت و وزارت صنعهت بر سر اینکه چه کسی باید برا عطاریها و فعالیتهای آنها نظارت کند، به نتیجه نرسیدهاند و همین مسئله باعث شده عطاریها همچنان با استفاده از اعتماد مردم به داروهای گیاهی، ترامادول، کدئین و شیشه را به جای داروی گیاهی ترک اعتیاد و لاغری جا بزنند و مردم را بیشتر از پیش بیمار کنند!
منبع: مجله مهر