به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»؛ حالا بگذریم که خانه و برج ساختن بد است یا خوب و چه اثرات مخربی بر شهری مثل تهران داشته، اما در همین اثنا بسیاری از افراد متفرقه و شرکت های نه چندان حرفه ای و اسم و رسم دار شروع به کارساخت و ساز کردند آن هم نه با پول خودشان، بلکه با پول دیگران وحتی زمین دیگران. حالا چطور داستانش ساده، اما مفصل است. ماجرای پیش خریداران یا سازندگان مشارکتی با بساز و بفروش ها گسترده و متنوع است و هربار ماجرایی تازه از ترفندهایی که افراد در حین ساخت بنا خورده اند و سرانجام و به روش های گوناگون مجبور و ناچار به پرداخت پول بیشتر شده اند یا از بخشی از حقوق خود صرف نظر کرده اند، نقل می شود. این ترفندها از اشخاص عادی بساز و بفروش تا شرکت های ساختمانی مثلا بزرگ گسترده است.
یکی از افرادی که بساز و بفروش ها بلاهای متعددی سرش آورده اند، می گوید: «حدود 15ـ10 سال پیش آشنایی داشتیم که تقریبا بیکار بود و برای امرار معاش هر کاری می کرد. روزی سراغ من آمد و گفت: فلانی می خواهی خانه بخری؟ گفتم چطور. مگه شما سراغ داری؟ تعریف کرد که باید در پروژه خانه سازی شریک شوم و پول خانه را پیش بدهم. این طوری هم خانه برایم ارزان تر درمی آید و در آن سهیم هستم وهم خانه از اول به اسم خودم است. من هم به دنبال این بودم که با این شیوه خانه دار شوم حال آن که نمی دانستم چه قرار است بشود.
وی افزود: «بالاخره سراغ این کار رفتم، ولی دست آخرنزدیک بود همین خانه ای که دارم را هم از دست بدهم. مجبور شدم خانه پیش خریدی را قبل از تمام شدن به همان سازنده بفروشم. در طول کار هم متوجه شدم کسی که این کار را می کند، اصولا زمینش مال فرد دیگری است و خودش هم هیچ پولی ندارد. تمام کارها را با چک انجام می دهد و اول ماه به آخر ماه را با واریزی یک عده خوش خیال تر از من که به امید خانه دار شدن بودند، می رساند. قرار بود حداکثر این خانه ها ظرف دوسال تمام شود و قابل سکونت باشد، اما پس از دوسال هنوز به نازک کاری هم نرسیده بود و نمی دانم سرانجام هم تا کی تحویل این خانه ها طول کشید.»گرچه این داستان، نوع قدیمی پیش فروش و بساز و بفروشی است و این روزها کسی دیگر به این شیوه بساز و بفروشی نمی کند، اما داستان این جماعت و آنچه با مسکن می کنند هنوز ادامه دارد. یکی از مهم ترین ترفندهایی که موجب شده بساز و بفروشی را یک شغل تمام عیار بدون هیچ مانعی کند، درآمدهای افراد از جوانبآن است. در واقع فروش خود خانه شاید دیگر سود چندانی نداشته باشد، اما خود عملیات ساخت برای فرد سازنده پولساز است ضمن این که نگهداری خود پول و استفاده از آن با توجه به شرایط تورمی خودش درآمد دیگری است. اینچنین است که نگاهی به ترفندهای رایج در بازار بساز و بفروشی مفید و آگاهی بخش به نظر می رسد.
رایج ترین شیوه!
رایج ترین ترفند بساز و بفروش ها«کم فروشی» است که بیشتر در نوع و کیفیت مصالح ساختمانی دیده می شود. البته بتدریج با همه گیر شدن این ترفند الان برای ساخت خانه ها بخصوص خانه های پیش فروش این نکته ذکر می شود که مثلا مصالح داخلی ساختمان مثل لوله کشی، سنگ و سرامیک کف و دیوارها، نوع پوشش دیوارها، شیرآلات سرویس های بهداشتی، در مورد پنت هاوس ها کف پوش فضای بیرونی پنت هاوس و.... از چه مصالحی و با چه کیفیتی استفاده شود، اما بازهم اگر فردی آگاهی و تجربه کافی نداشته باشد اسیر این ترفند قدیمی خواهد شد.
برعهده شما
اگر شما قصد پیش خرید مسکن دارید یا می خواهید خانه تان را کسی بسازد به این موضوع توجه کنید که چه بخش هایی از کار با شماست و چه بخش هایی با سازنده! چون در بسیاری از موارد قرارداد را بسته اید و دست آخر متوجه می شوید شما فقط صاحب یک چاردیواری هستید و بقیه کارها را باید خودتان دنبال کنید. حالا موضوع سند و خلافی و.... بماند ولی هر کاری که برای این آپارتمان بخواهید باید خودتان دنبال کنید. این که سازنده دنبال این کارها می رود تا حدود زیادی شباهت به خواب و خیال دارد. البته این کارها فقط دوندگی نیست، بلکه هزینه های متعدد و سرباری را بردوش شما می اندازد که فکرش را نکرده اید، لذا بعد از اتمام ساختمان می بینید که از محل این هزینه های سربار قیمت هر مترمربع بنا بسیار بیشتر از آنچه فکرش را کرده اید تمام شده است. البته گاه ماجرا از این هم فراتر می رود و با اتمام پول شما کار تکمیل ساختمان نیمه تمام می ماند و شما چند جوره ضرر کرده اید.
تاریخ تحویل
موعد تحویل خانه هم از کارهایی است که با آن براحتی برای سودآوری کار ساخت و ساز بازی می شود. شیوه آن هم خیلی ساده است اگر شما خانه را امروز تحویل بگیرید قیمت امروز است و اگر فردا باشد به قیمت فردا. حتی در برخی موارد اگر قیمت کامل واحد را هم پرداخت کرده باشید مابه التفاوت را باید پرداخت کنید. یعنی اگر تا پیش از شش ماه قبل موعد تحویل مبلغ آپارتمان را تسویه کنید شاید لازم نباشد که مابه التفاوت را پرداخت کنید، ولی اگر پس از شش ماه قرار باشد پول را تسویه کنید این مابه التفاوت را هم باید بپردازید. البته تاخیر در تحویل بنا ضررهای دیگری هم برای شما به دنبال دارد ؛ خریدارانی که نیاز فوری برای سکونت دارند از این تاخیر زیانمند می شوند . برخی سازنده ها آن قدر تکمیل و تحویل بنا را کش می دهند که خریدار به ستوه آمده و از سر ناچاری هر مابه التفاوت یا پول اضافی را بپردازد و جانش را خلاص کند.
آخرین و بهترین راه حل
و اما توصیه سازندگان حرفه ای برای فرار از تمام این ترفندها یک چیز است: در انعقاد قراردادها حداکثر مشورت و دقت را کرده و ساده ترین جزئیات را نیز کتبا قید و شفاف کنید. همچنین به طور دائمی بر کار خرید مصالح و روند ساخت شخصا یا از طریق یک مهندس ناظر امین نظارت کنید.
منبع: جام جم