معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت از عمر 10 ساله مطالعات کوهورت استان گلستان برای نخستین بار در خاورمیانه و آفریقا خبر داد.
رضا ملک زاده در گفتوگو با خبرنگار علمی«خبرگزاری دانشجو»، با بیان اینکه مطالعات کوهورت مبتنی بر جمعیت و آینده نگری انجام می شود، اظهار داشت: این مطالعات 30 تا 50 سال به طول می انجامد، اولین مطالعه کوهورتی که در دنیا از 60 سال پیش آغاز و در دانشگاه هاروارد تاسیس شد و تاکنون نیز ادامه داشته است.
وی انجام این مطالعات را یک زیرساخت برای پژوهشی در هر کشوری بیان کرد و افزود: انجام این مطالعات باعث شد که هاروارد جزء اولین دانشگاهی باشد که به دلیل پیشرفت های علمی و شناسایی عوامل خطر بیماری ها شهره جهانی پیدا کند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: انجام مطالعات کوهورت به زمان و انرژی فراوان، استمرار، تیم علاقمند نیاز دارد و معمولا انتظار می رود که در رشته پزشکی تمام دانشگاه های بزرگ این زیر ساخت را داشته باشد.
ملک زاده گفت: یکی از این مهمترین ابعاد این مطالعات است که پژوهشگران دنبال بیماران نمی رود بلکه 100 هزار نفر سالم در گروه سنی مشخص سالم را مورد بررسی قرار می دهد، از این گروه سنی مشخص مراقبت می کنند و بر اساس شناخت عوامل خطر مداخلاتی انجام می دهند که مانع مرگ و میر شود و اگر آن تحقیقات ثابت شود که مفید است در جامعه اجرایی می شود.
وی افزود: مطالعات کوهورت مهمترین دستاورد علمی در حوزه پزشکی در کشور به خود اختصاص داده است که متاسفانه این مطالعات در در کشور ما نادر است.
ملک زاده اظهار داشت: بزرگترین کوهورتی که در خاورمیانه و آفریقا انجام شده است مربوط به انجام 10 سال مطالعه در استان گلستان است که در کار خود را با تحقیق درباره 50 هزار نفر آغاز شده است.
وی افزود: این مطالعات هم اکنون در حال انجام است که منجر به یک دستاور علمی جدیدی می شود و تاثیر خوبی بر روی سلامت می گذارد.
همکاری 5 دانشگاه علوم پزشکی در مطالعات کوهورت
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: با استفاده از این تجربه در مرحله اول از پنج دانشگاه بزرگ علوم پزشکی کشور دعوت کرده ایم که در این مطالعه دخالت کنند.
ملک زاده با اشاره به پیشنهاد این معاونت به دانشگاه های علوم پزشکی برای همکاری در انجام این مطالعات اظهار داشت: ما به دانشگاه های علوم پزشکی پیشنهاد داده ایم که با انجام این مطالعه مهمتر، کاملتر و دقیقتر بتوانند به مداخلات بسیار مفیدی برای افرایش طول عمر و پیشگیری از بیماری های غیر واگیر اقدام کنند.
تامین بودجه یک میلیاردی کوهورت از 10 میلیارد مورد نیاز
این مقام مسئول درباره بودجه مطالعات کوهورت ایران نیز گفت: درخواست ما از دولت 10 میلیارد تومان بود که تاکنون یک میلیارد آن اختصاص یافته است، در حالی که طی سه سال به حدود پنج میلیارد تومان اعتبار هزینه شده است.
ملک زاده گفت: هزینه این مطالعه بسیار بالاست اما برای تامین سلامت جامعه بصرفه و با ارزش است.
وی با بیان اینکه برای نخستین بار یک ردیف بودجه از مجلس برای کوهورت اختصاص داده شده است، افزود: با ردیف مجزای دانشگاه ها برای تحقیقات، کمک های مردمی و سازمان بهداشت جهانی به عنوان یکی از حامیان مطالعات کوهورت استان گلستان می توان بودجه این مطالعات را تامین کرد.