پرداخت وام 50 میلیونی به خریداران تورمزاست/خوشبین نیستم

احمدرضا سرحدی، کارشناس بازار مسکن در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: وام مسکن باید به گونهای باشد که به خانه دار شدن افرادی که خود نقدینگی کافی برای خرید مسکن در اختیار ندارند، کمک کند؛ همان گونه که در تمام دنیا رایج است، این وام به صورت معناداری در قیمت خرید خانه اثر میگذارد.
وی افزود: حتی در کشورهای پیشرفته گاهی تا 90 درصد از قیمت یک ساختمان وام پرداخت میشود. بازپرداخت این وامها هم متناسب با میزان اجاره خانههاست. در گذشته میزان این وامها بسیار مناسب بود، اما بعدها با توجه به افزایش میزان تورم و ثباتی که در حجم وام ها به وجود آمد، این تعادل بر هم خورد، بنابراین وامها بیمعنا بود و ما شاهد خرید و فروش این وامها در بنگاه ها بودیم.
این کارشناس بازار مسکن با اشاره به تاثیرات اقتصادی افزایش قیمت وام مسکن ادامه داد: در صورت ارائه این وام در بازاری مانند کشور ما که شاهد وجود اضافه تقاضا هستیم، افزایش قیمتها در بازار مسکن پدیدهای قابل انتظار خواهد بود؛ به همان صورتی که در سالهای گذشته به همان میزان افزایش وام مسکن، قیمتها نیزتوسط مالکان افزایش مییافت.
سرحدی گفت: بنده و اغلب کارشناسان بر این اعتقادیم برای حل مشکلات موجود در بازار مسکن بهتر است این وامها به سازندگان و تولیدکنندگان مسکن داده شود و به گونهای باشد که اقساط به خریدار منتقل شده و توسط وی پرداخت شود. این مسئله دو فایده دارد. اول آن که تولید مسکن بالا میرود، یعنی طرف عرضه و از طرف دیگر جوابگوی خریداران و طرف تقاضا خواهد بود.
وی افزود: با وجود افزایش مبلغ وام مسکن به 50 میلیون تومان، بازهم به دلیل افزایش هزینههای ساخت و مصالح ساختمانی این مبلغ چندان مناسب نیست و باید میزان وام اختصاصی به ساخت و ساز بیشتر باشد، مخصوصا در کلان شهری مانند تهران.
این کارشناس اظهار داشت: ادعا شده این وامها از طریق سپردهگذاری داده شود و سود این وامها بخشی توسط سپردهگذار و بخشی از آن را دولت تقبل کند. اگر این کار شود که بعید میدانم، خیلی خوب است.
سرحدی تاکید کرد: بهترین نحوه پرداخت این وامها پرداخت به سازندگان میباشد که در نتیجه آن میزان تولید افزایش پیدا کند، قیمتها تثبیت شود و خریداران بتوانند با قیمتی مناسب خانه را خریداری کند.